Sala de conferinţe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a găzduit în urmă cu două zile a treia ediţie a simpozionului dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. Programul a început cu oficierea Vecerniei. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, elevi care au participat la manifestare. În deschiderea simpozionului, moderat de pr. paroh Mircea Stoleriu, pr. prof. dr. Vasile Nichita de la parohia „Sf. Ap. Andrei“ din Iaşi a vorbit despre rugăciune, la modul general. În continuare, pr. Constantin Sturzu, consilierul Sectorului Cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Iaşilor şi paroh la Biserica Talpalari din Iaşi, a împărtăşit celor prezenţi câteva cuvinte despre tinereţe şi rugăciune, subliniind problemele esenţiale ale vârstei, respectiv rugăciunea la această vârstă.
Activitate duhovnicească pe echipe
Simpozionul a continuat cu împărţirea pe grupe a tinerilor din cele opt parohii participante. Fiecare grupă a avut o tematică pe care a discutat-o, iar apoi, referenţii au expus concluziile discuţiilor. Prima grupă a fost reprezentată de Alina Gheorghiu: „Sufletul nostru doreşte rugăciunea. Aceasta este conştiinţa omului sădită de Dumnezeu. Rugăciunea nu trebuie să fie doar de cerere, ci şi de mulţumire. Când te rogi lui Dumnezeu, trebuie să o faci din inimă, cu dragoste, pentru că astfel se stabileşte o relaţie cu Dumnezeu“. Ilie Urmă, student în anul I la Secţia Pastorală a Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a expus concluziile grupei a II-a: „Rugăciunea poate fi de laudă, de mulţumire şi de cerere. Omul Îl invocă pe Dumnezeu mai ales când se află pe patul de suferinţă. Rugăciunea trebuie făcută la tot pasul. De obicei, omul are tendinţa de a rosti rugăciunea, dar gândul lui este în altă parte. Dacă te rogi şi eşti cu inima şi cu mintea înălţate la Dumnezeu, atunci El Se milostiveşte şi ascultă rugăciunea“. Concluziile discuţiei ultimei grupe au fost prezentate de tânărul Iulian Traistă: „Putem ajunge să cădem într-un formalism în rugăciune, aşa cum s-a întâmplat cu fariseul din Evanghelie. Dumnezeu ne răspunde rugăciunilor prin trei moduri: imediat sau în timp. Sunt rugăciuni la care nu ni se răspunde niciodată“.
„Răspunsurile lor au fost profund ortodoxe, curate, frumoase, ziditoare“
Părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, a apreciat în cuvântul său activitatea deosebită care se desfăşoară la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, dar şi faptul că în Iaşi s-a marcat Ziua Mondială a Tineretului Ortodox. În acelaşi timp, părintele protopop şi-a exprimat bucuria pentru modul în care tinerii referenţi au expus frământările legate de tema simpozionului. A urmat alocuţiunea părintelui Mihai Mărgineanu de la Biserica Toma Cozma din Iaşi, care a făcut referire la rugăciune ca manifestare a întregii noastre fiinţe. În încheiere, corul Bisericii Curelari din Iaşi şi cel al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata au oferit un concert de muzică religioasă. „A fost o lucrare duhovnicească supravegheată cu atenţie de preoţii participanţi. În momentul în care tinerii referenţi au expus concluziile lor în faţa tuturor, am rămas impresionat că au reuşit să surprindă în răspunsuri simple şi concise esenţa aspectelor dezbătute. M-am bucurat pentru faptul că răspunsurile lor au fost profund ortodoxe, curate, frumoase, ziditoare. Mă bucur că în această seară am împlinit o lucrare folositoare pentru suflet împreună cu ceilalţi fraţi preoţi şi cu tinerii care vor fi Biserica de mâine“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu