vineri, 5 februarie 2010

Te Deum la Roman, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de Patriarhat

La Catedrala arhiepiscopală din Roman a avut loc ieri, 4 februarie 2010, unTe Deum cu prilejul aniversării a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Slujba a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

PS Ioachim Băcăuanul a săvârşit ieri, la Catedrala episcopală din Roman, o slujbă de Te Deum, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Acest eveniment s-a înfăptuit prin Hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925, confirmată prin Decretul regal din 25 februarie 1925. După cum ne-a declarat pr. Constantin Gherasim, consilier în probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în cadrul Sfintei Liturghii, care a precedat impresionanta ceremonie din această zi solemnă, au fost pomeniţi şi adormiţii întru fericire patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuţi la Domnul: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu. În cuvântul rostit la slujba de mulţumire, PS Ioachim Băcăuanul a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia evenimentului de acum opt decenii şi jumătate, ce a înscris o nouă pagină de istorie pentru Biserica noastră Ortodoxă.

Hotărârea Sfântului Sinod şi Decretul regal, citite în cadrul slujbei

Totodată, Preasfinţitul Episcop Ioachim Băcăuanul a amintit credincioşilor prezenţi că anul acesta mai adăugăm ca sărbătoare ecleziastică 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), moment istoric al cărui „părinte“ este eruditul episcop al Romanului Melchisedec Ştefănescu, care va fi pomenit în cadrul mai multor manifestări cultural-religioase pe care Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului le va organiza în acest an. „Evenimentul este important în toată Biserica noastră. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi toţi patriarhii de pioasă amintire ai Bisericii noastre. Slujba de Te Deum a avut loc în prezenţa credincioşilor, a membrilor Consiliului Eparhial şi a unui impresionant sobor de preoţi. În cadrul Te Deumului s-a citit documentul şi hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925. De asemenea, s-a mai dat citire Decretului regal din 25 februarie, care a urmat hotărârii, şi Tomosului de proclamare a Patriarhiei Române. A fost un eveniment apreciat de cei prezenţi în toată dimensiunea lui sacră, istorică şi tradiţională. Totodată, a fost un moment de angajament pentru noi, cei care am fost rânduiţi de Dumnezeu să fim la aniversarea a 85 de ani de Patriarhat. Ne-am angajat ca, şi mai departe, să fim fii vrednici ai Bisericii Ortodoxe, fiecare după responsabilitatea pe care o are“, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Niciun comentariu: