sâmbătă, 8 septembrie 2012

Tabără de dezvoltare personală la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ

Organizaţia World Vision, biroul Iaşi & Vaslui, a organizat, în perioada 3-7 septembrie 2012, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, judeţul Neamţ, o tabără de dezvoltare personală. Au participat 18 elevi din comuna Vlădeni, judeţul Iaşi, şi 30 de elevi din comuna Draxeni, judeţul Vaslui. 

Tabăra de dezvoltare personală de la seminarul nemţean s-a dorit a fi un context în care copiii să îşi dezvolte abilităţi precum autocunoaşterea, comunicarea, orientarea în timp şi spaţiu. De aceea, s-au desfăşurat activităţi atât în grupuri mici de 12 elevi, cât şi în grupul mare, urmărindu-se transformarea programului zilnic în pretexte de învăţare a unor lecţii de viaţă. Cei 48 de elevi (din clasele I-IV) beneficiază de susţinere în cadrul proiectelor "Şcoală după şcoală" şi "Clubul Copiilor" - Draxeni (proiect ce îşi propune dezvoltarea de activităţi educative şi de timp liber pentru toţi copiii din comunitate). Încă de la plecare, copiii au fost introduşi într-o poveste, prin intermediul căreia s-au transformat în căutători de comori. Ei au fost provocaţi să găsească în fiecare zi o "comoară", un lucru preţios pe care l-au luat acasă. Astfel, Cetatea Neamţ, Rezervaţia de Zimbri, Schitul Pocrov şi Mănăstirea Neamţului au fost teritorii care ascundeau un mister ce trebuia descifrat şi cucerit. "Atelierele de autocunoaştere sau relaţionare şi de orietare în timp sau spaţiu au fost adevărate provocări pentru grija faţă de cei din jur şi de creştere în dragoste şi răbdare. Jocurile în aer liber şi atelierele de pictură au reprezentat pretexte de a strânge amintiri şi învăţăminte. Unii copii au menţionat, la sfârşitul taberei, că au adunat comori precum prieteni noi, curajul şi încrederea pe care le-au dobândit în aceste zile, confruntarea cu multe frici şi depăşirea lor. Alţii au spus că cea mai mare comoară descoperită a fost apropierea de Dumnezeu", a spus Roberta Gabriela Tuduri, specialist relaţii sociale World Vision.
Pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, şi pr. Viorel Laiu, spiritual în cadrul seminarului, au fost alături de copii la momentele festive, îndemnându-i să Îl caute pe Dumnezeu şi să se apropie de Biserică.
"Din concursurile sportive desfăşurate pe echipe am învăţat că e bine să lupt până la capăt, să nu renunţ şi să îmi încurajez echipa, indiferent dacă suntem primii sau nu", a declarat Ana Maria, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Generală Vlădeni din judeţul Iaşi. "În prima zi am fost tristă, pentru că îmi era dor de mama şi mi-a fost greu să adorm. Acum îmi dau seama că este cel mai bun loc în care puteam fi cu prietenii mei şi cu doamna învăţătoare", a mărturisit Ema, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Generală Draxeni.

Niciun comentariu: