vineri, 21 septembrie 2012

Dublă sărbătoare la Biserica „Sfântul Ioan“ din Bacău

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Teofan va sfinţi biserica filiei Traian, a parohiei Soloneţ, Protopopiatul Iaşi 1, iar IPS Pimen va binecuvânta lucrările de pictură ale bisericii parohiei Poiana Negri, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Băcăuanii sunt aşteptaţi duminică la resfinţirea Bisericii "Sfântul Ioan", care va serba, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, 200 de ani de existenţă. 
 
Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va sfinţi duminică, 23 septembrie, Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din filia Traian a parohiei Soloneţ, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi. Slujba târnosirii va fi urmată de Sfânta Liturghie. Lucrările au început în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind coordonate de pr. Emil Ojog de la parohia Bivolari. "Aşteptăm pe toţi cei care doresc să fie alături de noi. Nădăjduim că Dumnezeu ne va binecuvânta cu vreme potrivită", a spus pr. Emil Ojog.
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sfinţi mâine pictura bisericii Mănăstirii Catrinari din judeţul Suceava. Duminică, 23 septembrie 2012, Înalt Preasfinţia Sa va binecuvânta lucrările de pictură ale bisericii parohiei Poiana Negri, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. După cum ne-a relatat pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, lucrările de pictură au început anul trecut şi s-au finalizat în această vară. 

Binecuvântarea lucrărilor bisericii parohiei Călăraşi 1

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi duminică, 23 septembrie, Biserica "Sfânta Treime" din parohia Călăraşi I, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Botoşani. "Sfântul lăcaş a fost ctitorit în anul 1889 de către boierul Gheorghe Goilav, cu fiii lui, Jean şi Bogdan, dimpreună cu aportul sătenilor din Călăraşi. Lăcaşul de închinăciune a suferit mai multe reparaţii de-a lungul timpului, în anul 1999 fiind sfinţit de Preafericitul Părinte Daniel. În anul 2009 au început mai multe lucrări de consolidare şi de reparaţii capitale. S-a realizat hidroizolaţia temeliei şi a soclului, s-a executat termoizolaţia şi s-a aplicat tencuială decorativă, s-au schimbat uşile, ferestrele, instalaţia electrică s.a. Curtea bisericii a fost înfrumuseţată, iar anul trecut s-a realizat un altar de vară. Toate aceste lucrări au fost susţinute de credincioşii din parohie", a spus pr. paroh Ioan Pădurariu.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va resfinţi mâine Biserica "Sfânta Parascheva" din Secuieni, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ. Lăcaşul de închinăciune va împlini cu acest prilej 250 de ani de existenţă. Lucrările de reabilitare au fost coordonate de pr. paroh Daniel Pană şi de pr. Nicolae Ţigăilă, slujitor la acest sfânt lăcaş. S-a schimbat acoperişul, s-au consolidat pereţii şi s-a refăcut sfântul altar ce datează din 1762, anul când a fost ridicat lăcaşul de cult. Totodată, a fost restaurată pictura interioară, au fost finalizate lucrările la noul aşezământ social şi a fost reamenajată fântâna din curtea bisericii. 

Resfinţirea Bisericii "Sfântul Ioan" din Bacău

Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău va fi resfinţită duminică, 23 septembrie, de PS Ioachim Băcăuanul. Lăcaşul de închinăciune a fost ridicat de preotul Ioan Moisă şi meşteşugarul Ioan Mocanu, la marginea cimitirului de atunci, între anii 1802-1812. Dorinţa oamenilor a venit după marele cutremur din 1802, când albia Bistriţei s-a mutat spre Siret, lăsând în urmă un mare dezastru, ce a afectat inclusiv Biserica Precista, singura existentă la acea dată în Bacău. Fiind lipsiţi de un spaţiu de rugăciune propice, băcăuanii şi-au îndreptat atenţia spre această zonă, în care se afla şi un cimitir. După zece ani de muncă, Biserica "Sfântul Ioan" a fost construită într-un stil neobizantin, adaptat moldovenesc, având ca ornament vizual impozant la exterior clasicul brâu împletit moldovenesc. Inclus printre monumentele istorice de către Nicolae Iorga, sfântul lăcaş a fost scos din listă în anul 1955, pe motiv că era "lipsit de importanţă artistică şi culturală", după cum a explicat părintele paroh Vlad Ungureanu. Lovită de vicisitudinile vremurilor, a fost refăcută şi repictată de mai multe ori în cele două veacuri de existenţă, însă perioada cea mai grea avea să fie în regimul comunist, mai ales ultimii ani, când, alături de colegul său, preotul Popa Nicolae, părintele Ungureanu trebuia să facă faţă şi "euforiei" comuniste care rădea de pe faţa pământului tot ce însemna istorie. "Îmi amintesc de faptul că puţin timp înainte de Revoluţie, pe locul unde acum se găseşte o troiţă, veneau muncitorii care băgau ţăruşi în pământ pentru a face măsurători în vederea construirii unui bloc cu faţada spre strada Războieni. Fiind pe terenul bisericii, seara mă duceam şi-i aruncam. Mi s-a intentat de către miliţie proces- verbal de contravenţie pentru "distrugerea repetată a ţăruşilor de trasare a construcţiei Blocului efectat de Trustul Local de Construcţii Bacău". Am fost nevoit să ajung în instanţă, însă au venit evenimentele din â89 şi totul s-a oprit. Blocul nu a mai fost construit, iar biserica a rămas cu vederea dinspre răsărit neacoperită de betoanele comuniste", a povestit preotul Ungureanu. 

Lucrări de restaurare şi reînnoire

Puţini băcăuani mai cunosc faptul că actuala intersecţie a străzilor Oituz şi Războieni era, în urmă cu peste o sută de ani, "un cimitir vestit al oraşului în care îşi dormeau somnul de veci boierii din zonă şi alţi oameni bogaţi", după cum susţine istoricul Eugen Şendrea. Între aceştia, la loc de cinste se afla mormântul lui Ionică Tăutu, autorul proiectului primei constituţii româneşti, denumită a "cărvunarilor". Au invadat însă buldozerele şi excavatoarele comuniştilor care au făcut una cu pământul întregul cimitir. Fără a ţine cont de vechimea şi importanţa acestor spaţii sacre pentru comunitate, au fost ridicate blocuri şi brodite străzi. Revenind la biserică, datorită noilor condiţii impuse de evoluţia demografică, prin eforturile enoriaşilor, cu acordul autorităţilor şi sub îndrumarea preotului paroh Vlad Ungureanu, au fost realizate numeroase lucrări de restaurare şi înnoire. "Ajutaţi de Primăria Bacău, de câţiva sponsori şi, bineînţeles, de enoriaşii parohiei noastre, am reuşit în ultimii ani să efectuăm lucrări de extindere. De asemenea, s-a mărit holul de la intrare, s-a extins şi s-a modernizat lumânărarul, a fost ridicată o capelă mortuară, a fost schimbată tâmplăria veche din interior, a fost refăcut acoperişul, a fost schimbată duşumeaua, a fost înlocuită catapeteasma şi întreaga arhitectură peisagistică", ne-a explicat părintele Ungureanu, care îi aşteaptă pe toţi băcăuanii să ia parte la bucuria duhovnicească a acestei parohii deosebite din urbea Bacăului. Astăzi, la Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău, alături de preotul paroh Vlad Ungureanu, mai slujesc preotul Nicolae Popa, preotul Eduard Ungureanu şi preotul Marius Popescu.

Niciun comentariu: