luni, 10 septembrie 2012

Binecuvântări arhiereşti în trei parohii ale Moldovei

Credincioşii din trei parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au venit în zilele de 8 şi 9 septembrie să participe la Sfânta Liturghie arhierească. IPS Pimen a slujit ieri în parohia Nicani-Zamostea, Protopopiatul Rădăuţi, iar PS Calinic Botoşăneanul a oficiat Sfânta Liturghie în parohiile Răchiţi, Protopopiatul Botoşani, şi Comăneşti, Protopopiatul Darabani. Cu prilejul resfinţirii bisericii parohiei Răchiţi, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Răchiţi. 

Pictura Bisericii cu hramurile "Pogorârea Sfântului Duh" şi "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din parohia Nicani-Zamostea, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava, a fost sfinţită ieri de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de IPS Arhiepiscop Pimen, alături de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. La slujbele prilejuite de sfinţirea picturii bisericii din Nicani au participat aproape 1.300 de credincioşi. "IPS Pimen a vorbit în cuvântul de învăţătură despre importanţa jertfei Mântuitorului Hristos. Înalt Preasfinţia Sa a remarcat faptul că şi noi trebuie să ne jertfim, ajutând Biserica şi pe cei săraci. Întrucât astăzi (n.r. ieri) i-am serbat pe Sfinţii Ioachim şi Ana, ierarhul nostru a subliniat dragostea dintre copii şi părinţi. Şi pentru că se apropie începerea noului an şcolar, Înalt Preasfinţia Sa a mai spus că elevii trebuie educaţi astfel încât să-şi iubească părinţii şi să-i ajute", a spus pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi.

Bucurie duhovnicească la resfinţirea sfântului lăcaş din Răchiţi

Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" a parohiei Răchiţi, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani, a fost resfinţită ieri de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Slujba de binecuvântare a fost oficiată ca urmare a finalizării lucrărilor de realibitare ale sfântului lăcaş, prin implicarea părintelui Ştefan Grădinaru, a părintelui Daniel Dascălu şi a preotului paroh Marcel Popa. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa autorităţilor locale şi judeţene.
"Târnosirea lăcaşului de închinăciune din Răchiţi a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej a fost adusă din Arhiepiscopia Timişoarei o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. Odorul de mare preţ a fost oferit parohiei Răchiţi, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. Au venit foarte mulţi credincioşi, parohia fiind situată aproape de oraşul Botoşani. Oamenii s-au închinat moaştelor Sfântului Nicolae şi au ascultat cu atenţie Sfânta Liturghie. A fost o zi deosebită, în care ne-am bucurat duhovniceşte. Consiliul local al Primăriei Răchiţi a oferit cu acest prilej diploma de Cetăţean de onoare al comunei Răchiţi Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul şi gen. Gheorghe Atudoroaiei", a relatat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Cuvântul Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a fost urmat de alocuţiuni ale celor trei preoţi care au coordonat de-a lungul anilor lucrările la biserica parohiei Răchiţi. Au mai luat cuvântul părintele protopop Lucian Leonte şi gen. Gheorghe Atudoroaiei, fiu al satului, cel care a intermediat aducerea la Răchiţi a fragmentului din moaştele Sfântului Nicolae. 

Resfinţire de biserică în satul Comăneşti, Protopopiatul Darabani

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit sâmbătă, 8 septembrie, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Comăneşti, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani. Pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi, a adresat un cuvânt celor prezenţi, în care a vorbit despre Maica Domnului, iar pr. Dumitru Păduraru, redactor-colaborator al postului Radio Trinitas al Patriarhiei Române, a subliniat importanţa sărbătorii Naşterii Maicii Domnului. Pr. Dumitru Păduraru a făcut o paralelă între Maica Domnului şi mama din vremurile noastre. În continuare, au susţinut alocuţiuni pr. Ciprian Hapliuc, fostul paroh de la Comăneşti, şi pr. Grigore Andrei de la parohia Smârdan, care suplineşte parohia Comăneşti. "Biserica din satul Comăneşti nu a mai fost sfinţită de 120 de ani şi, de aceea, prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul a fost deosebită. Toţi credincioşii s-au bucurat de prezenţa Preasfinţiei Sale, mărturisind că acest moment va rămâne în amintirea lor. La slujba Sfintei Liturghii au participat peste 500 de credincioşi din comuna Suharău", a relatat pr. Grigore Andrei, care a primit cu acest prilej rangul de iconom.

Niciun comentariu: