luni, 17 septembrie 2012

„O maşină de pompieri prinde bine în orice comunitate“

Localnicii din localitatea Cornu Luncii, judeţul Suceava, se bucură că au de trei luni o maşină de pompieri care poate interveni în cazul unui incendiu. Autospeciala a fost cumpărată de părintele Gabriel Florea, parohul parohiei Cornu Luncii II, Protopopiatul Fălticeni, ajutat de câţiva preoţi ortodocşi din Franţa. Până în prezent, s-a intervenit la opt incendii, lucru care a dus la reducerea pagubelor şi la extinderea flăcărilor către alte gospodării.

În luna august a anului 2011, în localitatea Cornu Luncii, aflată la câţiva kilometri de oraşul Fălticeni, au ars mai multe case. Flăcările s-au extins din cauza vântului puternic, dar şi pentru că nu s-a intervenit suficient de rapid. Primii care au ajuns la locul incendiului au fost câţiva pompieri unguri, care se îndreptau spre Republica Moldova, unde urmau să efectueze un exerciţiu. „La incendiul din august 2011 au ars trei case, una după cealaltă, ele fiind foarte apropiate. Focul a sărit peste a patra casă şi s-a extins la următoarele gospodării. Când au venit pompierii unguri, au intrat în cea de-a patra casă şi au găsit trei copii care erau cu faţa la icoană ce se rugau: „Doamne, Doamne, să nu ne arzi casa!“. Acea casă nici nu a fost atinsă de foc. A ars copacul de la colţul şurii care era lipită de această anexă. Şura a rămas intactă, iar casa bătrânească în care se rugau acei copii nu a fost atinsă de flacără. Dumnezeu a păzit casa acelor copii care s-au rugat. Este minunea lui Dumnezeu să vezi cum au ars trei case una lângă alta, iar focul a sărit peste cea de-a patra. Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cel care a văzut pagubele produse, a spus că aceasta este o minune a lui Dumnezeu în zilele noastre“, şi-a amintit părintele Gabriel Florea de la parohia Cornu Luncii II.
În locul celor şase case mistuite de flăcări au fost ridicate alte locuinţe cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prin implicarea directă a Înalt Preasfinţitului Pimen şi a localnicilor din Cornu Luncii „de la cel mai mic până la cel mai în vârstă“, după cum a spus pr. Gabriel Florea.

Preot şi pompier pentru oamenii din Cornu Luncii

În zilele care au urmat incendiului devastator, parohul de la Cornu Luncii II a luat legătura cu autorităţile locale şi le-a recomandat să achiziţioneze o maşină de pompieri pentru localnicii din comună. „Mi s-a spus că nu sunt fondurile necesare. Dacă am văzut că nu este nici un interes din partea comunităţii, ne-am gândit să facem ceva în acest sens. Aveam un tractoraş pe care l-am vândut. Cu aceşti bani (2.500 de euro) şi cu fonduri de la câţiva colegi preoţi din Franţa (1.500 de euro) am cumpărat o maşină de pompieri. De când a fost adusă această autospecială din Franţa s-a intervenit la opt incendii, ceea ce dovedeşte că este utilă. Maşina de pompieri a mai fost folosită până în prezent şi pentru lucrările de construcţie ale unor case, apa fiind necesară la turnarea betoanelor. O maşină de pompieri prinde bine în orice comunitate, putând fi folosită şi pentru alte activităţi“, a explicat pr. Gabriel Florea. Autospeciala pentru stingerea incendiilor este condusă de părintele Gabriel, dar şi de un grup de patru  voluntari care au fost pompieri militari sau civili şi care au diplomă în domeniu. La intervenţii merge de obicei părintele Gabriel, întrucât maşina de pompieri se află în curtea parohiei. Parohul de la Cornu Luncii II este alertat de Serviciul 112, de Primăria Cornu Luncii sau chiar de săteni. „De îndată ce suntem sunaţi plecăm spre locul incendiului, 24 din 24 de ore fiind disponibil cineva care să se urce la volanul maşinii şi să plece în intervenţie“, a continuat părintele Gabriel Florea, care a mai adăugat că atunci când este incendiu, „cel care se află cel mai aproape de maşina de pompieri se urcă în ea“. „Într-o dimineaţă am fost sunat la ora 2:00 noaptea de către localnicii din satul Brădăţel că arde o casă. Am ajuns acolo, am stins incendiul în mare parte. Până au ajuns pompierii de la Fălticeni, pericolul trecuse“, a relatat parohul de la Cornu Luncii.

„Zece minute la un incendiu contează foarte mult“

Alimentarea cu apă se realizează dintr-un lac amenajat de părintele Gabriel. Pompierii de la Fălticeni au văzut această sursă de apă, iar în caz de necesitate ei se pot alimenta de aici.
„Oamenii din Cornu Luncii sunt bucuroşi şi mulţumiţi pentru că în orice moment ştiu că au unde apela în caz de incendiu. Fiind o maşină de pompieri aproape, cum este cea de la parohia Cornu Luncii II, întotdeauna zece minute la un incendiu contează foarte mult. Incendiul poate fi localizat, astfel că rămâne la clădirea de unde a pornit. La incendiul din luna august a anului trecut, dacă era o maşină de pompieri în Cornu Luncii, nu ardeau şase case, ci ar fi fost distrusă doar una. În zona noastră, casele sunt lipte unele de altele şi de aceea, în caz de incendiu, trebuie intervenit repede. Oricât ar încerca cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni să ajungă cât mai repede, la mijloc e vorba de distanţă şi de multe minute care se pierd pe traseu. Noi am cumpărat maşina de pompieri din zona Bordeaux - Franţa, care are o populaţie la fel de mare ca cea din Cornu Luncii. Ei au 50 de autospeciale pe o suprafaţă la fel de întinsă ca şi comuna noastră. De asemenea, au peste 400 de pompieri, şapte dintre ei sunt angajaţi, iar restul intervin pe bază de voluntariat. Prin voluntariat se pot face lucruri foarte frumoase pentru că noi trebuie să ne apărăm în primul rând gospodăriile şi bunurile pe care le avem“, a subliniat pr. Gabriel Florea, care a adăugat că toate costurile pentru combustibil şi întreţinerea autospecialei „sunt suportate de parohie“. „Indiferent la ce incendiu am fost, nu am cerut nici un leu nimănui“, a mai spus preotul Gabriel.

Niciun comentariu: