joi, 17 februarie 2011

Parohia Precista din Bacău oferă masă caldă săracilor

Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Precista din municipiul Bacău oferă masă caldă pentru săraci în fiecare sâmbătă şi duminică. De sărbători, cu ajutorul enoriaşilor, se procură alimente şi bunuri pentru cei mai lipsiţi dintre ei. Biserica Precista este ctitorie ştefaniană din secolul al XV-lea.

Parohia Precista din Bacău oferă mese calde pentru cei nevoiaşi. În perioada marilor sărbători, peste 300 de pachete se împart copiilor şi bătrânilor. Şi actele de caritate s-ar înmulţi dacă nu ar fi problema lipsei fondurilor. "Nu am reuşit să redobândim tot terenul pe care parohia l-a avut în folosinţă înainte de colectivizare. Am avut multe terenuri atât în oraş, cât şi în exterior", spune pr. paroh Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău. Biserica Precista este deschisă în fiecare zi, iar programul liturgic constă în oficierea Sfintei Liturghii în duminici, sărbători, în sâmbetele din Postul Mare, dar şi în fiecare zi de miercuri. De asemenea, în fiecare vineri se slujeşte Taina Sfântului Maslu şi slujba Acatistului. "Credincioşii sunt mobilizaţi spre cele religioase de către Comitetul şi Consiliul parohial, care cuprind foarte mulţi credincioşi. Tot ei îi mobilizează pe tineri. Fiecare dintre cei trei preoţi care slujesc la Biserica Precista are câte un sector din parohie de care se ocupă, pentru ca nici o problemă socială sau duhovnicească să nu rămână nerezolvată", mai spune pr. paroh Constantin Tomozei. În parohia Precista funcţionează şi un cămin de bătrâni care este în atenţia preoţilor slujitori de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului.

Curtea domnească şi turnul de observare a cetăţii, în incintă

Biserica Precista din Bacău cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost ridicată în anul 1491 de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi de fiul său Alexandru. De atunci şi până în zilele noastre au fost oficiate slujbe neîntrerupt. În decursul istoriei, Biserica Precista a suferit în perioada fanariotă modificări, i s-a ataşat un pridvor şi un turn la intrare, iar în 1938-1940 au fost date jos, în timpul lui Nicolae Iorga, pe vremea când era ministrul Culturii şi Cultelor. Biserica arată acum aşa cum a fost construită iniţial, iar în incinta ei se află un complex muzeal, curtea domnească şi turnul de observare a cetăţii. Biserica Precista a fost reparată în anii '90, când a fost şi pictată în tehnica frescă. În anul 2000 i-a fost înlocuit acoperişul, păstrându-se forma iniţială a stilului moldovenesc. Complexul care cuprinde un agheazmatar, o capelă, un paraclis, bibliotecă şi o sală de mese este împrejmuit cu un gard de peste 280 de metri lungime, iar ocniţele acestuia sunt pictate în tehnica frescă.

Niciun comentariu: