vineri, 11 februarie 2011

„În viaţa noastră să avem ca reper credinţa Sfântului Haralambie“

Biserica "Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie" din Iaşi şi-a serbat ieri hramul. Cu prilejul sărbătorii de anul acesta, racla ce adăposteşte un fragment din moaştele sfântului ocrotitor a primit un baldachin nou din lemn de stejar.

Ieşenii l-au cinstit ieri în mod deosebit pe Sfântul Haralambie, care ocroteşte biserica ce îi poartă numele, aflată în apropierea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Peste 150 de credincioşi şi-au îndreptat paşii, în ajunul hramului, către lăcaşul de închinăciune care adăposteşte de mai bine de două decenii un fragment din moaştele Sfântului Haralambie. Cu acest prilej, sfântul lăcaş a fost împodobit cu flori în interior, iar în faţa catapetesmei au fost aşezate mai multe candele. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, ca delegat din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. Părintele protopop Constantin Andrei a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre martiriul Sfântului Haralambie, dar şi despre rugăciunea pe care a înaintat-o Sfântul către Dumnezeu în care I-a cerut ca oriunde vor fi rămăşiţe din trupul său "să nu fie lipsă de pâine".

"Hramul unei parohii este sărbătoarea cea mai frumoasă"

Părintele protopop Constantin Andrei a explicat faptul că prin Spovedanie, Împărtăşanie, credinţă curată şi puternică omul este ajutat de Dumnezeu. "Din viaţa Sfântului Haralambie învăţăm faptul că mare putere are credinţa. Pentru a fi roditoare, credinţa trebuie să fie puternică, sinceră, să izvorască din inimă, să nu fie formală. Credinţa trebuie mărturisită, aşa cum a făcut Sfântul Haralambie. Cu demnitate, cu tărie de caracter, Sfântul nu s-a despărţit de Mântuitorul Hristos. În viaţa noastră să avem ca reper credinţa Sfântului Haralambie. Întâlnirea cu sfinţii este benefică pentru sufletul nostru, ne înalţă, ne aduce tăria, curajul şi ne întăreşte în credinţă", a spus pr. protopop Constantin Andrei. Preoţii slujitori au citit rând pe rând din Acatistul Sfântului Haralambie. Părintele paroh Radu Brânză a mărturisit la final faptul că "hramul unei parohii este sărbătoarea cea mai frumoasă, fiind dublată de prezenţa credincioşilor". După ce oamenii s-au închinat la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Haralambie, au primit câte un pachet cu alimente şi un pahar cu vin cald. În ziua hramului un sobor de preoţi a săvârşit slujba Aghezmei mici, Utrenia şi Sfânta Liturghie.

Niciun comentariu: