luni, 21 februarie 2011

A XIII-a ediţie a concursului „Lumină din Lumină“

Peste 100 de copii ortodocşi şi romano-catolici de la toate colegiile şi liceele din judeţul Bacău au participat sâmbătă, 19 februarie 2011, la Concursul de eseuri şi creaţie literar-religioasă "Lumină din Lumină", ediţia a XIII-a, care a avut loc la Colegiul Naţional "Gheorghe Vrânceanu" din Bacău.

În deschiderea competiţiei, un sobor de preoţi a oficiat un Te Deum, iar Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a adresat un cuvânt de învăţătură în care a remarcat frumuseţea şi rolul fiecărui tânăr care poartă cu sine lumina lui Hristos. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a explicat în acelaşi timp importanţa religiei ca disciplină de studiu în învăţământul preuniversitar, apreciind eforturile profesorilor de religie din judeţul Bacău de a desfăşura o eficientă activitate didactică, în concordanţă cu îndemnul Mântuitorului: "Fiţi desăvârşiţi, precum şi Tatăl vostru cel ceresc desăvârşit este!" (Matei cap. 5, 48). "De vreme ce voi aţi descoperit Lumina, să fiţi purtători de lumină şi să vorbiţi de Hristos atât cât vă permite conştiinţa şi cât trebuie. Este nevoie, într-o lume secularizată care se individualizează, să vorbim şi să-L punem în centru pe Hristos, Care este Lumina", a spus PS Ioachim Băcăuanul. La evenimentul de la Colegiul Naţional "Gheorghe Vrânceanu" din Bacău au mai participat pr. Isidor Dasca, decanul romano-catolic de Bacău, prof. univ. dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău, reprezentanţi au autorităţilor locale, inspectori şcolari, preoţi şi elevi. Concursul, derulat în cadrul Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, declarat anul acesta de Patriarhia Română, a avut trei secţiuni: "Taina Sfântului Botez şi rolul ei în viaţa Bisericii şi a credincioşilor", "Taina Sfintei Cununii şi rolul ei în viaţa Bisericii şi a credincioşilor" şi "Dumnezeu este Lumină - "Eu sunt Lumina lumii!" (Ioan 8, 12)". La primele două secţiuni au participat cu eseuri şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Roman.

Premii din partea Centrului Eparhial Roman

La concurs s-au înscris 120 de elevi, ortodocşi şi catolici, de la liceele din judeţul Bacău. "Acest concurs are ca scop dezvoltarea creativităţii elevilor în vederea convingerii că viaţa creştină autentică este căutarea şi cunoaşterea lui Dumnezeu. Anul acesta, pentru prima dată, au participat şi elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Roman, de la Colegiul Naţional "Sfântul Iosif" din Bacău şi de la Liceul Teologic "Sfântul Iosif" din Oneşti. Elevii au apreciat rolul concursului în formarea lor moral-religioasă, în aprofundarea cunoştinţelor de la ora de religie", a declarat prof. Irina Leonte, inspector pe disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. În cadrul festivităţii de premiere, tinerii au primit diplome, cărţi şi icoane din partea Centrului Eparhial Roman.

Niciun comentariu: