În judeţul Iaşi a fost organizată sâmbătă, 10 martie, Olimpiada Judeţeană de Religie. Au participat 450 de elevi de religie ortodoxă, 80 de şcolari de religie romano-catolică şi 20 de la Alianţa Evanghelică. S-au organizat trei centre de examen: la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi şi Şcoala Normală "Vasile Lupu" din Iaşi (elevii ortodocşi), la Liceul "Bogdan Vodă" - Hălăuceşti (elevii romano-catolici) şi la Colegiul "Richard Wurmbrand" din Iaşi (elevii Alianţei Evanghelice). "Ne-am bucurat de o prezenţă mare a copiilor, acest lucru arătând interesul lor faţă de disciplina religie. Religia are un loc bine precizat între celelalte discipline şcolare. Este primul an când subiectele au fost concepute într-o comisie judeţeană de organizare şi evaluare a olimpiadei. Sperăm să fie un început bun pe linia aceasta. Ne gândim la a perfecţiona pe colegii noştri profesori în redactarea unor subiecte bune. Ştim care este nivelul elevilor şi de aceea încercăm să facem subiectele astfel încât să poată fi rezolvate, dar să aibă un grad de dificultate sporit pentru a se face o selecţie bună a acestora pentru faza naţională", a explicat pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Rugăciune la începutul şi finalul examenului
Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie din judeţul Botoşani a avut loc sâmbătă la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Botoşani. După cum ne-a relatat pr. Georgel Chichioacă, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, s-au înscris 215 elevi care aparţin Bisericii Ortodoxe Române şi 33 de elevi de la Alianţa Evanghelică. Dacă la această olimpiadă au participat doar elevi din clasele VII-XII, sâmbăta viitoare, şi elevii din clasele a V-a şi a VI-a vor susţine un concurs de religie.
Şi în judeţul Neamţ, la Şcoala "Nicu Albu" din Piatra Neamţ şi la Seminarul Franciscan din Roman a avut loc sâmbătă Olimpiada de Religie, faza judeţeană. După cum ne-a relatat prof. Mihai Giosan, inspector şcolar de religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în prima locaţie menţionată au dat examen 230 de elevi ortodocşi, iar la Roman au concurat 79 de şcolari romano-catolici. "Copiii au fost entuziaşti, fiind prezenţi 230 de participanţi ortodocşi. Au fost copleşiţi de moment şi au trăit cu speranţa că toate cunoştinţele pe care le-au dobândit vor da roade în concursul pe care l-au susţinut. Examenul a început şi s-a terminat cu rostirea unei rugăciuni", a amintit prof. Mihai Giosan.
Daruri de la IPS Pimen pentru elevii din judeţul Suceava
La Olimpiada de Religie, faza judeţeană, organizată la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" din Suceava, s-au prezentat 173 de elevi. Fiecare lucrare a fost corectată de trei profesori. "Fiecare elev a primit diplomă de participare, cărţi şi iconiţe din partea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. De asemenea, profesorii îndrumători ai elevilor au primit diplome de participare. Copiii merituoşi vor primi premiile I, II, III şi menţiune", a declarat pr. prof. Gheorghe Hoştiuc, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
La Bacău s-a derulat sâmbătă a XIV-a ediţie a Olimpiadei de Religie, faza judeţeană, pentru elevii claselor V-XII. Elevii ortodocşi s-au prezentat la Şcoala "Constantin Platon" din Bacău, iar cei romano-catolici au dat examenul scris la Şcoala "Mihail Sadoveanu" din Bacău. "Participarea numeroasă a peste 450 de elevi dovedeşte interesul deosebit al acestora pentru a aprofunda competenţele dobândite la ora de religie, dar şi pentru studiul individual. Subiectele au fost elaborate de comisia de specialitate şi au vizat cunoştinţe de morală şi spiritualitate, dar şi atitudini comportamentale în societate şi în familii", a spus prof. Irina Leonte, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.
La Şcoala "Ştefan cel Mare" din Vaslui a fost organizată, în urmă cu două zile, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie. S-au prezentat 70 de elevi de la clasele VII-XII din toate zonele judeţului Vaslui. Olimpiada s-a derulat în condiţii normale, subiectele având un grad de dificultate acceptabil", a declarat prof. Monica Mocanu, inspector pentru disciplina religie al ISJ Vaslui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu