vineri, 26 martie 2010

Bisericile „Bunei Vestiri“ din Moldova

Mai multe biserici şi mănăstiri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se află astăzi în sărbătoare. Aseară, în sfintele lăcaşuri închinate Bunei Vestiri, a avut loc slujba Privegherii, iar astăzi se va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia.

Biserica Mănăstirii Durău din judeţul Neamţ îşi serbează astăzi hramul. Sfântul lăcaş a fost ridicat între 1832-1835, pe locul unei vechi biserici din lemn, de către câţiva călugări de la Mănăstirile Neamţ şi Secu, ajutaţi de Safta Brâncoveanu şi de trei negustori din Piatra Neamţ. Programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii, la care a participat un sobor numeros de preoţi. În această dimineaţă va fi oficiată Agheazma mică, Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia. La final va avea loc Parastasul pentru ctitori. După cum ne-a relatat maica Raisia Lungu, stareţa Mănăstirii Durău, astăzi, la slujba de hram, va participa, ca în fiecare an, un grup de pelerini din Bârlad, cărora li se vor alătura şi credincioşi din Botoşani şi din alte zone ale Moldovei.

Tot astăzi îşi vor sărbători hramul Mănăstirile Miclăuşeni şi Brădiceşti din judeţul Iaşi. Şi Biserica "Buna Vestire" din Iaşi se află astăzi în sărbătoare. În judeţul Neamţ, mai multe aşezăminte monahale sunt închinate sărbătorii Bunei Vestiri, precum Mănăstirea Bisericani, Mănăstirea Horăicioara, Schitul "Sf. Vasile cel Mare" (Mănăstirea Bistriţa), Schitul Nifon, care aparţine de Mănăstirea Secu, şi paraclisul "Buna Vestire" de la Mănăstirea Neamţ. În judeţul Suceava, Mănăstirea Moldoviţa îşi serbează hramul, iar în Botoşani - Mănăstirea Sihăstria Voronei, dar şi Biserica "Buna Vestire".

Sărbătoare deosebită la Mănăstirea din Tisa-Silvestri

În Protopopiatul Iaşi 1, astăzi îşi serbează hramul biserica parohiei Corneşti, iar în Protopopiatul Iaşi 2 - biserica parohiei Osoi şi biserica parohiei Cercu. În Protopopiatul Piatra Neamţ, Biserica "Buna Vestire" din cartierul Dărmăneşti îşi sărbătoreşte astăzi hramul, iar în Protopopiatul Ceahlău este sărbătoare astăzi la bisericile parohiilor Popeşti şi Soci. În Protopopiatul Roznov, biserica parohiei Poloboc îşi serbează astăzi hramul, iar în Protopopiatul Oneşti două biserici sunt în haine de sărbătoare. Sute de pelerini sunt aşteptaţi astăzi să participe la slujba de hram de la Mănăstirea Tisa-Silvestri, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Mănăstirea Tisa-Silvestri este situată pe şoseaua Bacău-Vaslui, la 23 de kilometri nord-est de municipiul Bacău. Prima atestare documentară datează de la 13 aprilie 1729, când un răzeş dăruieşte mănăstirii o parte din satul Mărmureni - Vaslui. În 1864, când schitul a pierdut moşia şi pădurea, s-a desfiinţat. În 1990, s-a hotărât reînfiinţarea mănăstirii. Credincioşii satului au donat pământ şi s-a înfiinţat o mănăstire. După 20 noiembrie 1996, aşezarea monahală a fost transformată în mănăstire de maici.

Niciun comentariu: