La Biserica "Sfântul Apostol Toma" şi "Sfânta Ecaterina" a parohiei Toma Cozma din Iaşi a fost oficiată sâmbătă, 3 martie, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur şi Parastasul pentru cei adormiţi. După terminarea programului liturgic, la îndemnul părintelui paroh Mihai Mărgineanu, a început acţiunea filantropică din Postul Sfintelor Paşti pentru cei bolnavi, singuri, bătrâni sau nevoiaşi. Enoriaşii au lăsat astfel într-un loc special amenajat o parte din ofrandele aduse pentru a fi împărţite de sufletele celor adormiţi. Întrucât acţiunile filantropice ale parohiei au tradiţie de mai mulţi ani, o parte din credincioşi a pregătit pachete cu alimente special pentru cei nevoiaşi. De organizarea acestei activităţi s-a ocupat un grup de enoriaşi care participă în duminici şi sărbători la sfintele slujbe în Biserica Toma Cozma. Cele 170 de pachete cu alimente au ajuns la secţia Bârnova a Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi în după-amiaza zilei de sâmbătă, 3 martie. Bolnavii au aşteptat darurile din partea parohiei Toma Cozma, dar şi să-i revadă pe enoriaşii pe care îi cunosc de câţiva ani. "În perioada postului suntem chemaţi să ne zidim sufleteşte. Aceasta o putem face prin fapte bune, prin actele de milostenie. De aceea, în perioada postului creştinul este chemat să îmbine asceza cu milostenia. Astfel, terminarea postului va însemna pentru noi un spor duhovnicesc, pentru că prin faptele de milostenie devenim mai buni", a spus pr. paroh Mihai Mărgineanu.
"E o mare bucurie să poţi ajuta pe omul care are nevoie"
Parohia Toma Cozma a avut în vedere în ultimii ani ca preocupările pentru cei nevoiaşi să capete o formă mai organizată. Astfel s-a reuşit ca în fiecare perioadă a Postului Mare să se realizeze un sistem de lucru pentru a-i ajuta pe bătrânii nevoiaşi, pe oamenii singuri, dar mai cu seamă pe cei bolnavi, pe patul de spital. "Ne-am propus să-i cercetăm pe bolnavii care sunt internaţi în unităţile din afara oraşului Iaşi. În sâmbetele din Postul Mare, jertfa care se adună la biserică, împreună cu alte ofrande pe care le aduc creştinii, este pusă într-un context umanitar.
La aceste acţiuni umanitare participă un număr mai mare de tineri. Mă bucură faptul că enoriaşii din parohie au arătat mai mult interes în acest an faţă de ceea ce organizăm în mod tradiţional la parohia noastră. E o mare bucurie să poţi ajuta pe omul care are nevoie. Nu întotdeauna cei care cerşesc la colţ de stradă sunt adevăraţii oameni care au nevoie de noi. Ceea ce Mântuitorul Hristos ne-a chemat să facem, mai cu seamă prin pila Judecăţii de Apoi, pune în faţă importanţa cercetării omului care are nevoie. Sunt oameni care au nevoie de noi. Cred că este foarte potrivit ca acestor oameni să le oferim un semn că nu i-am uitat şi că-i avem în suflet", a explicat pr. paroh Mihai Mărgineanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu