joi, 4 martie 2010

„Trepte către cer“ pictate pe lemn de elevii hârlăuani

La Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Hârlău a avut loc ieri vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn „Trepte către cer“. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Hârlău, Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, Şcoala „Petru Rareş“ din Hârlău, Şcoala Generală Pârcovaci şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani.

Icoanele au fost realizate în vacanţa de iarnă de 30 de copii de la Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, de la Şcoala „Petru Rareş“ din Hârlău, Şcoala Generală Pârcovaci şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Botoşani. La slujba de sfinţire a icoanelor, oficiată de pr. Nicolae Crăciun, protoiereul Protopopiatului Hârlău, au participat profesorii şi elevii iconari de la şcolile implicate în acest proiect. „La finalul slujbei am rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa icoanelor în viaţa credincioşilor. De asemenea, au fost felicitaţi toţi cei care s-au implicat în buna desfăşurare a acestui parteneriat între Protopopiatul Hârlău şi Liceul «Ştefan cel Mare şi Sfânt». Am mulţumit în mod deosebit domnului director Aurel Neicu, doamnei profesor de Religie Mirela Purcel, doamnei profesor de Religie Laura Crăciun, dar şi asistentului social al Protopopiatului, Irina Bortă. După ce au fost înmânate diplome tuturor participanţilor, directorul Aurel Neicu a apreciat buna colaborare între Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ şi Protopopiatul Hârlău în activităţile culturale, sociale şi filantropice“, a declarat pr. protopop Nicolae Crăciun.

Sesiune de pregătire pentru tabăra din vară

Icoanele pictate de cei 30 de copii vor rămâne în Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ pentru împodobirea sălilor de clasă. Micii iconari au participat cu multă bucurie la slujba de sfinţire şi au intonat, alături de părintele Nicolae Crăciun, cântările specifice slujbei Sfinţirii icoanelor. Fiecare icoană a fost etichetată cu numele autorului şi clasa din care face parte. Copiii au primit la final, pe lângă diplome, câte o icoană cu Sf. Cuv. Parascheva. Următorul atelier de pictură va fi organizat de Protopopiatul Hârlău în cadrul Taberei de Creaţie „Sf. Ap. Luca“, care se desfăşoară în fiecare an în luna august. „Acest atelier a fost ca o sesiune de pregătire pentru tabăra din vară. Protopopiatul Hârlău desfăşoară de mai mulţi ani proiecte comune, în parteneriat cu Liceul «Ştefan cel Mare şi Sfânt», Şcoala «Petru Rareş» din Hârlău şi Şcoala Generală Pârcovaci. Următoarea manifestare pe care o vom desfăşura la Liceul «Ştefan cel Mare şi Sfânt» va fi simpozionul închinat părintelui Dimitrie Bejan, fiu al urbei Hârlăului. Anul acesta, părintele Dimitrie Bejan va fi comemorat în luna mai, după sărbătoarea Sfintelor Paşti. La eveniment vor participa preoţi, profesori, precum şi prieteni apropiaţi ai părintelui. Părintele Dimitrie Bejan este un simbol pentru cei din oraşul Hârlău“, a mai completat pr. Nicolae Crăciun.

Niciun comentariu: