marți, 22 februarie 2011

„Am venit cu bucurie pentru că s-au reînnoit lucrările în parohia aceasta“

Sute de credincioşi din parohia "Sfinţii Arhangheli" - Siretu au participat duminică, 20 februarie 2011, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a sfinţit Aşezământul social-filantropic "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" al parohiei.

Parohia Siretu din Protopopiatul Bacău a fost, în urmă cu două zile, gazda unui eveniment deosebit prilejuit de inaugurarea aşezământului social. Curtea bisericii parohiale a fost înveşmântată în haina zăpezii care a căzut în ultimele zile. Enoriaşii, dar şi cei din alte parohii învecinate şi-au îndreptat paşii către Biserica "Sfinţii Arhangheli", unde Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a oficiat mai întâi Agheazma mică. Înainte de începerea slujbei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi-a exprimat bucuria pentru faptul că slujeşte pentru prima dată Sfânta Liturghie în biserica parohiei Siretu. "În vizitele de lucru am mai trecut pe aici, dar iată că astăzi (n.r. duminică) ne bucurăm în Sfânta Liturghie cu Domnul Hristos. Am venit cu bucurie pentru că s-au reînnoit lucrările în parohia aceasta. Am trimis aici un preot vrednic, tânăr, pregătit teologic, care şi-a descoperit calitatea de bun administrator al bunurilor bisericeşti din parohia aceasta", a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a sfinţit şi binecuvântat apoi dotările din ultimii ani din biserica parohială şi Aşezământul social-filantropic "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Aşezământul social-filantropic s-a ridicat la iniţiativa părintelui paroh Ciprian Gunea cu sprijinul autorităţilor locale şi al enoriaşilor. Temelia a fost turnată la jumătatea anului trecut, construcţia fiind terminată la sfârşitul lunii octombrie 2010.

"Dumnezeu lucrează prin oameni ca prelungiri ale mâinilor Sale"

PS Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit apoi Sfânta Liturghie. La final, părintele paroh Ciprian Gunea a mulţumit Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru că a slujit în parohia Siretu, remarcând faptul că evenimentul de acum două zile a fost "un moment de bucurie şi de emoţie sfântă". "Dumnezeu lucrează prin oameni ca prelungiri ale mâinilor Sale. Este şi cazul primarului locului care a înţeles mesajul primit în familie, acela de a păstra, de a propaga tradiţiile şi spiritualitatea oamenilor din satul său natal. În urma unor eforturi asidue, am reuşit să finalizăm această construcţie pentru nevoile social-misionare şi filantropice ale credincioşilor parohiei. Mulţumesc credincioşilor care m-au susţinut în toate demersurile şi iniţiativele, având în vedere că de când am venit preot aici am reuşit să schimbăm înfăţişarea interioară a bisericii", a mărturisit pr. paroh Ciprian Gunea. Primarul comunei Letea Veche, Constantin Ghindea, cel care a susţinut alături de autorităţile locale ridicarea aşezemântului social, ne-a explicat că localnicii din satul Siretu au o situaţie materială precară şi de aceea a dorit să acorde sprijinul necesar ridicării aşezământului social din Siretu. "Ne-am gândit să finanţăm ridicarea acestui aşezământ. Enoriaşii vor putea, astfel, să poarte rânduielile cuvenite pentru cei adormiţi, păstrând tradiţiile şi obiceiurile în continuare", a adăugat primarul Constantin Ghindea.

Niciun comentariu: