vineri, 9 august 2013

Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din Berlin, înălţată pe jertfa părintelui Constantin Mihoc

Vrednicul de pomenire preot Constantin Mihoc, plecat la Domnul acum patru ani, a fost pomenit la Biserica „Buna Vestire“ - Sfântu Ilie în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de IPS Serafim. Slujba Parastasului a fost săvârşită la mormântul părintelui Constantin, aflat în apropierea sfântului lăcaş. 
 
IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 4 august 2013, Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire“ din localitatea Sfântu Ilie, comuna Şcheia de lângă Suceava. Slujba a fost prilejuită de comemorarea părintelui Constantin Mihoc, la împlinirea a patru ani de când a plecat în lumea veşniciei. Pe lângă membrii familiei, la acest moment de rugăciune au participat numeroşi credincioşi. Atmosfera a fost cu atât mai deosebită, cu cât în lăcaşul de închinăciune s-a aflat Aglaia Mihoc, care, deşi împovărată de cei peste 90 de ani de viaţă, s-a rugat pentru fiul ei, preotul Constantin Mihoc, şi pentru ceilalţi membri ai familiei plecaţi la Domnul. 

Biserica proiectată de părintele Constantin Mihoc s-a ridicat

IPS Serafim a amintit în cuvântul adresat la finalul Sfintei Liturghii de întâmplarea nefericită din 4 august 2009 de la parohia „Sf. Arhangheli“ din Berlin - Germania. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a menţionat că biserica pe care părintele Constantin Mihoc a proiectat-o şi a visat-o este în prezent ridicată. „Noua biserică este cel mai frumos sfânt lăcaş ortodox din Germania. Este în stilul moldovenesc ştefanian. Acest stil este unic în lume. Faptul că lăcaşul este aşezat pe o şosea foarte importantă, în centrul Berlinului, face ca toată lumea să îi admire frumuseţea şi arhitectura ei. Nădăjduim că după ce va fi pictată, va fi o mare binecuvântare pentru credincioşii din Berlin şi din toată Germania. Am constatat că acolo unde avem biserici pictate, acestea sunt căutate şi îi atrag foarte mult pe germani. Ei se minunează de bogăţia duhovnicească a Ortodoxiei noastre. Mai mult de atât, unii dintre ei se convertesc la Ortodoxie. Biserica «Sfinţii Arhangheli» din Berlin s-a înălţat pe jertfa părintelui Constantin Mihoc. De asemenea, trebuie să ne aducem aminte de credinciosul Nicolae, care a plecat la Domnul odată cu părintele Constantin. Foarte mulţi credincioşi povestesc de adevărate minuni pe care le face Dumnezeu prin faptul că se roagă părintelui Constantin. Familia părintelui Constantin Mihoc este una binecuvântată, fiind cunoscută în ţară şi străinătate pentru numărul mare de copii, mulţi dintre ei slujitori ai sfântului altar“, a spus Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care a vorbit în continuare despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a VI-a după Rusalii.

Sensul vieţii şi încredinţarea în Dumnezeu

Pornind de la suferinţa slăbănogului din Evanghelie, IPS Serafim a făcut referire la câteva din problemele timpului nostru, când puţini oameni sunt aproape de Dumnezeu şi de Biserică. „Trăim într-o lume destul de debusolată din punct de vedere spiritual. Din păcate, nu se mai respectă tradiţiile noastre sfinte. În trecut, viaţa oamenilor se desfăşura în jurul Bisericii, se ţineau posturile, rugăciunea, spovedania s.a. Marea majoritate a oamenilor nu mai cunosc sensul vieţii. Legile Europei nu doar că nu te ajută să înaintezi în credinţă, ci chiar urmăresc să o distrugă, mai ales în rândul tinerilor. Noi, cei care suntem în vârstă, trebuie să avem multă înţelegere şi multă dragoste, căutând să ne jertfim pentru copii, pentru a-i sprijini pe cât se poate cu sfatul şi rugăciunea, cu ajutorul lui Dumnezeu. Din punctul de vedere al credinţei, nici înainte de 1989 nu a fost atât de greu cum este astăzi. Astăzi suntem liberi, însă libertatea este greşit înţeleasă. Oamenii nu ştiu să profite de această libertate pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Astfel, ei transformă libertatea în robie. Aceasta pentru că umblăm numai după plăcerile simţurilor. Astfel ne pierdem pentru lumea aceasta şi pentru veşnicie. Atât în Occident, cât şi în ţara noastră există oameni care au tot confortul, însă nu au pacea şi mulţumirea sufletului. Cunosc multe familii care au de toate, dar nu au pace şi mulţumire în suflet. Aceasta pentru că nu au agonisit cu Dumnezeu. Trebuie să fim înţelepţi, cu judecată, ca cei care ştim sensul vieţii şi care Îl  punem pe Dumnezeu în primul rând în viaţa noastră. Este mare lucru să dăm slavă şi să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate. Dacă ne încredinţăm întru totul lui Dumnezeu, viaţa are un sens şi merită să fie trăită“, a accentuat IPS Serafim. Amintim că părintele lect. dr. Constantin Mihoc, de la parohia „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Berlin, s-a mutat la Domnul în seara zilei de 4 august 2009, în timpul unor lucrări de demolare a unei clădiri pe locul căreia urma să ridice o biserică nouă. - pagina 3
 

Niciun comentariu: