luni, 24 septembrie 2012

Consfătuirea profesorilor de religie din judeţele Suceava şi Bacău

Profesorii de religie din judeţele Suceava şi Bacău s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute pentru a face retrospectiva anului şcolar 2011-2012 şi pentru a afla noutăţile de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Suceava a avut loc în prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen. 

În zilele de 20 şi 21 septembrie s-a derulat întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Pe 20 septembrie s-au întâlnit, la Şcoala "Bogdan Vodă" din Câmpulung Moldovenesc, profesorii de religie din zonele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului, iar pe 21 septembrie s-au reunit, în sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cadrele didactice din zonele Suceava, Făticeni şi Rădăuţi. Întâlnirile au fost prezidate de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a oferit mai multe sfaturi prefesorilor şi preoţilor care predau religia în şcolile de pe cuprinsul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor. Profesorii au avut posibilitatea să cunoască noile programe şcolare, să afle noutăţi legate de introducerea orei de religie la clasa pregătitoare. S-a făcut analiza activităţii desfăşurate în cursul anului şcolar 2011-2012, s-au desemnat responsabilii cercurilor pedagogice, s-au desemnat membrii consiliului consulativ şi s-au făcut propuneri pentru profesorii metodişti. "S-au purtat ample discuţii şi am răspuns la întrebările care au fost adresate de profesorii noştri. De asemenea, s-au transmis normele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cu privire la programa şi efectuarea orei de religie. Preoţii şi profesorii de religie au urmărit cu interes raportul prezentat, aflând proiectele de viitor care implică desfăşurarea normală predării religiei în unităţile şcolare. S-a luat atitudine împotriva celor care se opun predării religiei în şcoală. Sperăm că va învinge raţiunea şi, cu sprijinul celor care iubesc Biserica lui Hristos, disciplina religie se va preda în continuare. Copiii care învaţă în şcolile din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor participă cu toţii la orele de religie. Nu am avut solicitări din partea elevilor de a studia altă disciplină în locul religiei. Şcolarii din judeţul Suceava au posibilitatea să opteze pentru predarea orei de religie a cultului din care fac parte. Consfătuirea profesorilor de religie a avut menirea de a uniformiza şi de a transmite tuturor profesorilor planul de măsuri care se impune a fi preluat şi procedat de către toţi profesorii în acelaşi fel", a spus pr. prof. Gheorghe Hoştiuc, inspector al Sectorului Învăţământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Întâlnirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Bacău

În sala de conferinţe a Colegiului Tehnic "Anghel Saligny" din Bacău, a avut loc sâmbătă, 22 septembrie, consfătuirea anuală a profesorilor care predau disciplina religie în învăţământul preuniversitar în judeţul Bacău. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi s-a bucurat de participarea a 200 de profesori de religie care predau în şcolile din judeţul Bacău. Din partea Diecezei romano-catolice de Iaşi a participat ca invitat pr. prof. dr. Iosif Bisoc, inspector în cadrul Oficiului pentru Pastoraţia şcolară şi predarea religiei.
Consfătuirea a debutat cu o rugăciune, după care s-a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, "Cooperarea dintre Familie, Şcoală şi Biserică în actul educaţional", transmis cu prilejul începerii anului şcolar 2012-2013. Pr. prof. dr. Iosif Bisoc a subliniat importanţa educaţiei religioase pentru formarea culturală şi duhovnicească a tinerilor. A fost apreciată buna colaborare dintre profesorii şi elevii ortodocşi şi catolici în toate activităţile educative desfăşurate la nivelul judeţului.
Prof. Irina Leonte, inspector şcolar de specialitate al disciplinei religie în cadrul ISJ Bacău, a transmis celor prezenţi binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi urările Preasfinţiei Sale "de sănătate, pace şi multe împliniri în lucrarea nobilă de modelare şi formare a caracterului şi personalităţii copiilor şi tinerilor, ca şi adevăraţi cetăţeni ai patriei şi ai cerului". "Lucrările consfătuirii au continuat cu retrospectiva activităţilor desfăşurate în anul şcolar trecut şi au fost prezentate aspecte ce ţin de anul şcolar 2012-2013. S-a discutat şi despre continuarea proiectelor comune Biserică-Şcoală, la nivel eparhial, avându-se în vedere şi programele convergente, atât cele şcolare, cât şi cele bisericeşti, începând cu cele patriarhale, "Alege Şcoala!" şi "Hristos împărtăşit copiilor". S-a subliniat importanţa implicării elevilor în viaţa Bisericii, a comunităţii locale. S-a precizat că un copil trebuie responsabilizat doar cu responsabilitatea iubirii şi că în toate activităţile, profesorul de religie trebuie să colaboreze cu specialiştii în pedagogie, cu preoţii, cu părinţii şi cu autorităţile locale. Au fost abordate probleme referitoare la metodica predării religiei la clasa pregătitoare, structura anului şcolar, programe analitice, metodologii de organizare şi desfăşurare a olimpiadelor şi concursurilor şcolare, rolul profesorului de religie în şcoală şi alte aspecte care vizează sistemul de învăţământ religios din România. Au fost prezentate noile apariţii editoriale utile demersului didactic. A fost o întâlnire de suflet care a reamintit încă o dată importanţa apostolatului social, a responsabilităţii profesorului de religie în societatea actuală", a relatat prof. Irina Leonte.

Niciun comentariu: