joi, 22 martie 2012

Întruniri preoţeşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Preoţii din protopopiatele Iaşi 2, Piatra Neamţ, Săveni şi Roman au participat, în zilele de 20 şi 21 martie, la conferinţele pastoral-administrative lunare. Întrunirile au abordat teme de interes pentru viaţa parohiilor, fiind transmise hotărâri ale centrelor eparhiale.

La sediul Protopopiatului Iaşi 2 a avut loc ieri întâlnirea lunară în cadrul căreia pr. Eduard Mihail Axinte de la parohia Hiliţa a expus tema "Postul creştin - cale de vindecare sufletească şi trupească susţinută". "Referatul a cuprins temeiurile scripturistice ale postului, dar şi o bogată argumentaţie patristică cu privire la acesta. În luările de cuvânt, preoţii prezenţi au adus în discuţie aspecte de ordin practic întâlnite, multe dintre ele, la Sfânta Taină a Spovedaniei, oferind şi soluţii pastorale bazate pe sfintele canoane ale Bisericii", a spus pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, care a adus la cunoştinţa preoţilor temeiurile Centrului eparhial spre conformare, precum şi o serie de recomandări cu privire la activitatea administrativă, liturgică şi misionară în perioada Postului Mare.

La sediul Protopopiatului Piatra Neamţ a avut loc marţi, 20 martie, şedinţa lunară cu preoţii. Tema întâlnirii, "Sănătatea ca dar de la Dumnezeu şi responsabilitatea umană", a fost expusă de pr. Constantin Munteanu de la parohia "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Piatra Neamţ. "Sănătatea este darul oferit nouă de Dumnezeu. Acest dar trebuie să fie o sursă permanentă de laudă şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu. Omul societăţii de astăzi vede sănătatea doar ca pe un drept. Aceasta nu este o privire normală în ceea ce priveşte acest bun oferit nouă de Dumnezeu", a sintetizat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ.

În cadrul întâlnirii au fost omagiaţi patriarhul Iustin Moisescu şi patriarhul Miron Cristea. De asemenea, s-a evocat personalitatea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a sărbătorit, luna aceasta, 22 de ani de arhierie.

Conferinţă preoţească la Roman

Tot marţi, preoţii din Protopopiatul Săveni s-au reunit în şedinţa lunară. Părintele Gavriil Damian de la parohia Hăneşti a expus referatul cu tema "Nemurirea sufletului". "Părintele Gavriil Damian a arătat că nemurirea sufletului nu este doar o învăţătură creştină. Toate religiile şi toate popoarele, în toate timpurile şi locurile, au avut şi păstrează credinţa în nemurirea sufletului şi în viaţa viitoare", a remarcat pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni.

La Biserica "Sfântul Dimitrie" din Roman a avut loc marţi, 20 martie, conferinţa preoţilor din Protopopiatul Roman. După cum ne-a relatat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, întâlnirea a fost iniţiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi a fost dedicată Anului Omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor. În încheiere a fost prezentat documentarul "Alegerea, învestirea şi înscăunarea episcopului Teodosie Atanasiu al Romanului - februarie 1912", realizat de pr. protopop Florin Ţuscanu.

Niciun comentariu: