luni, 5 martie 2012

„Orice icoană este o chemare continuă la rugăciune“

Credincioşii din toată Moldova au participat ieri în număr mare la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan la Catedrala mitropolitană din Iaşi. În timpul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, iar diac. Andrei Atudorii a fost hirotonit preot pentru enoriaşii din parohia Măcăreşti - Prisăcani, Protopopiatul Iaşi 2.

În prima duminică din Postul Mare, a Ortodoxiei, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Din soborul de preoţi au mai făcut parte protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Diaconul Andrei Atudorii de la Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost hirotonit preot pe seama parohiei Măcăreşti - Prisăcani, Protopopiatul Iaşi 2. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Sanctus" al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de dr. Costel Mirel Nechita. Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei a fost citită de arhim. Dosoftei Şcheul. În cadrul slujbei s-a organizat colecta în bani pentru Fondul Central Misionar destinat lucrării misionare a Bisericii şi ajutorării celor aflaţi în lipsuri şi suferinţe. Peste 150 de credincioşi de toate vârstele s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Oamenii veniţi în număr mare să se roage în timpul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare s-au închinat moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva aflate în catedrală.

Procesiune cu icoane spre Reşedinţa mitropolitană

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a amintit că Duminica Ortodoxiei este ziua Bisericii noastre în care Preasfântul Duh îi cheamă pe toţi cei pecetluiţi în numele său "să păzească, să apere, să mărturisească şi să trăiască taina credinţei dreptslăvitoare". "Dumnezeu doreşte ca ziua cinstirii sfintelor icoane să se prelungească de-a lungul întregii vieţi. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să înţelegem rostul sfintelor icoane în casele şi bisericile noastre, ca o chemare spre sfinţenie. Icoanele ne cheamă să ne înscriem în acelaşi drum pe care l-au bătătorit sfinţii şi bineplăcuţii lui Dumnezeu, astfel încât sfinţenia lor să ne cuprindă şi pe noi. Orice icoană este o chemare continuă la rugăciune. De aceea, se cuvine să avem icoane peste tot. Astfel, văzând chipurile sfinţilor, să ne aducem aminte că pentru rugăciune se cuvine ca omul să lase totul. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă dăruiască vreme frumoasă de post şi de rugăciune", a subliniat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Soborul de preoţi a mers apoi în procesiune din Catedrala mitropolitană spre Reşedinţa mitropolitană. Fiecare slujitor a purtat în mâini o icoană ortodoxă, care a fost cinstită de credincioşii prezenţi.

"Este important să ştim ce sunt sfintele icoane şi cum trebuie să ne închinăm lor"

La slujba de la Catedrala mitropolitană din Duminica Ortodoxiei au participat ieşeni, dar şi pelerini din alte zone ale Moldovei. Oamenii au mărturisit că prin prezenţa lor la biserică au dorit să mulţumească lui Dumnezeu pentru binefacerile primite şi să cinstească sfintele icoane. "Am venit la Catedrala mitropolitană în această duminică pentru că azi (n.r. ieri) se cinstesc în mod deosebit sfintele icoane. Este important să ştim ce sunt sfintele icoane şi cum trebuie să ne închinăm lor. Am evlavie către Sfânta Parascheva care mijloceşte către Dumnezeu pentru noi. M-am bucurat de frumuseţea slujbei oficiate azi (n.r. ieri) în catedrală. Sunt internată pentru câteva zile la Spitalul CFR din Iaşi. Am luat de acasă o iconiţă pentru a o aşeza pe noptieră. Astfel mă rog sfinţilor să mă ajute să fiu sănătoasă", a mărturisit Elena Bălăceanu din localitatea Mălini, judeţul Suceava. "Pentru mine, Duminica Ortodoxiei este o zi plină de lumină şi de reculegere în care mă gândesc la un viitor mai bun. Mă rog în fiecare zi Bunului Dumnezeu, alături de familia mea. Cinstim sfintele icoane şi avem nădejde că Dumnezeu şi sfinţii lui primesc rugăciunile noastre", a declarat Gheorghe Ioniţă din Iaşi.

Niciun comentariu: