marți, 1 februarie 2011

Hramul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Suceava

Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Suceava a îmbrăcat, în urmă cu două zile, haine de sărbătoare, când şi-a cinstit ocrotitorii. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de IPS Pimen.

Programul liturgic dedicat hramului Bisericii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Suceava a început sâmbătă, 29 ianuarie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia săvârşită de Înalt Preasfinţitul Pimen, care a rostit şi un cuvânt de învăţătură în care a arătat valoarea Sfinţilor Trei Ierarhi pentru noi, creştinii, precizând că "învăţăturile Sfinţilor Trei Ierarhi au fost împletite cu faptele cele bune". Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a sfinţit apoi lucrările efectuate la Biserica Sfinţilor Trei Ierarhi: izolaţia bisericii, lumânărarul şi cantina bisericii cu bucătăria. Duminică, în ziua pomenirii Sfinţilor Trei Ierarhi, slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către un sobor de preoţi. A urmat slujba Parastasului pentru ctitorii acestui sfânt lăcaş.

Cantină persoanelor nevoiaşe

În anul 2010, cu sprijinul credincioşilor din parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" şi din alte parohii, dar mai ales prin contribuţia deosebită a primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, au fost realizate lucrările de izolaţie a bisericii, a lumânărarului şi a cantinei pentru săraci. Cantina este folosită atât pentru a le oferi un ajutor săracilor, cât şi pentru slujbele de pomenire din parohie. "La început li s-a oferit o masă caldă săracilor din parohie şi din împrejurimi. Din cauza lipsei de fonduri, s-a renunţat la această masă. Acum, la cantină se prepară hrana, care este dusă de preoţi şi de unii credincioşi, membri ai Comitetului parohial, sprijiniţi de dr. Delia Muscaliuc, la persoanele sărace, la văduve, la familiile cu mulţi copii şi la bolnavi. Aşezământul a fost ridicat cu sprijinul credincioşilor din parohie, cu donaţiile primite de la alte parohii şi cu sponsorizări din partea unor persoane fizice. În acelaşi timp a fost înfiinţată Asociaţia "Sfinţii Trei Ierarhi" care va derula programul pentru ajutorul la domiciliu. Încercăm să construim noul aşezământ de asistenţă şi servicii sociale, medicale şi pentru copii. Aceasta este prima fază a proiectului filantropic pe care îl are în vedere parohia "Sfinţii Trei Ierarhi". Dorim să urmăm cât se poate exemplul Sfinţilor Trei Ierarhi, mai ales cel al Sfântului Vasile cel Mare", a relatat pr. paroh Dragoş Buta, care este şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Niciun comentariu: