sâmbătă, 6 februarie 2010

“E mai greu să zideşti biserica în sufletul credinciosului decât construcţia unui lăcaş de cult”

Parohia “Sf. Ap. Petru şi Pavel din Câmpulung Moldovenesc a fost înfiinţată în anul 1997. Trei ani mai târziu, după numirea parohului de aici, au fost demarate lucrările pentru ridicarea unei biserici. Odată cu zidirea sfântului lăcaş a fost intensificată activitatea pastoral-misionară şi social caritativă.

Credincioşii parohiei “Sf. Ap. Petru şi Pavel” din oraşul Câmpulung Moldovenesc, au sprijinit începând cu anul 2000 ridicarea unei noi biserici. Deşi mulţi dintre enoriaşi erau şi sunt plecaţi în străinătate, sfântul lăcaş a fost sfinţit la doar patru ani de când s-a sfinţit terenul. Prin infiinţarea parohiei, oamenii s-au strâns în jurul bisericii pentru a se ruga Lui Dumnezeu dar şi pentru a rezolva, pe cât posibil, alături de pr. prof. dr. Nicolae Cojocaru, parohul de aici, multe din probleme. “Au fost mari probleme când au început demararea lucrărilor pentru biserică. Ne-am zbătut foarte mult pentru a obţine locul. După ce s-a ridicat sfântul lăcaş s-a schimbat structura spirituală a zonei. Oamenii din parohie sunt din fosta muncitorime, veniţi din multe părţi iar după ce am început misiunea de paroh s-au redus considerabil infracţiunile în cartier. Am muncit foarte mult în direcţia aceasta prin predicile pe care le ţineam la sfârşitul slujbelor, prin vitzitele pastorale pe care le făceam. Cuvântul meu a cam «biciuit» câteodată asupra celor care făceau rele. I-am pus să facă curăţenie în scările blocurilor sau prin cartier, mai ales primăvara. Acum, după cum se vede, este linişte, curăţenie, oamenii vorbesc frumos dar începutul a fost foarte greu”, a mărturisit pr. prof. dr. Nicolae Cojocaru.

“Am căutat ca obolul pe care credincioşii l-au adus să fie de fapt o mărturie a jertfei lor pentru biserică”

În acelaşi timp, atunci când apar cazuri sociale deosebite în parohie, Comitetul de femei şi Consiliul parohial este convocat pentru rezolvarea acestor situaţii. De asemenea, pe perioada anului sunt întreprinse proiecte caritabile mai ales pentru copiii, bătrânii sau nevoiaşii din parohie iar zidirea interioară a credincioşilor din parohia “Sf. Ap. Petru şi Pavel” s-a realizat în paralel cu ridicarea noii biserici. “Este o vorbă: «Degeaba zideşti o biserică dacă dărâmi o parohie». Întotdeuna biserica trebuie zidită în paralel, cea în care ne rugăm şi cea din sufletul credinciosului. E mai greu să zideşti biserica în sufletul credinciosului decât construcţia unui lăcaş de cult. Ca să-i zidesc sufleteşte a trebuit să-i ţin foarte aproape, să-i cooptez la probleme administrative. Consider că pastoraţia se poate face prin faptul că oamenii se simt atraşi sau chemaţi ca să contribuie. În felul acesta zidirea a fost în paralel. Am căutat ca obolul pe care credincioşii l-au adus să fie de fapt o mărturie a jertfei lor pentru biserică”, a mai adăugat pr. prof. dr. Nicolae Cojocaru.

Lăcaş de închinăciune ridicat în patru ani de zile

Construcţia Bisericii “Sf. Ap. Petru şi Pavel”, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a început în anul 2000, după numirea pr. prof. dr. Nicolae Cojocaru. În acelaşi an, la data de 22 octombrie, s-a sfinţit de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, locul noii biserici şi a fost pusă piatra de temelie. În anul următor s-a început zidirea clădirii, în stilul tradiţional moldovenesc, realizată din cărămidă, cu turnuri din lemn. În cursul anului 2002 s-au construit bolţile şi s-a tencuit interiorul, în 2003 a fost executată pictura, de către echipa meşterului Gavrilean, în stilul consacrat al vechii şcoli de pictură bisericească de la noi. În 2004 a fost amenajat şi dotat interiorul sfântului lăcaş cu mobilier şi obiecte de cult, catapeteasma bisericii fiind lucrată şi donată de colectivul de la SC Mobilextra SA, prin grija domnului director Gică Tătar. Catapeteasma este sculptată în lemn de frasin şi de stejar, cu o decoraţie bogată, în stilul vechilor icoane mănăstireşti, fiind o operă de valoare religioasă şi artistică, demnă de a fi admirată atât pentru măiestria lucrării, cât şi pentru pictură.

Niciun comentariu: