sâmbătă, 8 septembrie 2012

Un nou sediu pentru Protopopiatul Iaşi 2

În luna iulie 2012 au început lucrările noului sediu al Protopopiatului Iaşi 2, aflat în cartierul ieşean Cantemir, pe strada Ion Neculce, numărul 35. Clădirea se află lângă actuala Cancelarie a Protoieriei Iaşi 2 şi va cuprinde parter, etajul 1 şi mansardă. Fondurile necesare ridicării acestui edificiu provin din economiile pe care Protopopiatul Iaşi 2 le-a făcut de-a lungul timpului. Ridicarea noului sediu este necesară, întrucât în prezent nu există condiţiile necesare desfăşurării activităţii protopopiatului.

 Preoţii Protopopiatului Iaşi 2 vor beneficia în perioada următoare de un sediu nou, a cărui construcţie a început în luna iulie a acestui an. Lucrările de construcţie se derulează sub supravegherea părintelui Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, care a avut iniţiativa de a ridica această clădire. "Noul sediu al Protoieriei Iaşi 2 va acoperi trei laturi importante: administrativă, misionar-pastorală şi social-filantropică.
În ceea ce priveşte latura social-filantropică, ţinând cont de sfatul Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolotul Moldovei şi Bucovinei, şi cunoscând anumite probleme pe care le întâmpină preoţii, ne-am gândit ca noul sediu să aibă câteva camere pentru cazarea slujitorilor sfintelor altare. Dorim astfel să oferim posibilitatea preoţilor de a se caza în apartamentele protopopiatului, atunci când sunt nevoiţi să stea una sau mai multe zile la tratament în Iaşi. Aceste spaţii de cazare vor fi folosite şi pentru pelerinii care vor veni în Iaşi la hramul Sfintei Parascheva sau cu alte ocazii", a spus pr. protopop Vilie Doroşincă. 

Construcţie pe structură metalică

Această lucrare este meritul tuturor preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2, întrucât în fiecare an şi-au adus obolul lor, prin debitele anuale pe care le-au depus la protoierie. De asemenea, părinţii parohi s-au aprovizionat de la sediul protoieriei cu lumânări, calendare ş.a.. Astfel, de-a lungul anilor, s-a adunat o sumă de bani care este întrebuinţată în folosul preoţilor. La solicitarea părintelui protopop Vilie Doroşincă a fost format un comitet de iniţiativă pentru această construcţie, care a fost aprobat de toţi preoţii protopopiatului. Acest comitet este format din cinci preoţi, care au fost sau sunt implicaţi în activităţi de construcţie în parohiile pe care le păstoresc. La parter va funcţiona o sală de conferinţe, cu o capacitate de 160 de locuri, iar la etaj vor fi amenajate patru apartamente. În spaţiul de la mansardă va funcţiona arhiva protopopiatului. "Lucrarea de construcţie a început cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, având aprobarea Centrului eparhial Iaşi. Am avut bucuria ca Înalt Preasfinţia Sa să viziteze acest şantier, încurajându-ne astfel să ajungem la finalizarea lucrărilor. În această săptămână a fost turnată plasa superioară a clădirii, iar până la mijlocul lunii septembrie va fi montat acoperişul. Apoi se vor realiza pereţii interiori, finisajele ş. a.. Clădirea este ridicată pe structură metalică, având o fundaţie rezistentă pe bază de casete, care au trei metri adâncime. Am procedat la acest gen de construcţie ţinând cont că pânza freatică este ridicată. Mergând pe analiza specialiştilor pe care i-am solicitat, s-a ajuns la această soluţie pe care o consider potrivită. În acelaşi timp, este un ritm de lucru mai rapid, chiar dacă sunt costuri mai mari decât dacă s-ar fi ridicat o clădire din zidărie", a explicat pr. protopop Vilie Doroşincă. 

Angajaţii protopopiatului, înscrişi "în rândul constructorilor"

Întrucât noul sediu are şi o menire filantropică, cei care doresc să sprijine această lucrare sunt aşteptaţi la sediul Protopopiatului Iaşi 2, aflat pe strada Ion Neculce, numărul 35. "Doresc să mulţumesc tuturor angajaţilor protopopiatului pentru răbdarea pe care au avut-o până în prezent. Programul de lucru al protoieriei este acelaşi, deşi uneori este greu de suportat zgomotul produs de lucrările care se realizează. Nu am dorit să ne mutăm provizoriu în altă parte, din dorinţa de a ne înscrie în rândul constructorilor acestui şantier. Să dea Bunul Dumnezeu să ne vedem sănătoşi la sfinţirea acestui sediu, când va fi dat în folosinţă", s-a exprimat pr. protopop Vilie Doroşincă.

Peste două decenii de funcţionare

Protopopiatul Iaşi 2 a fost înfiinţat în anul 1991. De atunci şi până în anul 2001 sediul protoieriei a fost situat în mai multe părţi ale oraşului Iaşi: Mănăstirea Frumoasa (pe vremea când era biserică parohială), Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, Căminul "Sfântul Nicolae" din Iaşi, casa parohială a parohiei "Înălţarea Sfintei Cruci" din Iaşi. "În anul 2001 am cumpărat spaţiul actualului sediu al protoieriei, aflat pe strada Ion Neculce din cartierul Cantemir din Iaşi. De atunci, ne desfăşurăm activitatea în acest spaţiu. Sala de şedinţe pe care am amenajat-o în anul 2001 a devenit neîncăpătoare în anii ce au urmat, nefiind condiţii optime pentru participarea la conferiţele lunare", a amintit pr. protopop Vilie Doroşincă.

Niciun comentariu: