sâmbătă, 17 martie 2012

Rugăciune şi filantropie în parohiile Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc

În Postul Sfintelor Paşti, parohiile din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc au intensificat programul liturgic şi social-filantropic. Pe parcursul unei săptămâni, credincioşii participă, atât la Sfânta Liturghie, cât şi la Taina Sfântului Maslu. Rugăciunea este completată de milostenie, fiind îndreptată către persoanele defavorizate, bolnavi, bătrâni şi copii din centrele de ocrotire socială.

În bisericile din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc se săvârşeşte în perioada Postului Mare Taina Sfântului Maslu. Această slujbă este oficiată alternativ, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Părintele Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a explicat că Taina Sfântului Maslu se slujeşte de obicei la hramurile bisericilor sau la sfinţirile lăcaşurilor de închinăciune, iar în perioada Postului Mare se oficiază frecvent aproape în toate parohiile. "În zona Broştenilor se oficiază săptămânal Taina Sfântului Maslu prin rotaţie la câte o biserică parohială. Această slujbă vine în completarea programului liturgic intens din această perioadă. Acelaşi obicei este şi în zona Vatra Dornei. Aici, prin rotaţie, duminica, în fiecare parohie se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu. În Duminica a II-a din Postul Mare am fost la parohia Cozăneşti, unde am slujit alături de 14 preoţi. De asemenea, în oraşul Campulung Moldovenesc şi în parohiile din zona Moldoviţei se oficiază săptămânal Taina Sfântului Maslu. În protopopiatul nostru, în special în perioada Postului Mare se săvârşeşte foarte des această slujbă. Numărul credincioşilor care vin la aceste slujbe este foarte mare. Oamenii au o mare evlavie faţă de Taina Sfântului Maslu. Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a rândui ca acest an să fie dedicat Tainei Sfântului Maslu este oportună", a declarat pr. protopop Aurel Goraş.

"Fiecare preot sau credincios simte nevoia să facă o milostenie"

După fiecare slujbă a Sfântului Maslu, credincioşii se îmbogăţesc sufleteşte printr-un cuvânt de învăţătură, care este rostit de preotul rânduit. Predicile sunt ţinute în funcţie de momentul oficierii Tainei Sfântului Maslu. "Dacă slujba este oficiată duminica, se face referire la Evanghelia din ziua respectivă. De fiecare dată se menţionează folosul Tainei Sfântului Maslu, explicându-se fiecare moment al acestei slujbe. Prin ungerea cu untelemnul sfinţit, prin rugăciunile care sunt citite se subliniază marele folos pe care credincioşii îl primesc. Perioada Postului Mare, la care se adaugă şi Taina Sfântului Maslu, aduce despătimirea. Fiecare credincios, prin post, prin participarea la Sfânta Liturghie, la Taina Sfântului Maslu şi la alte slujbe rânduite de Biserica noastră simte o schimbare în sufletul lui", a explicat pr. protopop Aurel Goraş. În judeţul Suceava sunt câteva aşezăminte pentru copii şi bătrâni, o parte dintre ele aparţinând Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Prin dragostea enoriaşilor din parohiile Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, la aceste aşezăminte sunt trimise ofrande care se binecuvintează în fiecare sâmbătă după pomenirea celor adormiţi. O altă prioritate o reprezintă ajutorarea celor săraci. "S-a statornicit obiceiul ca prinoasele care se strâng să fie oferite bătrânilor şi bolnavilor din parohii sau celor aflaţi în aşezămintele de ocrotire socială. Fiecare preot sau credincios simte nevoia să facă o milostenie, aceasta cu atât mai mult cu cât ştim că fapta bună ne apropie de Dumnezeu", a mai spus pr. protopop Aurel Goraş.

Niciun comentariu: