sâmbătă, 24 martie 2012

Sărbătoarea Bunei Vestiri în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Credincioşii din toată Moldova sunt aşteptaţi mâine în lăcaşurile de cult care îşi serbează hramul. La mănăstiri va fi oficiată în această seară slujba Privegherii, iar la bisericile parohiale se va săvârşi slujba Vecerniei. Mâine dimineaţă se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

Biserica voievodală a Mănăstirii Bisericani din judeţul Neamţ îşi va serba mâine hramul. În seara aceasta va fi oficiată slujba Privegherii, iar mâine dimineaţă, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Hramul Bunei Vestiri de la Mănăstirea Bisericani are o tradiţie de peste 500 de ani, de când Sfântul Cuvios Iosif a întemeiat această aşezare monahală în jurul anilor 1470. În jurul orei 9:00 va avea loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la paraclisul aşezării monahale la vechea ctitorie voievodală de la Bisericani. "Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca toţi credincioşii care vor dori să se împărtăşească din binecuvântarea Maicii Domnului să se îndrepte spre această aşezare monahală", a relatat protos. Serafim Mihali, stareţul Mănăstirii Bisericani.

Astăzi va fi sărbătoare la Biserica "Buna Vestire" din Iaşi. În judeţul Iaşi îşi vor mai serba hramul mănăstirile Miclăuşeni şi Brădiceşti, în timp ce în judeţul Neamţ vor îmbrăca straie de sărbătoare aşezările monahale de la Durău, Horăicioara, Nifon, care aparţine de Mănăstirea Secu, şi Paraclisul "Buna Vestire" de la Mănăstirea Neamţ.

Tot azi îşi serbează hramul Mănăstirea Sihăstria Voronei din judeţul Botoşani, Mănăstirea Moldoviţa şi Mănăstirea Sihăstria Voronei din judeţul Suceava.

Concert filantropic la Biserica Bărboi

Biserica "Naşterea Domnului" din incinta Maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi va marca mâine sărbătoarea Bunei Vestiri printr-un program religios, cultural şi filantropic. După Sfânta Liturghie va fi oficiat Te Deumul pentru toate binefacerile primite asupra mamei şi pruncului născut şi nenăscut. Cu sprijinul credincioşilor care participă la sfintele slujbe în biserica maternităţii, mamele internate vor primi o masă la prânz. Tinerii apropiaţi sfântului lăcaş din incinta Maternităţii "Cuza Vodă" şi din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi vor împărţi, în jurul prânzului, mamelor cu prunci sau care sunt însărcinate cărţi de rugăciuni şi flori. Această activitate se va desfăşura în preajma mai multor biserici din Iaşi. După cum a relatat părintele Dănuţ Damaschin, pr. misionar de caritate la biserica Maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi, la Biserica Bărboi din Iaşi va avea loc, de la ora 17:00, un program artistic dedicat sărbătorii Bunei Vestiri. Fondurile strânse vor fi oferite mamelor din judeţul Iaşi care au o situaţie materială precară.

Slujbă arhierească la Mănăstirea Tisa Silvestri

Pelerinii sunt aşteptaţi să participe la manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii "Buna Vestire" - Tisa Silvestri. Sărbătoarea a început aseară, când a fost adusă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifeşti. Pelerinajul are loc cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. După procesiunea în jurul bisericii mari, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu. "Astăzi, credincioşii vor participa la Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă întru pomenirea celor adormiţi, aşa cum este tradiţia în Postul Mare, iar seara, începând cu ora 18:00, la slujba Privegherii închinată Bunei Vestiri. Bucuria hramului mănăstirii va fi încununată de slujba Sfintei Liturghii care va fi oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, începând cu ora 9:30. Creştinii prezenţi la Tisa Silvestri se vor putea închina şi ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifeşti până duminică la ora 15:00", a spus pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. O zi deosebită va fi mâine şi la mănăstirea din Pogleţ - Corbasca, din judeţul Bacău, care îşi serbează hramul.

Niciun comentariu: