joi, 3 februarie 2011

Catedrala mitropolitană din Iaşi şi-a serbat hramul

Programul liturgic de la Catedrala mitropolitană din Iaşi a cuprins, în ziua hramului, Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, slujba Ceasurilor, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. Lucrările de reconsolidare la Catedrala mitropolitană sunt efectuate în proporţie de 65%. "Odată cu lucrările efectuate la temelia Catedralei, s-au găsit încă două biserici mai vechi, Biserica Albă şi Biserica "Întâmpinarea Domnului", ne-a spus arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.

Catedrala mitropolitană din Iaşi a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare când şi-a sărbătorit principalul hram. Întrucât impunătorul lăcaş de cult a fost sfinţit pe 23 aprilie 1887, mai este ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi, de asemenea, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei sfinte moaşte se află aici din anul 1889. În ajunul zilei de 2 februarie a fost oficiată slujba Privegherii de către soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei mitropolitane din Iaşi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Altarul" şi Corul "Chivotul" al lăcaşului de închinăciune aflat în sărbătoare. Credincioşii din Iaşi, dar şi din alte zone din Moldova au participat încă de la primele ore ale dimineţii la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Cei care au venit la Catedrală s-au închinat şi moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi raclei ce adăposteşte fragmente din moaştele mai multor sfinţi din calendarul Bisericii noastre.

Îmbisericirea lumii prin viaţă creştinească

Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit după citirea Sfintei Evanghelii un cuvânt de învăţătură în care a explicat imaginea reprezentată în icoana praznicului Întâmpinării Domnului în care apar Fecioara Maria, Pruncul Iisus, Iosif, Dreptul Simeon şi Proorociţa Ana. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit a vorbit despre legătura dintre Întâmpinarea Domnului la templu şi rânduiala îmbisericirii pruncilor care se face în Biserica noastră. "Îl rugăm pe Dumnezeu ca prin viaţa noastră să se îmbisericească lumea, Universul, societatea umană, astfel încât duhul creştin să constituie izvor de inspiraţie pentru toţi cei care au resposabilităţi în diferite domenii. Dumnezeu să ne ajute să conştientizăm statutul nostru de îmbisericiţi în Biserica lui Dumnezeu", a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a mulţumit ierarhilor şi soborului de preoţi pentru participarea la hramul Catedralei mitropolitane din Iaşi şi a adresat credincioşilor un mesaj de binecuvântare. Cei prezenţi au participat apoi la o rugăciune de dezlegare.

"În maximum trei ani, consolidarea Catedralei poate fi gata"

Istoria Catedralei mitropolitane din Iaşi începe în secolul al XIX-lea şi este una deosebit de bogată. Lucrările de reconsolidare la Catedrala mitropolitană din Iaşi au început în anul 1998 şi s-au desfăşurat cu dificultate, la început, din cauza lipsei de fonduri. Momentan reconsolidarea este realizată în proporţie de 65%. Nava centrală era ruptă în patru şi avea nişte fracturi în perete. A rămas în picioare datorită masivităţii zidurilor care au 2,8 metri grosime. Odată cu lucrările efectuate la temelia ei, s-au găsit încă două biserici mai vechi, Biserica Albă şi Biserica "Întâmpinarea Domnului". Din ele au rămas mărturii mici. Acestea au trebuit scoase şi a rezultat un subsol. Pe locul în care s-a construit prima biserică fusese un vechi cimitir. "Am constatat lucrul acesta pentru că am găsit foarte multe oseminte. Ele au fost scoase cu grijă şi urmează să le punem lângă sfântul altar într-un monument creat special, unde vom putea merge să ne rugăm la toate marile sărbători de pomenire a morţilor. Nu am găsit nişte nume exacte ale celor care au fost înmormântaţi acolo, dar osemintele pot aparţine chiar şi ctitorilor vechilor biserici", ne-a spus arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Acţiunea de consolidare a Catedralei este una dintre cele mai mari din ţară. În jurul edificiului există un ecran de piloţi din beton armat care merg până la adâncimea de 11,5 metri, fiind la 2,5 metri de fundaţie. Împrejur rămâne o galerie care se poate vizita oricând. "În interior, lucrările sunt finalizate, mai avem de lucrat la turnurile din est şi vest. Urmează să se construiască intrarea în subsolul ce s-a creat în interior, dar asta este o altă etapă a consolidării. Nu pot preconiza o dată la care lucrările vor fi finalizate, deoarece ele depind de fondurile alocate în continuare. În principiu, în maximum trei ani, consolidarea acestui obiectiv poate fi gata", a declarat ing. Sandu Chiriţă, care conduce lucrările de restaurare şi consolidare ale Catedralei mitropolitane din Iaşi.

Parastas pentru vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu

La finalul Sfintei Liturghii, săvârşită ieri la Catedrala mitropolitană din Iaşi, s-a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. În debutul acestei slujbe, Părintele Mitropolit Teofan a evocat personalitatea fostului arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. "Înalt Preasfinţitul Părinte Bartolomeu a închinat Bisericii peste 70 de ani, trecând prin închisori şi înfruntând ostilităţile vremurilor. A răsărit din pământul binecuvântat al Olteniei şi a slujit Ardealul. Acum 30 de ani îşi exprima dorinţa de a-şi sfârşi viaţa în Moldova. Încărcat de ani, de experienţă, cu o viaţă dedicată Bisericii şi neamului, a plecat la cer să-i regăsească pe cei pe care i-a cunoscut de-a lungul vremii", a amintit Înalt Preasfinţitul Teofan, care i-a îndemnat pe credincioşi să-l poarte în rugăciune pe vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania şi să citească volumele Înalt Preasfinţiei Sale.

Niciun comentariu: