joi, 1 martie 2012

Corala „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi“, premiată în Belarus

Corala "Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi" din municipiul Rădăuţi a obţinut premiul I, la secţiunea "Coruri de preoţi şi coruri ale instituţiilor de învăţământ teologic", în cadrul Festivalului internaţional de muzică bisericească ortodoxă de la Grodno - Belarus, ediţia a XI-a. Manifestarea a avut loc în perioada 22-25 februarie 2012 şi s-a bucurat de participarea a 46 de coruri din mai multe ţări.

În perioada 22-25 februarie, în localitatea Grodno - Belarus a avut loc a XI-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică bisericească ortodoxă. La festival au participat 46 de coruri din opt ţări (Belarus, Rusia, Ucraina, Polonia, Grecia, Lituania, Serbia şi România). Ediţia din acest an a festivalului a cuprins opt secţiuni: coruri bisericeşti episcopale şi din centrele raionale, ansambluri bisericeşti episcopale, coruri bisericeşti şi ansambluri bisericeşti din oraşul Grodno şi celelalte centre raionale, coruri preoţeşti şi ale instituţiilor de învăţământ teologic (preuniversitar şi universitar), coruri de profesionişti, coruri de amatori, coruri bisericeşti de copii şi alte coruri de copii. Juriul a fost format din specialişti (muzicieni, dirijori, compozitori, profesori) din Belarus, Rusia, Lituania, Polonia, România şi Ucraina. La secţiunea "Coruri de preoţi şi coruri ale instituţiilor de învăţământ teologic", Corala "Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi" a concurat alături de alte cinci formaţii corale, obţinând premiul I. În acelaşi timp, Ovidiu Foca, dirijorul coralei a obţinut premiul special al juriului pentru cel mai bun dirijor al festivalului. "Pentru noi, cele două premii reprezintă o mare bucurie pentru că am concurat alături de coruri foarte bune. Cele 46 de coruri care au participat la acest festival au fost de o înaltă ţinută. Au fost reprezentanţi din Grecia, Ucraina, Belarus, Polonia, Lituania, Serbia ş.a. Ne-am bucurat de această mare onoare pe care am avut-o de a participa, în primul rând, şi de a câştiga acest mare premiu. Considerăm că am făcut un lucru frumos atât pentru noi, ca şi cor, dar mai mult decât atât, pentru România şi pentru Ortodoxia noastră", a spus dirijorul Ovidiu Foca.

Membrii juriului, impresionaţi de interpretarea pieselor

Printre piesele pe care Corala "Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi" le-a intonat la festivalul de la Grodno - Belarus s-au numărat: "Mărturisiţi-vă Domnului", de Macarie Ieromonahul, "Rugăciune", de pr. Constantin Drăguşin, "Graiurile mele", de Alexandru Belcea, "Doamne, auzi glasul meu", de Nicolae Lungu ş.a. "Membrii juriului au fost impresionaţi de calmul cu care cu fost interpretate piesele noastre. A fost apreciată dificultatea unor piese, precum şi nuanţările în interpretare. Premiul pe care l-am primit m-a surprins foarte mult întrucât între cei 46 de dirijori ai formaţiilor participante erau persoane înaintate în experienţă şi în vârstă. M-am simţit onorat de acest premiu. Acest lucru mă obligă să muncesc mai mult pentru a încerca să realizăm lucruri mult mai frumoase, alături de corala din Rădăuţi", a mărturisit dirijorul Ovidiu Foca. Amintim că, anul trecut, Corul "Theologus" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi a obţinut în cadrul Festivalului de la Grodno - Belarus premiul I la secţiunea "Coruri de preoţi şi ale instituţiilor de învăţământ teologic". Corala "Sfântul Ierarh Leontie" a fost înfiinţată în anul 2007 şi are ca principal obiectiv prezentarea, promovarea şi încurajarea muzicii religioase ortodoxe tradiţionale. Este alcătuită atât din clerici, cât şi din mireni, cunoscători şi iubitori de muzică religioasă. Din această corală, dirijată de Ovidiu Foca fac parte: pr. Florin Vatamaniuc, pr. Traian Molea, pr. Daniel Botezat, Erwin Spighel, pr. Iustin Calancea, pr. Florin Mihălescu, pr. Bogdan Lupăştean, pr. Ioan Colban, pr. Alexandru Pitic, pr. Adrian Platon, pr. Liviu Petrea, pr. Tiberiu Fedoreanu, pr. Ioan Morar, Cristi Bodârlău şi pr. Ilie Sfârnaciuc.

Niciun comentariu: