miercuri, 24 martie 2010

Manifestări cultural-religioase dedicate Sfintelor Paşti

Biserica din Moldova marchează apropierea Sfintelor Paşti prin diferite evenimente religioase, culturale sau filantropice. La Suceava au avut loc "Obiceiuri pascale", iar la Dorohoi concertul Coralei "Haris". Mâine, de la ora 17:00, Centrul de conferinţe "Providenţa" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va găzdui un spectacol de colinde şi cântări pascale.

În sala-muzeu a Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" din Suceava (foto) a avut loc aseară manifestarea artistică "Obiceiuri pascale", care a cuprins o expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi sculpturi cu tematică religioasă. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliul Judeţean Suceava, Centrului Cultural Bucovina, ai Şcolii de Arte "Ion Irimescu" şi ai Fundaţiei "In memoriam" din Suceava. "Expoziţia a fost realizată cu sprijinul elevilor de la Şcoala de Arte "Ion Irimescu". Pr. Vasile Irimia, protoiereul Protopopiatului Suceava 1, a vorbit celor prezenţi despre pregătirea morală şi duhovnicească a creştinului ortodox pentru sărbătorile pascale. Atmosfera serii duhovniceşti a fost completată de un recital de muzică religioasă susţinut de prof. Johannes Onesciuc", a declarat pr. paroh Ioan Viorel Vârlan.

În Sala Teatrului Casei de Cultură din Dorohoi a avut loc aseară Concertul de Paşti al Coralei "Haris" de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Ioan Iacob", din Dorohoi. În deschiderea spectacolului, Cenaclul literar-artistic "Haris" al Seminarului, coordonat de prof. Cristina Ionela Ignat, a prezentat o scenetă de teatru religios. "Corul Haris are în această perioadă o activitate mai intensă, întrucât a oferit răspunsurile liturgice la mai multe slujbe misionare din zona Dorohoiului. Tinerii seminarişti au format un cor mixt cu un grup de eleve de la Colegiul Naţional "Grigore Ghica Voievod" din Dorohoi. În această perioadă, ei oferă răspunsurile liturgice şi susţin concerte specifice perioadei Triodului la mai multe biserici din Protopopiatul Dorohoi", a declarat pr. Constantin Muha, directorul seminarului.

Niciun comentariu: