luni, 29 martie 2010

„Balada Bucovinei“ a vestit Învierea Domnului la Iaşi

La Centrul de conferinţe "Providenţa" din Iaşi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a avut loc pe 25 martie spectacolul de colinde şi cântări pascale "Hristos a înviat!", susţinut de Ansamblul "Balada Bucovinei" din Suceava.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Ansamblul "Balada Bucovinei" a susţinut pentru prima dată la Iaşi tradiţionalul spectacol de colinde şi cântări pascale "Hristos a înviat!". În deschiderea evenimentului, pr. Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a mulţumit tuturor celor care au sprijinit organizarea spectacolului, după care a prezentat un mic istoric al Ansamblului "Balada Bucovinei". "Ansamblul "Balada Bucovinei" a avut onoarea ca spectacolul "Hristos a înviat!" să bucure şi să emoţioneze pe vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, care a spus în 1995: "M-aţi făcut să lăcrimez". "Balada Bucovinei" a promovat peste 800 de copii şi tineri în cei 20 de ani de existenţă. Au fost scoase 19 albume audio cu copii şi tineri care s-au format în spiritul marilor noastre tradiţii laice româneşti", a amintit pr. Dragoş Buta.

"A fost o seară neaşteptat de frumoasă"

Membrii Ansamblului, coordonaţi de folcloristului George Sârbu, scenarist, regizor artistic şi compozitor de texte pentru muzică, şi de prof. Oana Maria Sârbu-Botezat, dirijorul grupului, au prezentat un repertoriu de cântări ale Floriilor, ale Patimilor Mântuitorului şi din perioada Paştilor, în ordine cronologică. Pe lângă pricesnele, cântările psaltice şi micile scenete care au rememorat mai multe momente ale Mântuitorului Hristos de la Florii şi până la Paşti, s-au citit din Triod şi din Penticostar mai multe pasaje importante.

La finalul spectacolului, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, a mulţumit colindătorilor suceveni pentru "momentele înălţătoare", exprimându-şi regretul pentru faptul că "Balada Bucovinei" este prea puţin cunoscută de români. "A fost o seară neaşteptat de frumoasă. Poate nu am venit atât de pregătiţi sufleteşte pe cât de înălţătoare au fost aceste momente pe care le-am trăit alături de Ansamblul "Balada Bucovinei". Ne-au făcut să trăim într-un timp foarte scurt întreaga perioadă liturgică de la Florii până la Sfintele Paşti. Ne pare rău că Ansamblul nu este mai cunoscut, mai mediatizat. Ar trebui ca în această perioadă să meargă în fiecare oraş, măcar în Moldova, să prezinte aceste cântări extraordinare care izvorăsc din fiinţa neamului românesc. Membrii Ansamblului au această haină folclorică, dar un conţinut creştinesc autentic, sănătos. Felicităm din toată inima pe maestrul George Sârbu, pe aceşti tineri şi copii minunaţi care au făcut un efort mare pentru ca noi să schimbăm ceva din starea sufletului nostru", a spus pr. Constantin Sturzu, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, "împreună cu cele mai calde urări de sănătate".

"Generaţiile următoare să ducă mai departe fiorul tradiţiilor noastre româneşti"

La finalul spectacolului de colinde şi cântări pascale "Hristos a înviat!", maestrul George Sârbu (foto) ne-a acordat un interviu în care ne-a spus, în câteva cuvinte, istoria Ansamblului "Balada Bucovinei", amintind despre concertele pe care "Balada" le-a susţinut de-a lungul timpului, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cum s-a înfiinţat Ansamblul "Balada Bucovinei" şi care este specificul spectacolelor pe care le susţineţi?

Ansamblul "Balada Bucovinei" s-a născut independent, în anul 1990, pentru a repune în zestrea de spirit creştin colindele de Crăciun. Am reuşit să promovăm în anul 1991 trei albume din zonele istorice: Basarabia, Bucovina şi Moldova, ca apoi să vină şi colindele pascale şi cântările de Florii, ale Patimilor şi ale Învierii lui Hristos. Pe lângă momentele dedicate sărbătorilor Naşterii Domnului şi Învierii Domnului, mai învăţăm şi tradiţiile noastre folclorice. În cei 20 de ani ne-am bucurat de o primire foarte caldă din partea publicului. Acest lucru ne-a entuziasmat şi, cu toate greutăţile, am reuşit să mergem să reprezentăm ţara peste hotare, unde, într-adevăr, şi acolo, oamenii au lăcrimat de emoţie, pentru că am avut nişte copii minunaţi şi un repertoriu original. Cronologia de pe albumele înregistrate este ilustrată de spectacol, fiind concepute pe filonul tradiţiilor muzicale bisericeşti, chiar cântări consacrate ale slujirii sacramentale, pe care le-am aşezat în jurul acestor creaţii tradiţionale şi populare.

Ce ne puteţi spune despre membrii ansamblului?

Încercăm să formăm copiii în câţiva ani, chiar dacă nu sunt mari artişti. Cei care au făcut parte din Ansamblu sunt, la ora actuală, preoţi, interpreţi de muzică populară, instrumentişti şi ne bucurăm că din ce în ce mai mult se simte nevoia acestor preluări de tradiţii. M-am bucurat şi aici, la Iaşi, cu toate că a fost cam târziu. Am fi dorit mai demult să venim, dar, pentru că Dumnezeu a rânduit acest moment, suntem tare fericiţi. Copiii au fost entuziaşti, cu toate eforturile şi ostenelile care există, cu şcoala, cu repetiţiile şi cu deplasările. În luna octombrie a fiecărui an vin alţi puişori, alţi copii, în timp ce alţii pleacă la studii superioare, în alte localităţi, se însoară, profesează. Vin alţii şi-i creştem. Cred că generaţia aceasta nu se ridică la nivelul celor care au fost acum trei ani. Condiţiile sunt din ce în ce mai grele. Am sperat în sprijinul unor sponsori şi al administraţiei locale. Acum avem şi multe greutăţi. Parcă a fost ceva mai bine acum câţiva ani. Avem simpatia primarului Sucevei, dl Ion Lungu, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceva, dl Gheorghe Flutur, care a avut o deschidere extraordinară către cultura tradiţională a Bucovinei. Putem spune că am luat majoratul, dar nu într-un crescendo de artă, ci de promovare a tinerilor şi a tradiţiilor noastre. Sperăm ca generaţiile următoare să ducă fiorul tradiţiilor noastre româneşti mai departe.

Ce îi determină pe copii şi tineri să facă parte din Ansamblul "Balada Bucovinei"?

Putem să privim cerul şi să primim răspunsul. Când suntem zămisliţi primim acea scânteie, harul pe care ni-l dă Dumnezeu şi pe care unii îl duc mai departe cu bucurie, cu toate ostenelile. Chemarea şi lumina cerească ne dau putere, bucurie. Copiii nu sunt obosiţi. Dimpotrivă, sunt alimentaţi de lumina şi puterea cerului.

Cine vă sprijină în regizarea şi dirijarea Ansamblului?

Oana Maria Sârbu-Botezat, fiica mea, are cea mai îndelungată vechime în "Balada Bucovinei". Moşteneşte repertoriul şi concepţia noastră de spectacol atât religioasă, cât şi laică. Mai am doi băieţi, tot artişti, care din cauza prigoanei dinainte de 1989 s-au speriat puţin şi au stat rezervaţi. Moştenesc şi ei talentul, au acurateţe sufletească, sunt recunoscuţi ca nişte artişti, dar încă nu au ieşit mai în afară, chiar au bătut în retragere. Dacă nu era mila lui Dumnezeu şi sprijinul Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, nu am fi reuşit să avem atâţia ani de activitate. Primele trei albume au fost înregistrate în Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava.

Niciun comentariu: