marți, 6 august 2013

Credincioşii l-au cinstit ieri pe Sfântul Ioan Iacob

Pelerini din toată ţara au participat ieri, 5 august, la hramul Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. 
 
Sfântul Ioan Iacob a fost cinstit ieri de peste 1.000 de credincioşi la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. În ajunul sărbătorii, slujba Privegherii a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei a fost rostit de pr. lect. dr. Mihai Vizitiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a fost director al şcolii teologice nemţene în perioada 1976-1990. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu slujba Aghesmei mici, Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Iacob. A urmat întâmpinarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pe o scenă amenajată în faţa sfântului lăcaş, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Credincioşii prezenţi la slujbă s-au rugat împreună şi au mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ pentru darurile revărsate asupra familiilor lor şi asupra ţării noastre. 
 
De asemenea, ei s-au închinat la părticica din moaştele Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, primită de la Patriarhia Ierusalimului la 14 octombrie 1992, când a avut loc proclamarea solemnă a canonizării sfântului. Predica la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul a fost rostită, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Teofan, de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu. Părintele Vasile Mihoc a vorbit despre modelul de sfinţenie al Sfântului Ioan Iacob Românul, ale cărui moaşte se află la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul“ din Ţara Sfântă. A urmat cuvântul de binecuvântare adresat pelerinilor de către Înaltpreasfinţitul Teofan. La final, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru că an de an vin să-l cinstească pe Sfântul Ioan Iacob. Manifestările s-au încheiat cu prezentarea unei cărţi editate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Ziua de pomenire a Sfântului Ioan Iacob este prima zi a sărbătorilor sfinţilor nemţeni. Acestea continuă azi, 6 august, cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, şi pe 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla. „Aceste trei sărbători atrag foarte mulţi pelerini şi credincioşi care vor să trăiască în duhul acestor părinţi pustnici, Sfântul Ioan şi Sfânta Teodora, venind şi participând cu multă dragoste la rugăciuni şi la pelerinaje până pe Muntele Ceahlău“, ne-a spus pr. prof. Ioan Mihoc. - national

Niciun comentariu: