marți, 2 februarie 2010

Ediţia de Moldova a „Ziarului Lumina“ împlineşte astăzi un an de apariţie

Ediţia de Moldova a „Ziarului Lumina“ împlineşte astăzi un an de la apariţia primului număr. Din 2 februarie 2009, pagina 16 a „Ziarului Lumina“ - Ediţia de Moldova a oglindit actualitatea religioasă din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La moment aniversar, reprezentanţii Sectorului Mass-media ai celor patru centre eparhiale din Moldova au transmis un mesaj de felicitare.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe 2 februarie 2009 a apărut primul număr al „Ziarului Lumina“ - Ediţia de Moldova. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, întrunit după slujba Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala mitropolitană din Iaşi, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, a luat act de faptul că Arhiepiscopia Iaşilor va edita Ediţia de Moldova a cotidianului „Ziarul Lumina“. Cele 300 de numere ale publicaţiei au cuprins relatări, ştiri din Arhiepiscopia Iaşilor, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Episcopia Huşilor, precum şi texte de opinii. În pagina 16 a Ediţiei de Moldova au fost publicate materiale din viaţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care au reflectat evenimente, simpozioane, întruniri preoţeşti, concerte, sfinţiri de biserici sau hramuri ale acestora. Mediatizarea tuturor acţiunilor sau activităţilor în această perioadă în cadrul Ediţiei de Moldova a „Ziarului Lumina“ a fost posibilă prin strânsa colaborare cu Radio TRINITAS, redacţia din Iaşi.

Rubrica Opinii

La rubrica „Cuvântul ierarhului“, care a apărut neîntrerupt în fiecare zi de luni în pagina de Moldova, preoţii şi credincioşii din protopopiatele celor patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au redat cuvinte de învăţătură ale Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi ale PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În acelaşi timp, pastoralele ierarhilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, de la Paşti şi de la Crăciun, au ajuns la cititori din amvonul Ediţiei de Moldova. Au fost publicate, de asemenea, texte de opinii ale părinţilor profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, ale monahilor din cuprinsul mănăstirilor moldave, preoţilor de parohii, studenţilor sau elevilor. O altă rubrică ce a apărut constant în pagina Ediţiei de Moldova este „Maica Siluana vă răspunde“. Aici, maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de Formare şi Consiliere „Sf. Arhangheli“ din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, răspunde întrebărilor celor care se confruntă cu diferite probleme.

„O călăuză creştină în acest veac agitat şi vorbăreţ“

Pr. Constantin Sturzu, consilier în cadrul Sectorului Cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Faptul că la Iaşi se editează şi tipăreşte, deocamdată, singura ediţie locală a «Ziarului Lumina» este şi o consecinţă firească a faptului că acest proiect publicistic s-a plămădit, cu multă trudă, în oraşul Sfintei Parascheva, dar şi o expresie a dorinţei conducerii celor patru eparhii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de a comunica îndeaproape, zi de zi, cu clerul şi credincioşii din această arie canonică. După un an de zile, trebuie să adresăm cuvenitele felicitări redacţiei şi cititorilor, deopotrivă, dar, mai ales, trebuie să facem o evaluare şi să vedem care sunt lucrurile pe care trebuie să le mai îndreptăm sau pe care trebuie să le mai adăugăm pentru ca această publicaţie să fie de un real folos cititorilor. Pentru aceasta, ne-ar fi de folos sugestiile, criticile, observaţiile tuturor celor care văd în Ediţia de Moldova a «Ziarului Lumina» o sursă de informaţie, un prieten de suflet, o călăuză creştină în acest veac agitat şi vorbăreţ.“

Informaţii relevante din viaţa străvechii Eparhii a Huşilor

Pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Huşilor: „Un an de apariţie a «Ziarului Lumina» - Ediţia de Moldova ne oferă posibilitatea de a felicita pe ostenitorii acestei publicaţii atât de necesare în mass-media românească. «Ziarul Lumina» acoperă o varietate de subiecte interesante, de la cele din actualitatea religioasă, până la cele din domeniul social sau economic. Ediţia de Moldova a «Ziarului Lumina» este importantă pentru multiseculara Episcopie a Huşilor, întrucât am regăsit în aceste pagini o serie de informaţii relevante din actualitatea eparhiei noastre, privitoare la slujirile arhiereşti, sfinţirile sau resfinţirile de biserici, din latura social-filantropică şi misionară a eparhiei, dar şi evenimente din viaţa altor eparhii, pe care le citim cu interes. Anul trecut, «Ziarului Lumina» a mediatizat evenimentul alegerii şi întronizării celui de-al 51-lea ierarh al acestei străvechi eparhii, în persoana Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. Cuvântul pastoral al Preasfinţitului Corneliu, publicat lunar, este un alt reper important al activităţii eparhiei, mediatizat în paginile ziarului. Centrul Eparhial Huşi este alături de «Ziarul Lumina» la acest moment aniversar şi mulţumeşte, în numele preoţilor şi credincioşilor din judeţul Vaslui, tuturor celor care trudesc la apariţia acestui ziar“.

„Ediţia de Moldova are un impact deosebit în rândul preoţilor şi al credincioşilor“

Pr. Constantin Gherasim, consilier în probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului: „Cu prilejul împlinirii unui an de la apariţia primului număr al Ediţiei de Moldova a cotidianului «Ziarul Lumina», Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului transmite, tuturor responsabililor şi ostenitorilor acestei publicaţii bisericeşti alese, gânduri de preţuire şi recunoştiinţă pentru misiunea pe care o desfăşoară. Avem bucuria să vedem că Ediţia de Moldova a «Ziarului Lumina» are un impact deosebit în rândul preoţilor şi al credincioşilor eparhiei noastre, prin faptul că reflectă activitatea pastoral-misionară, administrativ-gospodărească şi liturgic-spirituală a acestui teritoriu încărcat de istorie şi tradiţii frumoase. Avem convingerea că publicaţia noastră va fi din ce în ce mai apreciată, continuându-şi misiunea deosebită ce o are în rândul credincioşilor şi nu numai, prin faptul că ea promovează permanent valorile duhovniceşti ale Bisericii noastre Ortodoxe, precum şi cele cultural-tradiţionale din ţinuturile moldave“.

„Fie ca învăţăturile transmise să rodească în inimile cititorilor“

Pr. Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor: „Acum, la ceas aniversar, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin Sectorul Cultural, felicită pe toţi redactorii şi colaboratorii «Ziarului Lumina», pentru efortul depus în slujirea lui Dumnezeu prin cuvântul scris. Mântuitorul Hristos ne îndeamnă, prin cuvintele: «Mergând, învăţaţi toate neamurile» (Matei 28, 19), că avem această datorie sfântă de a învăţa pe oameni adevărurile Ortodoxiei pe care Biserica, «stâlp şi temelie a adevărului» (I Timotei, 3, 15), le propovăduieşte. Noi Îl mărturisim pe Hristos fie prin viu grai, fie prin icoană sau prin cuvântul scris. Toţi cei care lucrează la acest ziar sunt, deci, ca nişte apostoli, mărturisitori ai Evangheliei lui Hristos. Le urăm, pe această cale, tuturor ostenitorilor «Ziarului Lumina», la împlinirea unui an de la apariţia Ediţiei sale de Moldova, sănătate, putere de muncă şi noi succese. Fie ca învăţăturile transmise să rodească în inimile cititorilor pentru bucuria mântuirii!“.

Niciun comentariu: