duminică, 21 februarie 2010

„În Postul Mare programul parohiei se axează pe latura filantropică“

Credincioşii din parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Huşi sprijină acţiunile social-filantropice şi pastorale iniţiate în fiecare lună de pr. paroh. Ioan Radu. În sfântul lăcaş, ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se efectuează în prezent lucrări de pictură.

În fiecare lună Comitetul parohial de la Biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe“ şi „Sf. Mc. Sfinţit Haralambie“ îi vizitează pe vârstnicii bolnavi şi singuri din parohie. Comitetul este format din persoane tinere care participă activ la viaţa social-filantropică a bisericii. Periodic se organizează mese pentru 110 persoane la Azilul de bătrâni din Huşi. „Ne-am propus, împreună enoriaşii noştri, ca lunar să oferim o masă de prânz, caldă, pentru cei de acolo. Cea mai frumoasă lecţie de viaţă o luăm adesea de la cei de vârsta a treia. Sunt exemple vii, iar noi putem să ne împărtăşim din cuvântul şi experienţa lor. Simt o bucurie extraordinară de câte ori merg cu credincioşii acolo. În Postul Mare programul parohiei se axează pe latura filantropică. Îi avem în vedere pe cei care ne cer ajutorul, iar cu cei bolnavi merg personal la medic. Deseori, prin prezenţa noastră, le facem o mare bucurie, mai ales pentru faptul că foarte mulţi sunt singuri. Cea mai grea boală pentru ei este singurătatea. De aceea simt nevoia să comunice“, a spus pr. paroh Ioan Radu. Enoriaşii vin la sfintele slujbe, fiind receptivi la mesajul pe care îl transmite Biserica. „Le-am cerut totdeauna ajutorul. Nu e zi să nu citesc troparele sfinţilor ocrotitori ai bisericii noastre, care îmi dau o putere extraordinară. De multe ori îi invoc pe sfinţii care ocroresc sfântul nostru lăcaş să se roage pentru cei încredinţaţi spre păstorire“, a afirmat pr. Ioan Radu. În Postul Mare copiii de la şcoala şi grădiniţa din parohie vor veni cu învăţătorii şi profesorii de religie să se spovedească şi să se împărtăşească.

Lucrări de pictură realizate cu jertfa enoriaşilor

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ şi „Sf. Haralambie“ din Huşi a fost ridicată între anii 1864-1868 de breasla blănarilor cu sprijinul credincioşilor de atunci, fiind sfinţită de către episcopul de Huşi Iosif Gheorghian. Credincioşii Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe“ au simţit nevoia ca pe lângă Sf. Gheorghe să şi-l ia ca mijlocitor la Dumnezeu şi pe Sf. Haralambie, vindecătorul de boli, cunoscută fiind ciuma care bântuia în zona respectivă. „Pentru mine ca preot şi pentru credincioşi, biserica este casa lui Dumnezeu, este antecamera împărăţiei lui Dumnezeu, dar şi laborator al Învierii. În centrul preocupărilor ei Biserica aşază omul, iar rugăciunile săvârşite în biserică sunt pentru pacea lumii. Biserica este datoare astăzi, mai mult ca oricând, să aibă grijă ca omul să renască din punct de vedere duhovniceşte“, a mai adăugat pr. paroh. În prezent se lucrează la pictura Bisericii, fiind executată jumătate din lucrare. De asemenea, a fost restaurată catapeteasma sfântului lăcaş. În fiecare zi, câte o familie din parohie oferă trei mese pentru echipa de pictori.

Niciun comentariu: