luni, 3 septembrie 2012

Bucurie duhovnicească în parohia Pietrişurile

Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din parohia Pietrişurile-Costeşti, Protopopiatul Paşcani, judeţul Iaşi, a fost resfinţită ieri de PS Calinic Botoşăneanul. Manifestările dedicate acestui eveniment au început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia a avut loc premierea copiilor înscrişi la concursul "Îmi place să citesc".

În prezenţa a peste 2.000 de credincioşi, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi, a resfinţit ieri Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din parohia Pietrişurile, Protopopiatul Paşcani. Sfântul lăcaş, ridicat în urmă cu aproape două secole, a primit haina resfinţirii după ample lucrări de consolidare şi înfrumuseţare, coordonate de pr. paroh Gheorghe Muraru. "În parohia Pietrişurile, un preot haric, evlavios şi cu dăruire în slujirea preoţească, pr. Gheorghe Muraru, a reuşit să realizeze o lucrare duhovnicească în sufletul credincioşilor, atrăgându-i la biserică prin darurile lucrării preoţeşti. De asemenea, parohul de la Pietrişurile a oferit frumuseţea cea dintâi bisericii parohiale, care a fost extinsă cu un pridvor şi a fost pictată", a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani. PS Calinic Botoşăneanul a slujit Sfânta Liturghie, alături de soborul de preoţi şi diaconi, pe un podium frumos amenajat. La final, pr. paroh Gheorghe Muraru a primit rangul de iconom stavrofor, iar celor care s-au evidenţiat în lucrările de construcţie li s-au acordat diplome de vrednicie. Părintele protopop Pavel Postolachi a adresat o predică în care a făcut referire la pericopa evanghelică din Duminica a XIII-a după Rusalii.
A urmat cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, care a explicat ce înseamnă biserica în viaţa credincioşilor şi reînnoirea vremelnică a unui lăcaş de închinăciune, precum cel de la Pietrişurile. "Vizitele Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul în această parohie de-a lungul anilor au rodit în tot ceea ce s-a văzut că s-a realizat la Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Părintele paroh Gheorghe Muraru a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru sfaturile, îndemnurile, încurajările şi binecuvântările oferite de-a lungul anilor", a amintit pr. protopop Pavel Postolachi. 

Finalul concursului "Îmi place să citesc"

Peste 100 de credincioşi au participat sâmbătă, 1 septembrie, la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în apropierea bisericii parohiale din Pietrişurile. Momentul de rugăciune a fost urmat de premierea celor 20 de copii care s-au înscris la concursul "Îmi place să citesc", care a debutat la începutul lunii iulie. "Ideea acestui concurs ne-a venit la începutul lunii iulie, gândindu-ne că în perioada vacanţei copiii nu sunt implicaţi în activităţi de ordin intelectual. Împreună cu un grup de tinere din parohie, ne-am gândit să-i stimulăm să citească şi, astfel, am demarat acest concurs. Nu ne-a fost foarte uşor, pentru că în perioada vacanţei copiii pot fi adunaţi foarte greu. Am făcut fluturaşi care au fost apoi împărţiţi copiilor din sat. Ei au fost aşteptaţi în curtea bisericii pentru a se înscrie, iar apoi au fost îndrumaţi spre biblioteca Primăriei Costeşti şi a parohiei Pietrişurile. Biblioteca satului este foarte săracă, astfel că tinerii au reuşit foarte greu să găsească volumele recomandate. Ne gândim ca pe viitor să îmbogăţim biblioteca satului", a explicat preoteasa Elena Muraru, coordonatoarea activităţii.
Cristina Vizitiu a citit în două luni câteva cărţi, deşi este pasionată de ştiinţele exacte. Tânăra a primit la festivitatea de premiere cărţi şi flori din partea parohiei Pietrişurile. "Am citit pentru că sunt atrasă de carte şi pentru că prin intermediul lecturii mă ridic la un alt nivel. Am descoperit astfel câte minţi luminate a dat Dumnezeu poporului român. Am citit câteva romane şi nuvele ale scriitorilor români, dar şi cărţi religioase", a spus Cristina Vizitiu.
În parohia Pietrişurile au fost intensificate în ultimii ani activităţile care au menirea de a reînvia tradiţiile şi obiceiurile pierdute. Singura tradiţie care se mai ţine este bătutul tobelor, care începe pe 1 noiembrie. "Timp de două luni, copiii nu ştiu decât să bată toba. Consider că este nevoie să le amintim de importanţa adevăratelor obiceiuri. Măştile folosite pentru Anul Nou sunt cumpărate din comerţ, ele neavând nicio legătură cu tradiţiile poporului român. La începutul Postului Crăciunului vom înfiinţa un club al copiilor pentru confecţionarea măştilor. Tot atunci va avea loc o nouă ediţie a cercului de pictură. Anul trecut am avut în mijlocul nostru o maică de la Mănăstirea Miclăuşeni, care i-a îndrumat pe copii în ceea ce priveşte tainele picturii pe sticlă", a adăugat preoteasa Elena Muraru. (pagina)

Niciun comentariu: