joi, 22 august 2013

„Nădăjduim ca parohia nostră să devină o mare familie“

În urmă cu patru ani de zile, în oraşul Bicaz a fost înfiinţată o nouă parohie care să-i deservească pe credincioşii din zona Dodeni. Lăcaşul de închinăciune în care se slujesc sfintele slujbe se află pe locul unde au existat barăcile deţinuţilor politici care munceau la Barajul Bicaz. În prezent, parohia are o bibliotecă şi editează în fiecare săptămână o foaie parohială. 
 
Parohia Bicaz 2 - Dodeni, Protopopiatul Piatra Neamţ a fost înfiinţată în luna noiembrie a anului 2009, ca o necesitate misionară. Primul obiectiv al părintelui paroh Mihail Popa şi al enoriaşilor încredinţaţi spre păstorire de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost acela de a găsi un loc de rugăciune pentru săvârşirea sfintelor slujbe. Prin bunăvoinţa prof. Constantin Catrinoiu, pe atunci primar al oraşului Bicaz, parohia Bicaz 2 a primit în folosinţă gratuită clădirea dezafectată a fostei centrale termice din cartierul Dodeni. „Imaginea locaţiei era dezolantă. Fosta centrală era de fapt o groapă de gunoi acoperită. Gândul că va trebui să slujim aici de Crăciun ne-a înfricoşat la început. Totuşi ne-am bucurat că acest imobil avea structura de rezistenţă bună, iar acoperişul era relativ bun. Şi aşa, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Sfântului Serafim de Sarov, patronul bisericii, am început lucrările. Am avut şansa să trăiesc momente de bucurie cum nu trăisemn de când fusesem hirotonit. În trei săptămâni centrala s-a transformat într-un paraclis nou, dotat cu obiectele liturgice necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Pe 17 decembrie 2009, enoriaşii parohiei împreună cu creştinii din parohiile vecine care au susţinut financiar şi material ridicarea sfântului locaş, au participat cu bucurie şi emoţie la sfinţirea paraclisului“, a mărturisit pr. paroh Mihail Popa. 

Slujba Acatistului în fiecare zi

În perioada următoare s-a mai construit un spaţiu nou pentru activităţile catehetice culturale şi sociale ale parohiei, care mai cuprinde un birou parohial. Întrucât până în prezent nu a fost identificat un loc pentru ridicarea unei biserici, anul acesta acoperişul paraclisului va fi modificat, astfel încât să primească forma unui lăcaş de închinăciune ortodox. „Dumnezeu nu a rânduit întâmplător acest lăcaş de închinăciune printre blocurile îngrămădite. Pe vremea primului mare şantier hidroenergetic al ţării de la Bicaz pe aceste locuri au fost barăcile deţinuţilor politici, cei mai mulţi dintre ei, găsindu-şi aici sfârşitul în condiţii tragice. Astfel, prin ridicarea bisericii se sfinţeşte nu doar locul, ci se săvârşeşte şi veşnica lor pomenire“, a amintit pr. paroh Mihail Popa. În paraclisul din Dodeni se săvârşeşte în fiecare zi slujba Acatistului. În fiecare sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbătoare de peste an credincioşii participă la Sfânta Liturghie şi la pomenirea pentru cei adormiţi. „În perioada posturilor de peste an se oficiază săptămânal Taina Sfântului Maslu, iar programul de spovedanie este zilnic. În fiecare sâmbătă după amiaza, copiii sunt aşteptaţi la cateheză, iar adulţii participă în perioada postului mare la serile duhovniceşti duminicale vizionând un film artistic. Când şantierul de la biserică şi alte probleme ne permit, atunci evadăm din cetate în pelerinaje pe la mănăstiri, atât cu cei mai mici cât şi cu cei mai mari“, a mai spus pr. paroh Mihail Popa. 

Misiune pastorală prin publicaţia „Bucuria Credinţei“

Parohia Bicaz 2 are o bibliotecă cu peste 500 de volume şi o foaie parohială intitulată „Bucuria Credinţei“, care apare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, având o contribuţie semnificativă la apariţia revistei „Valea Muntelui“. „Prin intermediul acestei foi parohiale credincioşii au posibilitatea să afle lucruri din viaţa parohiei noastre, despre pericolele la care sunt expuşi creştinii într-o societate tot mai secularizată. Prin catehezele şi articolele de credinţă publicate credem că se folosesc sufleteşte, dovadă că duminica enoriaşii aşteaptă să ia foaia cu aceiaşi bucurie când iau anafora. Importanţa foii parohiale în misiunea pastorală şi misionară este de netăgăduit, ştiindu-se că preotul oricât de mult şi-ar dori, nu are cum să răspundă tuturor întrebărilor pe care şi le pun credincioşii noştri. M-am bucurat nespus de mult când o creştină din parohie mi-a spus că nu a ştiut până nu a citit în cateheza despre Taina Botezului, despre botezul de necesitate pe care poate să-l săvârşească orice creştin ortodox la nevoie. Această mărturisire m-a impulsionat că foaia parohială trebuie să urmeze alte apariţii, chiar dacă posibilităţile financiare sunt mereu insuficiente. Ne bucurăm că de anul acesta avem la foaia parohială colaboratori noi, elevii din parohie, care se remarcă prin talent literar. Publicându-le creaţiile literare dorim să-i încurajăm să scrie în continuare, înmulţind astfel talantul pe care îl au“, a explicat parohul de la Bicaz 2. Toate realizările au arătat că în această parohie nu sunt doar oameni ce îşi duc traiul sub povara sărăciei, ci şi mulţi creştini cu dragoste de cele sfinte şi frică de Dumnezeu. „Nădăjduim ca parohia nostră să devină o mare familie, în care să dăinuie tot ce e frumos şi curat sufletului de creştin, iar cele rele să dispară. Mai e mult de lucru. Mai sunt multe de realizat. Nădăjduim în mila şi ajutorul Bunului Dumnezeu, care în aceşti ani nu ne-a lăsat şi am simţit prezenţa harului Său şi ajutorul sfinţilor ocrotitori ai parohiei“, s-a exprimat pr. paroh Mihail Popa.

Niciun comentariu: