marți, 4 septembrie 2012

„Românii şi ucrainenii sunt uniţi prin dragostea şi credinţa în Hristos“

Parohia ucraineană misionară "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din municipiul Suceava a aniversat ieri zece ani de când a fost înfiinţată. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în apropierea bisericii de Înalt Preasfinţitul Pimen şi de PS Meletie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica ucrainenilor din Suceava are, începând de duminică, o raclă cu părticele din moaştele mai multor sfinţi, adusă de la Lavra Pecerska.

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Meletie, Episcopul Hotinului (Ucraina), înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au slujit duminică, 2 septembrie 2012, în apropierea bisericii ucraineanene misionare "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul sucevean Zamca. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. La slujbă au asistat atât credincioşii ucraineni care locuiesc în Suceava, cât şi numeroşi suceveni, care au dorit să se roage împreună.
Predica din Duminica a XIII-a după Rusalii a fost rostită de Înalt Preasfinţitul Pimen, care a făcut referire la datoria creştinilor de a păstra dreapta credinţă şi de a o face roditoare. "Oamenii trebuie să înveţe poruncile lui Dumnezeu. Trebuie să căutăm ca aceste fapte să rodească în sufletele noastre prin viaţa de sfinţenie. Credinţa creştină s-a răspândit prin trăirea vieţii în sfinţenie şi prin faptele dragostei", a spus IPS Pimen. 

Dar de mare preţ pentru biserica comunităţii ucrainene

Preasfinţitul Meletie a remarcat importanţa aniversării a zece ani de când comunitatea ucraineană din Suceava se reuneşte în rugăciune. "România şi Ucraina sunt legate de multe lucruri măreţe şi istorice. Astăzi (n.r. duminică) ne bucurăm pentru că ne putem întâlni unii cu alţii şi să ne privim faţă către faţă. Românii şi ucrainenii sunt uniţi de dragostea şi credinţa în Mântuitorul Hristos. Sărbătoarea de astăzi (n.r. duminică) adevereşte că această dragoste se află în inimile noastre. Doresc să-i salut pe enoriaşii acestei parohii şi pe cei care au venit la această sărbătoare. Să dea Dumnezeu ca ocrotitorii acestei biserici să nu ne părăsească prin rugăciunile lor. Bisericile noastre româneşti şi ucrainene sunt apostolice. România a fost încreştinată de Sfântul Apostol Andrei, care a ajuns până la noi, la Kiev. Acest lucru ne întăreşte să avem o rugăciune comună. Mulţumesc, Înalt Preasfinţite Părinte Pimen, pentru că aţi binecuvântat să slujesc alături de Înalt Preasfinţia Voastră. Totdeauna, inima mea este cuprinsă de emoţie şi evlavie când slujesc alături de Înalt Preasfinţia Voastră. Dumneavoastră, sucevenii, sunteţi fericiţi pentru că aveţi un arhiereu aşa de mare. Mulţumesc părintelui Mihai Maghiar pentru că ne-a invitat astăzi aici. Doresc să transmit urările de bine din partea Înalt Preasfinţitului Onufrie al Cernăuţiului. IPS Onufrie m-a însărcinat ca venind aici, la această sărbătoare, să dăruiesc acestei parohii o cruce, semn că ne unim în rugăciune şi în efortul nostru duhovnicesc. Părintele Mihai Maghiar a dorit să aibă un semn văzut al acestei sărbători din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Eu am spus acest lucru Înalt Preasfinţitului Pavel, Arhiepiscopul Lavrei Pecerska. Înalt Preasfinţia Sa s-a bucurat mult şi de aceea v-a oferit zece părticele din sfintele moaşte ale unor sfinţi ucraineni. După acest eveniment ne vom întoarce la casele noastre, dar rugăciunea dumneavoastră va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre. Fie ca Bunul Dumnezeu să nu ne părăsească niciodată cu harul Său", a remarcat PS Meletie. 

Sfintele slujbe, în limba română şi ucraineană

Părintele Mihai Maghiar, preot pentru parohia ucraineană misionară din municipiul Suceava, şi-a exprimat bucuria pentru că timp de câteva ceasuri IPS Pimen şi PS Meletie, alături de slujitorii sfântului altar s-au rugat alături de comunitatea ucraineană din Suceava şi de credincioşii ortodocşi din Suceava. Preotul misionar pentru comunitatea ucraineană a amintit apoi istoricul parohiei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" şi modul în care au fost parcurşi ultimii zece ani alături de ucrainenii din Suceava. De asemenea, pr. Mihai Maghiar a mulţumit ierarhilor, preoţilor din mai multe zone ale ţării, autorităţilor (din România şi Ucraina) şi credincioşilor care au sprijinit parohia ucraineană din Suceava în ultimii zece ani. "Dăm slavă lui Dumnezeu astăzi (n.r. duminică) la împlinirea a zece ani de la înfiinţarea acestei parohii. Trăim o bucurie sfântă în acest loc al Cinzecimii. La slujbele noastre, cel puţin în două limbi lăudăm numele lui Dumnezeu. Îl rugăm pe Dumnezeu să împlinească toate cererile frăţiilor voastre. Îi aşteptăm pe membrii comunităţii ucrainene, dar şi pe toţi sucevenii în Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" pentru a se ruga împreună cu noi", a spus pr. Mihai Maghiar.

Niciun comentariu: