joi, 6 septembrie 2012

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Bujoreni, la hramul parohiei Stroeşti

Credincioşii din parohia Stroeşti, Protopopiatul Huşi, judeţul Vaslui, şi din satele învecinate se vor putea închina în zilele de 7 şi 8 septembrie la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Bujoreni. Pelerinajul este prilejuit de hramul bisericii parohiale, care va fi serbat în ziua pomenirii Naşterii Maicii Domnului.
 
În parohia Stroeşti, Protopopiatul Huşi, judeţul Vaslui, va fi adusă mâine icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Bujoreni din judeţul Vaslui. Pelerinajul va avea loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor, şi este prilejuit de serbarea hramului bisericii parohiale din Stroeşti. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi întâmpinată la ora 16:30 de un sobor de preoţi, la intrarea în satul Stroeşti. "De la intrarea în sat până la biserica parohială vom merge în pelerinaj cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Bujoreni. Un grup de credincioşi ai parohiei vor ţine în mâini prapuri şi cruci. Pe parcursul procesiunii se vor intona cântări închinate Maicii Domnului şi vor fi rostite ectenii de către preoţii slujitori. După ce vom ajunge în biserică, toţi cei prezenţi vor putea să se închine icoanei Maicii Domnului. Programul va continua cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Aşteptăm preoţii şi credincioşii din toate satele vecine la acest eveniment", a spus pr. paroh Valentin Stroe.
Sâmbătă, 8 septembrie, se va oficia Utrenia şi Sfânta Liturghie. După agapa frăţească, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va ajunge din nou la Mănăstirea Bujoreni.
Biserica parohiei Stroeşti a avut ca principal hram Adormirea Maicii Domnului, fiind ctitoria boierului Pintilie din anul 1856. În parohie a existat o biserică din lemn, închinată Naşterii Maicii Domnului, care s-a dărâmat, împreună cu o parte din gospodăriile oamenilor, din cauza alunecărilor de teren. Astfel, credincioşii au păstrat hramul vechii biserici.
Parohia Stroeşti mai are în componenţă trei filii: Bobeşti, Giurgeşti şi Bosia. În ultimul an, de la numirea preotului Valentin Stroe în parohia Stroeşti, s-au efectuat reparaţii exterioare la filia Bobeşti, fiind înlocuite geamurile şi uşile. Anul viitor, la Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din Stroeşti se vor realiza lucrări de reabilitare. De asemenea, vor fi demarate lucrările la casa parohială.

Niciun comentariu: