marți, 16 martie 2010

Postul, Spovedania şi Împărtăşania, teme de discuţie la şedinţele preoţeşti

Preoţii din Protopopiatul Botoşani s-au reunit ieri în conferinţă lunară. Părintele Marcel Popa de la parohia Răchiţi a vorbit despre "Împărtăşirea credincioşilor la fiecare Sfântă Liturghie". "Tema a fost aleasă pentru că, deocamdată, nu sunt foarte mulţi credincioşi care se împărtăşesc la fiecare Sfântă Liturghie pe care preotul lor paroh o oficiază. Dorim să arătăm credincioşilor de ce este nevoie să se împărtăşească şi că au şansa unirii cu Mântuitorul Hristos. Este important ca preoţii să înveţe să facă acest lucru în parohii", a declarat pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani.

La sediul Protopopiatului Hârlău a avut loc ieri întrunirea lunară cu preoţii. După cum ne-a relatat pr. Nicolae Crăciun, protoiereul Protopopiatului Hârlău, părinţii parohi au fost îndemnaţi să întreprindă Programul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor" şi să intensifice programul liturgic în perioada Postului Mare. La final au fost citite mai multe dispoziţii şi informări venite de la Centrul Eparhial Iaşi.

Ieri a fost şedinţă şi în Protopopiatul Dorohoi. Părintele Marius Onofrei de la parohia Strahova a susţinut referatul cu titlul "Postul adevărat şi postul falsificat". "Tema a fost aleasă pentru a reînnoi în sufletele preoţilor învăţăturile care vizează postul adevărat, în contradicţie cu tot ceea ce în ultima vreme a apărut pe piaţă. S-a evidenţiat faptul că postul nu trebuie să fie doar unul alimentar, ci, în primul rând, unul spiritual", ne-a relatat pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, care a mai adăugat faptul că s-au dat şi câteva îndrumări preoţilor, după slujba arhierească de la biserica parohiei Bucecea, oficiată în a patra duminică din Postul Mare.

Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Vaslui s-a desfăşurat ieri sub preşedinţia părintelui Melinte Isidor, consilier administrativ al Centrului Eparhial Huşi. Referatul cu tema "Taina Mărturisirii şi necesitatea mărturisirii preotului" a fost susţinut de pr. Adrian Chirvasă, de parohia "Sf. Apostoli" 1.

Sute de credincioşi au participat în urmă cu două zile la slujba Sfântului Maslu şi a Aghezmei mici care au avut loc în Biserica "Sf. Ap. Petru şi Pavel" din parohia Hangu, Protopopiatul Ceahlău. La final, pr. paroh Ioan Simiraş a amintit faptul că rugăciunea care a avut loc în biserica în care slujeşte a fost prilejuită de întrunirea Cercului pastoral misionar nr. 1 al Protopopiatului Ceahlău. "Rânduiala acestor întruniri este ca mai întâi să oficiem o sfântă slujbă şi apoi să se dezbată o anumită temă", a spus pr. paroh Ioan Simiraş. A urmat prezentarea temei "Necesitatea şi importanţa Sfintei Împărtăşanii în viaţa creştinilor", susţinută de pr. Gheorghe Avârvarei de la parohia Chiriţeni, care a făcut mai întâi o introducere în care a vorbit despre perioada Postului Mare, "vremea cea mai prielnică pentru creştini să se apropie mai mult de Dumnezeu prin înfrânare, post, rugăciune, milostenie, Spovedanie şi Împărtăşanie".

Niciun comentariu: