vineri, 7 septembrie 2012

Sfinţiri şi resfinţiri de biserici în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Biserica parohiei Crivoaia-Tarcău, Protopopiatul Piatra Neamţ, va fi sfinţită duminică, 9 septembrie, de IPS Teofan şi de IPS Nikolaj Metodiev Sevastianov. Mâine, PS Calinic Botoşăneanul va resfinţi biserica parohiei Comăneşti, Protopopiatul Darabani, iar duminică va binecuvânta lucrările de reconsolidare şi înfrumuseţare realizate la sfântul lăcaş din parohia Răchiţi, Protopopiatul Botoşani.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de IPS Nikolaj Metodiev Sevastianov, Mitropolit de Plovdiv (Bulgaria), va sfinţi duminică Biserica "Sf. Ap. Petru şi Pavel" din parohia Crivoaia-Tarcău, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ. Construcţia acestui sfânt lăcaş din lemn a început în anul 2008, cu sprijinul enoriaşilor din parohie şi din satele învecinate. Biserica a fost ridicată în stil moldovenesc de meşterul Cezar Chelaru din Tarcău. "În apropierea locului unde se află biserica a fost ridicată după 1990 o troiţă. Aici se slujea odată pe an Sfânta Liturghie, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Noua biserică este o lucrare deosebită pentru această zonă, mai ales că parohia noastră are 41 de familii. Peste jumătate din aceste familii sunt formate din bătrâni care au o situaţie materială precară. Doresc să mulţumesc credincioşilor din parohie pentru sprijinul acordat şi pentru dragostea pe care o au pentru biserica din satul lor", a relatat pr. paroh Claudiu Ioan Panainte. Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sfinţi duminică, 9 septembrie, pictura bisericii parohiei Nicani-Zamostea, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava. Lăcaşul de închinăciune, construit în cinstea Pogorârii Sfântului Duh, s-a ridicat între anii 1996-2004. În anul 2005 au fost demarate lucrările de pictură în tehnica frescă. "Parohia noastră este mică şi de aceea ne-am confruntat cu lipsa fondurilor. Oamenii din parohie au făcut sacrificii, dorind să aibă veşmântul picturii în lăcaşul de închinăciune în care se roagă", a declarat pr. paroh Vasile Ostaficiuc. 

Resfinţirea bisericii parohiei Comăneşti, Protopopiatul Darabani

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va resfinţi mâine Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Comăneşti, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani. Biserica din satul Comăneşti datează din anul 1892, împlinind anul acesta 120 de ani de când a fost târnosită pentru prima dată. Lucrările de reconsolidare ale sfântului lăcaş au început în anul 2011, sub coodonarea preotului Ciprian Hapliuc, în timpul căruia s-a cumpărat catapeteasma şi strănile. De asemenea, în timpul păstoririi părintelui Ciprian Hapliuc s-au demarat lucrările de pictură. Din primăvara acestui an au fost începute ample lucrări, odată cu venirea în parohie ca suplinitor a părintelui pr. Grigore Andrei de la parohia Smârdan. "S-au continuat lucrările de pictură, s-a dispus renovarea acoperişului şi exteriorului bisericii, iar în interior s-au schimbat geamurile, uşile şi pardoseala. Sfântul lăcaş a fost dotat cu toate obiectele de cult necesare. Casa praznicală a fost renovată şi s-a zidit o clopotniţă nouă. Marea parte a lucrărilor au fost susţinute de familia Zvâncă Gheorghe şi Maria cu fiii", a spus pr. suplinitor Grigore Andrei. 

Fragment din moaştele Sfântului Nicolae, în dar pentru parohia Răchiţi

PS Calinic Botoşăneanul va resfinţi duminică, 9 septembrie, biserica parohiei Răchiţi, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Cu acest prilej, va fi adusă spre închinarea credincioşilor un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae din Arhiepiscopia Timişoarei. Sfintele moaşte vor fi oferite în dar parohiei Răchiţi. Biserica din Răchiţi a fost ridicată la începutul sec. al XIX-lea, fiind sfinţită prima dată în anul 1803 de mitropolitul Iacob Stamati. Începând cu anul 1998 părintele Ştefan Grădinaru a început lucrările de pictură în tehnica frescă, fiind continuate în timpul părintelui Daniel Dascălu. Din anul 2007 parohia Răchiţi este păstorită de pr. Marcel Popa. "În ultimii ani s-a schimbat mobilierul din biserică, s-a înlocuit catapeteasma veche cu una sculpattă în stejar. Au fost schimbate stranele şi acoperişul, fiind turnate centuri de rezistenţă. În acelaşi timp s-a construit o bibliotecă şi un lumânărar. Parohia Răchiţi are o casă praznicală ridicată în timpul părintelui Daniel Dascălu, ajutat de enoriaşii parohiei", a spus pr. paroh Marcel Popa.

Niciun comentariu: