joi, 18 februarie 2010

Misiune prin intermediul revistei parohiale în parohia Poiana-Unţeni

În parohia Poiana-Unţeni din Protopopiatul Săveni apare de şare luni o revistă parohială pentru întărire sufletească. Publicaţia săptămânală a parohiei este apreciată de credincioşii care vin în fiecare duminică la biserica închinată Naşterii Maicii Domnului, pentru că explică toate momentele Sfintei Liturghii.

Revista a apărut pentru prima dată în ajunul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului de anul trecut, când biserica parohială din localitatea Poiana-Unţeni şi-a serbat hramul. Iniţiativa editării acestei reviste a aparţinut părintelui paroh Liviu Botezatu, care a dorit să explice enoriaşilor încredinţaţi spre păstorire semnificaţia Sfintei Liturghii, pas cu pas. În ultimul număr al foii parohiale, părintele Liviu Botezatu a ajuns la explicaţia ecteniei întreite, rostită după citirea Sfintei Evanghelii. „Revista noastră apare săptămânal, dar au fost şi câteva numere speciale, atunci când au fost sărbători în timpul săptămânii. De exemplu la Crăciun au fost câteva numere speciale. În spaţiul liber mai dăm câte o pildă, programul liturgic pe săptămâna viitoare, eventual recomandări ale Sfântului Sinod sau ale Centrului Eparhial Iaşi. Eu mă ocup în totalitate de editare. În condiţiile în care aş găsi pe cineva care să mă sprijine în realizarea revistei, aş introduce şi o pagină pentru copii.

„Acum este linişte în biserică“

Credincioşii mă ajută la achiziţionarea consumabilelor. S-au arătat încântaţi, fiecare dintre ei donând câte un bănuţ, după posibilităţi. Credincioşii sunt mulţumiţi de revistă. De abia aşteaptă să apară. Înainte de a apărea revista, se cam vorbea în timpul Sfintei Liturghii. Acum este linişte în biserică pentru că au înţeles cât de importantă este această slujbă“, a spus pr. paroh. Liviu Botezatu. Prin intermediul revistei parohiale oamenii au început să cunoască mai bine momentele Sfintei Liturghii, în aşa fel încât să se apropie mai mult de biserică, de Sfintele Taine. „Această publicaţie poate fi numită «Liturghie după Liturghie» pentru că enoriaşii citesc mesajul pe care revista îl transmite după oficierea Sfintei Liturghii. De multe ori noi strecurăm câteva idei dintr-o predică. Îmi doresc ca oamenii să nu fie lipsiţi de cuvântul lui Dumnezeu în afara spaţiului liturgic“, a mai adăugat pr. paroh. În parohia Poiana Unţeni s-au făcut demersuri şi pentru înfiinţarea unei biblioteci parohiale. Biblioteca va conţine şi arhiva revistei, dar şi cărţi de învăţătură ale marilor duhovnici şi volume apărute la Editura „Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care să fie accesibile oamenilor din parohie. Pe lângă misiunea culturală, în Postul Crăciunului părintele paroh a dedicat o zi copiilor din parohie pentru a fi spovediţi şi împărtăşiţi. Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din parohia Poiana Unţeni a fost amenajată pe locul unei clopotniţe, lucrările fiind finalizate în anul 1976. Sfântul lăcaş a fost pictat în anul 1994, iar începând cu 2007 au fost demarate lucrările pentru noua clopotniţă. Anul trecut a fost tencuită, fiind pregătită pentru pictură. La biserica parohială au fost executate în anul 2009 mai multe lucrări de izolare şi de înfrumuseţare, cu sprijinul credincioşilor din parohie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna ziua ,

Vroiam sa va anunt despre un nou site , unic in Romania , prin ceea ce ofera vizitatorilor:

-Tradu orice cuvant sau text in orice limba !(romana , engleza , franceza , germana , italiana , etc)
-Asculta textul scris in Romana sau Engleza si trimite mesaje vocale la prieteni !

Daca considerati util acest site , raman recunoscator daca l-ati accepta ca si comentariu sau
daca exista posibilitatea adaugarii in blogroll .


http://www.onlinetranslator.ro


Va multumesc ,

Tudor