vineri, 23 martie 2012

Pregătire duhovnicească pentru hramul Mănăstirii Durău

Pelerinii sunt aşteptaţi de sărbătoarea Bunei Vestiri la Mănăstirea Durău din judeţul Neamţ. Aşezarea monahală de la baza Muntelui Ceahlău, izvor de odihnă sufletească pentru credincioşii de toate vârstele, îşi serbează hramul.

Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău din judeţul Neamţ îşi va serba duminică, 25 martie, hramul. Slujba Privegherii va fi oficiată mâine seară de pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, alături de un sobor de preoţi apropiaţi Mănăstirii Durău. La hram sunt aşteptaţi să vină pelerini care păstrează o legătură strânsă cu aşezarea monahală de la poalele Muntelui Ceahlău. În ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie va fi oficiată de arhim. Luca Diaconu, exarh al zonei Neamţ, ca delegat din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi. Preoţii din Protopopiatul Ceahlău, după ce slujesc în parohiile pe care le păstoresc, sunt aşteptaţi în această zi să participe la pomenirea ctitorilor mănăstirii. "În cadrul mănăstirii noastre avem în vedere praznicul Bunei Vestiri prin pregătirile duhovniceşti şi administrative care se fac. Credincioşii care se vor ruga de Buna Vestire în mănăstirea noastră vor fi numeroşi, aşa cum este obiceiul de mai mulţi ani", a declarat protos. Hariton Negrea, duhovnicul Mănăstirii Durău.

Popasuri duhovniceşti de peste două secole

Sărbătoarea hramului Mănăstirii Durău este foarte importantă pentru vieţuitorii acestei obşti monahale, întrucât aici au existat de-a lungul timpului "veşti bune", după cum a mărturisit protos. Hariton Negrea. Obştea de aici, în decursul veacurilor, a putut aduce veşti bune pentru oamenii care au locuit în zonă. "O veste bună care priveşte viaţa duhovnicească şi spirituală a fost oferită în anul 1800, când un grup de credincioşi a făcut primul popas de odihnă în străvechea aşezare monahală. Ei au primit atunci cuvânt de învăţătură de la cei care au sihăstrit şi au locuit prin peşterile din Munţii Ceahlău. Pentru noi este semnificativ faptul că Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ a avut în zona aceasta mulţi călugări. Vieţuitorii din mănăstire de atunci se foloseau duhovniceşte de Sfântul Paisie la care se spovedeau pentru a primi Sfânta Împărtăşanie. O veste bună au adus părinţii din această mănăstire care atât în Primul Război Mondial, cât şi în al Doilea Război Mondial au avut activităţi de slujire liturgică. O parte dintre ei erau buni medici, sanitari şi buni intendenţi, ocupându-se de aprovizionarea soldaţilor care erau pe front. Aceşti militari, călugări fiind, când s-au întors de pe front, au adus veşti bune oamenilor din zonă", a amintit protos. Hariton Negrea. O veste bună s-a oferit Mănăstirii Durău în momentul în care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, alături de Patriarhia Română, a început derularea taberelor şcolare "Floare de colţ" şi "Alege şcoala". "Toţi copii care vin la Centrul cultural-pastoral Durău primesc din partea obştii de maici, păstorită de stavrofora Raisia Lungu, atât îngrijirea de hrană şi odihnă, cât şi folosul duhovnicesc care poate fi luat din exemplul personal al maicilor din obşte, harnice, cuminţi şi silitoare pentru mântuirea sufletului", a adăugat protos. Hariton Negrea.

Niciun comentariu: