În urmă cu două zile a avut loc deschiderea primei ediţii a Serilor filmului creştin. În debutul evenimentului din Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, Silviu Cluci, coordonatorul Departamentului Credinţă-cultură din cadrul ASCOR Iaşi, a făcut o scurtă prezentare a programului, după care Elena Dulgheru, critic de film, eseist, poet şi traducător, a vorbit despre problematicile creştine pe care le înmănunchează peliculele Serilor filmului creştin. „Toate filmele sunt din zona de Răsărit şi pun problematici creştine valabile. Căutând filmul creştin, am ajuns la Cinematograful rusesc, unde, odată cu renaşterea spirituală din Rusia de după 1990, se naşte şi filmul creştin religios rusesc, specie care nu a existat nicicând în istorie. Dintr-o tradiţie a romanului cu problematică religioasă din secolul al XIX-lea (Dostoievski, Cehov, Tolstoi), combinată cu cea a şcolii ruse, se naşte cinematograful religios a cărui piatră de temelie a pus-o Andrei Tarcovsky. În Rusia există multe festivaluri de cinema creştin, semn că este de unde să se facă alegerile“, a spus Elena Dulgheru, care a continuat discursul prin a face câteva prezentări ale primului film, ce a rulat joi seara - „Evadarea din Gulag“. Aseară a fost proiectat filmul „Primăvara este aproape“, Rusia, 2009, regizor Vera Storozheva, iar începând cu ora 19:00 a rulat filmul „Întoarcerea“, Rusia, 2003, regizor Andrei Zviaghintev. Astăzi, în ultima zi de proiecţie, începând cu ora 11:00 se va derula „Culoarea rodiei“, Armenia, 1968, regizor Serghei Paradjanov, iar de la ora 16:00 va urma filmul „Exilul“, Rusia, 2007, regizor Andrei Zviaghintev. „Unele filme au limbaj metaforic, codificat. De aceea, la fiecare final de film am considerat că este necesar să discutăm pe marginea proiecţiilor. Toate filmele sunt interesante, mai ales că nu au mai fost discutate şi nici văzute de public“, a mai spus criticul de film.
sâmbătă, 27 februarie 2010
Trei zile de film creştin pentru studenţii ieşeni
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
În a doua duminică din Postul Mare, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Atanasie şi Chiril“ Copou-Podgorii din Iaşi, iar IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji Sfânta Liturghie în parohia Unceşti, Protopopiatul Fălticeni. PS Corneliu, Episcopul Huşilor, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huşi, iar PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va sluji Sfânta Liturghie în parohia Sârbi, Protopopiatul Târgu Neamţ. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va oficia Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Voievozi“ din Roman.
Predicile episcopului Melchisedec Ştefănescu, reeditate la Roman
Mărţişoare ale copiilor, de vânzare la Bacău
vineri, 26 februarie 2010
Concursul de poezie creştină „Hristos - Lumina lumii“

Scopul manifestării, în cadrul căreia s-au înscris 53 de concurenţi, a fost dezvoltarea sentimentului de dragoste creştină, pentru Dumnezeu şi semeni, promovarea aptitudinilor literar-artistice ale elevilor înspre valorile moralei creştine, cultivarea relaţiilor de dragoste creştină între elevii din clase diferite şi dezvoltarea colaborării între şcoală, Biserică şi scriitorii ieşeni. Din juriu au făcut parte pr. Dumitru Boboc, parohul de la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim“, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, Sofia Timofte - poet, prof. Luminiţa Viciu, director educativ şi preşedinte al juriului, şi prof. Iulia Olinici, de la Şcoala „Bogdan Petriceicu Hasdeu“. Concursul a cuprins următoarele secţiuni: „Creaţie poezie creştină“, „Creaţie text religios“ şi „Interpretare poezie religioasă“. La prima secţiune, Premiul I a fost acordat elevei Mara Costin, din clasa a IV-a B, iar la a doua secţiune Premiul I a fost oferit elevei Teodora Călăraşu, din clasa a V-a A, în timp ce al treilea Premiu I a fost înmânat elevei Bianca Hriţac, din clasa a VIII-a B. Premiul special al juriului a fost acordat elevei Grosu Teodora, din clasa a VI-a B.
Credinţa creştină, trăită „cu ardoarea şi puritatea copilăriei“
Coordonatorul concursului de poezie, profesor de Religie Angela Roşu, a mărturisit faptul că elevii, de multe ori, se află în pericolul asaltului nonvalorilor în literatură, artă, poezie şi spiritualitate, fiind puşi în situaţia de a confunda binele cu răul. „Pornind de la această situaţie, am considerat că ar fi util să organizăm cu aceşti elevi un concurs care să-i pună faţă în faţă cu trăirea creştină. Prin aceasta, să înţeleagă că orice strălucire, din lumea aceasta, fără Hristos este ca o făclie palidă care nu poate lumina desăvârşit“, a spus prof. Angela Roşu. Concursul „Hristos - Lumina lumii“ a fost organizat prin grija profesoarei de Religie Camelia Buleu, care a fost „impresionată de modul de abordare a poeziei religioase şi de spiritul creativ al participanţilor, aceştia punând mult suflet în activitatea desfăşurată“. Invitatul special al concursului, Sofia Timofte, scriitoare, a mărturisit că „am trăit emoţiile copiilor şi am vibrat alături de ei“. „Am avut în faţă chipurile nevinovate a 53 de copii. Am descoperit la toţi faptul că sunt capabili să trăiască credinţa creştină cu ardoarea şi puritatea copilăriei. Este de dorit ca astfel de concursuri să fie iniţiate la cât mai multe şcoli, pentru a-i ajuta pe copii să-şi descopere comorile de credinţă şi de iubire sfântă din sufletele lor curate“, a remarcat Sofia Timofte.
Veşmânt al Sfintei Parascheva, pentru parohia Răchitoasa

Zilele Mitropolit Visarion Puiu, ediţia a XIV-a
Cursuri de formare pentru Proiectul „Alege şcoala!“
joi, 25 februarie 2010
Oră de Religie în biserică
„Într-un sfânt lăcaş stăm ca în cer“
„Am vrut ca această oră să se desfăşoare şi pentru colegii profesori, care au mărturisit că a fost o lecţie de suflet din care au învăţat ceva. Încă din luna septembrie a anului trecut mi-am propus să fac o lecţie de iconografie. De fiecare dată când mi-am propus acţiuni educative şi demonstrative, am încercat să depăşesc calitatea mea de simplu profesor. Sunt un profesor de Religie care a depus jurământ în faţa lui Dumnezeu, de a duce mai departe dreapta credinţă. Am considerat că această credinţă trebuie transmisă nu numai elevilor, ci şi altor persoane“, a mărturisit prof. Mihaela Tatiana Amarandei. Între Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ şi Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi“ există o strânsă legătură. Elevii de la această şcoală vin frecvent în acest sfânt lăcaş, iar preotul paroh, Dumitru Carp, este chemat deseori în ajutorul psihologului şi al profesorilor de Religie. „Elevii au reuşit să înţeleagă mai bine semnificaţia cinstirii icoanelor, rolul obiectelor liturgice din biserică, dar şi faptul că într-un sfânt lăcaş stăm ca în cer. I-am văzut pe copii liniştiţi şi împăcaţi. M-a impresionat cât de multe cunoştinţe au despre icoane“, a mai mărturisit părintele Dumitru.Serile filmului creştin la Iaşi
Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Negreşti
miercuri, 24 februarie 2010
Preoţii sunt îndemnaţi să intensifice programul liturgic în Postul Mare
La sediile protopopiatelor Iaşi 1, Iaşi 2, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Vaslui şi Fălciu au avut loc ieri, 23 februarie 2010, întrunirile lunare cu preoţii. Pe lângă probleme administrative, au fost susţinute teme consacrate perioadei Postului Mare.
Preoţii din Protopopiatul Iaşi 1 s-au reunit ieri în şedinţa lunară. Pr. Mihai Zvorăşte de la parohia Hărpăşeşti a prezentat tema „Importanţa Sfintelor Sinoade în viaţa Bisericii şi în fixarea dogmelor de credinţă ortodoxă“. După cum ne-a relatat pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, în partea a doua a conferinţei au fost prezentate informările de la Centrul Eparhial Iaşi, dar au fost discutate şi probleme administrative ale parohiilor din protopopiat. La sediul Protopopiatului Iaşi 2 s-a desfăşurat ieri consfătuirea lunară cu preoţii, în debutul căreia pr. Merişescu Victor, de la parohia Dumitreştii Gălăţii, a susţinut tema „Triodul - pregătirea creştinului pentru lumina Învierii lui Hristos“. Pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, a recomandat preoţilor să intensifice viaţa liturgică în parohii în perioada postului. Lct. col. Tudorache Mihai şi lct. Olăeru Cătălin de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi au prezentat dispoziţii generale de prevenire a incendiilor. Părintele Mihai Lungu de la parohia Toşorog a prezentat, la conferinţa preoţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ, tema „Simbolul ortodox de credinţă din perspectiva istorică“. „Au urmat discuţii cu privire la îndeplinirea unor măsuri şi îndatoriri administrative, precum şi analizarea diferitelor aspecte legate de îmbunătăţirea şi intensificarea activităţii liturgice şi pastorale în perioada Postului Mare“, a afirmat pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ.
Referate despre post, Taina Spovedaniei şi a Împărtăşaniei
La sediul Protopopiatului Târgu Neamţ a avut loc, ieri, întrunirea lunară cu preoţii. Tema „Postul şi importanţa lui“ a fost susţinută de pr. Petru Mihalache de la parohia Davideni. „Referatul a fost bine documentat şi axat pe învăţătura Sfintei Scripturi, dar şi pe îndemnul Sfinţilor Părinţi cu privire la importanţa şi folosul postului. Perioada postului a fost asemănată cu un munte spiritual, iar creştinul - cu alpinistul care doreşte să urce pe această înălţime spirituală“, a relatat pr. Ioan Dogariu, protoiereul Protopopiatului Târgu Neamţ. Tot ieri s-a desfăşurat şedinţa preoţilor din Protopopiatul Vaslui, în cadrul căreia pr. Marius Oatu de la parohia Viişoara a expus un referat legat de Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti. În continuare, s-a discutat despre situaţia inventarelor la biserici, despre prevenirea incendiilor şi despre asigurarea sfintelor lăcaşuri împotriva efracţiilor. „Prin grija PS Corneliu, Episcopul Huşilor, fiecare parohie a primit o trusă de botez din inox. Pe parcurs, vom vedea care este necesarul de obiecte de cult“, a declarat pr. Vasile Pârcălabu, protopopul Protoieriei Vaslui. La conferinţa preoţilor din Protopopiatul Fălciu, pr. Dan Bănică de la parohia Vetrişoaia 1 a prezentat tema „Taina Sfintei Spovedanii, mijloc de înnoire şi tămăduire“, iar pr. Vasile Manrea de la parohia Vetrişoaia 2 a vorbit despre „Taina Sfintei Împărtăşanii - mijloc de unire cu Dumnezeu“. După cum ne-a spus pr. Ioan Petru, protoiereul Protopopiatului Fălciu, ambii părinţi au accentuat partea practică, mijloacele şi metodele de pastoraţie prin intermediul celor două taine.
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Lecţie deschisă la biserică, pentru fixarea cunoştinţelor
Rânduială creştinească pentru un bătrân din Iaşi
marți, 23 februarie 2010
„Ortodoxia ne aduce marea bucurie de a ne dărui Adevărul“
Darurile Ortodoxiei
În continuare, pr. Mircea Stoleriu a susţinut o alocuţiune despre „Răspunsurile şi darurile Ortodoxiei pentru lumea de astăzi“. „Ortodoxia ne aduce marea bucurie de a ne dărui Adevărul. Ne aducem aminte de Pilat, care L-a întrebat pe Mântuitorul: «Ce este adevărul?». Domnul nostru Iisus Hristos nu i-a răspuns, pentru că El Însuşi era Adevărul. Această Ortodoxie îmbibată de Hristos nu poate să fie alta niciodată. Noi avem ca dar din partea Ortodoxiei faptul că ne-am născut în această credinţă. Ortodoxia ne dăruieşte dreapta credinţă. Liturghia este smerenie înainte de toate. Liturghia este Însuşi Hristos. Marele dar al Ortodoxiei este icoana. Ea este imaginea devenirii noastre. Icoana este chemarea noastră spre idealul de sfinţenie. («Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt»)“, a afirmat pr. Mircea Stoleriu. Punctul al treilea al dezbaterii, „Ortodoxie şi ortopraxie“, a fost dezvoltat de pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi. „Nu poţi fi creştin dacă nu trăieşti Evanghelia, dacă nu mărturiseşti prin lucrările tale credinţa pe care ţi-o asumi. Sunt multe locuri în Sfânta Scriptură în care se arată că nu se poate să te numeşti credincios fără să ai lucrare duhovnicească. Poţi să practici o teologie fără lucrare duhovnicească sau poţi avea o evlavie ortodoxă dar să nu cunoşti teologia, dogmele Bisericii. Când te apropii de cele dumnezeieşti, trebuie să ai o pregătire necesară. Cel care se apropie de Teologie trebuie să se lepede de patimi. Îl cunoaştem pe Dumnezeu în măsura în care ne curăţim de patimi. Devenim ortodocşi pe măsură ce împlinim o lucrare duhovnicească cu noi înşine. Între ortodoxie şi ortopraxie trebuie să fie o strânsă legătură. Nu poţi fi creştin fără să trăieşti în viaţa ta Evanghelia“, a spus pr. prof. Dragoş Bahrim. În final, pr. Vasile Manole a prezentat un scurt istoric al asociaţiei Oastea Domnului, creionând locul şi rolul acestei organizaţii în cadrul misionarismului laic din Biserica Ortodoxă Română.Conferinţa lunară a preoţilor din Protopopiatul Huşi
luni, 22 februarie 2010
„Dacă posteşti, întinde mâinile tale spre ajutorarea săracilor“
„Să redescoperim făgăduinţa pe care am făcut-o la Sfântul Botez“
Acţiuni filantropice în parohia Toma Cozma din Iaşi
duminică, 21 februarie 2010
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
„Dacă baţi la uşa pocăinţei, ţi se deschide uşa împărăţiei cerurilor“
Ieşenii s-au rugat joi-seară alături de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, în cadrul slujbei Canonului Mare. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre calea pocăinţei „care-l duce pe om la Dumnezeu“. „Sfântul Andrei Criteanul a sintetizat în rugăciunea Canonului Mare tot dorul omului după Dumnezeu, a conştientizat, parcă, precum puţini în istorie, că taina pocăinţei este calea care îl duce pe om la Dumnezeu. În nici o altă slujbă a Bisericii nu se rosteşte de mai multe ori, precum în această cântare a Canonului Mare, rugăciunea «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă». Sf. Andrei Criteanul a înţeles că fără pocăinţă nu există cale spre împărăţia cerurilor, preluând cuvintele Mântuitorului şi ale Sfântului Ioan Botezătorul: «Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor». Cele şapte săptămâni de post constituie răstimpul în care omul, ajutat de slujbele Bisericii, de rugăciunile din această perioadă, poate să înţeleagă taina pocăinţei. Când omul îşi recunoaşte starea de păcat în care a ajuns, se află în adevăr. Dumnezeu cunoaşte starea de mântuire, de înălţare, de bucurie, de rugăciune în care ne aflăm. Când omul îşi pleacă genunchii la pământ şi simte că este cel mai păcătos dintre toţi, se descoperă pe sine întru adevăr“, a spus IPS Teofan, care a continuat să sublinieze importanţa pocăinţei în viaţa noastră.
Ce înseamnă să fii sărac cu duhul
„Căinţa este importantă în această perioadă şi, în general, în viaţa creştinului, pentru că ne ajută să dobândim «sărăcia duhovnicească» (Tricântarea a XIX-a, Canonul Sfântului Andrei Criteanul), iar Hristos Domnul fericeşte pe cei care dobândesc această stare: «Fericiţi cei săraci cu duhul, că acelora este împărăţia cerurilor». Săracul cu duhul este cel care prin pocăinţă adâncă a dobândit sărăcia duhovnicească, fiind dezbrăcat de mândrie. Starea de pocăinţă este armă împotriva mândriei. În Evanghelia care s-a citit astăzi la slujba Pavecerniţei, Mântuitorul spune: «Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide». Dacă baţi la uşa pocăinţei, ţi se deschide uşa împărăţiei cerurilor. Dacă ceri pocăinţă, harul lui Dumnezeu se coboară peste tine şi, astfel, vei cunoaşte cât de bun este Domnul“, a mai spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Dumnezeu Se bucură când ne aducem aminte de El, măcar şi la vreme de încercare
Dezbatere dedicată Duminicii Ortodoxiei la Biserica Curelari
Campania „Alături de voi“ la Suceava
„În Postul Mare programul parohiei se axează pe latura filantropică“
În fiecare lună Comitetul parohial de la Biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe“ şi „Sf. Mc. Sfinţit Haralambie“ îi vizitează pe vârstnicii bolnavi şi singuri din parohie. Comitetul este format din persoane tinere care participă activ la viaţa social-filantropică a bisericii. Periodic se organizează mese pentru 110 persoane la Azilul de bătrâni din Huşi. „Ne-am propus, împreună enoriaşii noştri, ca lunar să oferim o masă de prânz, caldă, pentru cei de acolo. Cea mai frumoasă lecţie de viaţă o luăm adesea de la cei de vârsta a treia. Sunt exemple vii, iar noi putem să ne împărtăşim din cuvântul şi experienţa lor. Simt o bucurie extraordinară de câte ori merg cu credincioşii acolo. În Postul Mare programul parohiei se axează pe latura filantropică. Îi avem în vedere pe cei care ne cer ajutorul, iar cu cei bolnavi merg personal la medic. Deseori, prin prezenţa noastră, le facem o mare bucurie, mai ales pentru faptul că foarte mulţi sunt singuri. Cea mai grea boală pentru ei este singurătatea. De aceea simt nevoia să comunice“, a spus pr. paroh Ioan Radu. Enoriaşii vin la sfintele slujbe, fiind receptivi la mesajul pe care îl transmite Biserica. „Le-am cerut totdeauna ajutorul. Nu e zi să nu citesc troparele sfinţilor ocrotitori ai bisericii noastre, care îmi dau o putere extraordinară. De multe ori îi invoc pe sfinţii care ocroresc sfântul nostru lăcaş să se roage pentru cei încredinţaţi spre păstorire“, a afirmat pr. Ioan Radu. În Postul Mare copiii de la şcoala şi grădiniţa din parohie vor veni cu învăţătorii şi profesorii de religie să se spovedească şi să se împărtăşească.
Lucrări de pictură realizate cu jertfa enoriaşilor
Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ şi „Sf. Haralambie“ din Huşi a fost ridicată între anii 1864-1868 de breasla blănarilor cu sprijinul credincioşilor de atunci, fiind sfinţită de către episcopul de Huşi Iosif Gheorghian. Credincioşii Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe“ au simţit nevoia ca pe lângă Sf. Gheorghe să şi-l ia ca mijlocitor la Dumnezeu şi pe Sf. Haralambie, vindecătorul de boli, cunoscută fiind ciuma care bântuia în zona respectivă. „Pentru mine ca preot şi pentru credincioşi, biserica este casa lui Dumnezeu, este antecamera împărăţiei lui Dumnezeu, dar şi laborator al Învierii. În centrul preocupărilor ei Biserica aşază omul, iar rugăciunile săvârşite în biserică sunt pentru pacea lumii. Biserica este datoare astăzi, mai mult ca oricând, să aibă grijă ca omul să renască din punct de vedere duhovniceşte“, a mai adăugat pr. paroh. În prezent se lucrează la pictura Bisericii, fiind executată jumătate din lucrare. De asemenea, a fost restaurată catapeteasma sfântului lăcaş. În fiecare zi, câte o familie din parohie oferă trei mese pentru echipa de pictori.
Preselecţie pentru noul cor al Bisericii „Sf. Nectarie“ din Iaşi
joi, 18 februarie 2010
Misiune prin intermediul revistei parohiale în parohia Poiana-Unţeni
Revista a apărut pentru prima dată în ajunul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului de anul trecut, când biserica parohială din localitatea Poiana-Unţeni şi-a serbat hramul. Iniţiativa editării acestei reviste a aparţinut părintelui paroh Liviu Botezatu, care a dorit să explice enoriaşilor încredinţaţi spre păstorire semnificaţia Sfintei Liturghii, pas cu pas. În ultimul număr al foii parohiale, părintele Liviu Botezatu a ajuns la explicaţia ecteniei întreite, rostită după citirea Sfintei Evanghelii. „Revista noastră apare săptămânal, dar au fost şi câteva numere speciale, atunci când au fost sărbători în timpul săptămânii. De exemplu la Crăciun au fost câteva numere speciale. În spaţiul liber mai dăm câte o pildă, programul liturgic pe săptămâna viitoare, eventual recomandări ale Sfântului Sinod sau ale Centrului Eparhial Iaşi. Eu mă ocup în totalitate de editare. În condiţiile în care aş găsi pe cineva care să mă sprijine în realizarea revistei, aş introduce şi o pagină pentru copii.
Credincioşii mă ajută la achiziţionarea consumabilelor. S-au arătat încântaţi, fiecare dintre ei donând câte un bănuţ, după posibilităţi. Credincioşii sunt mulţumiţi de revistă. De abia aşteaptă să apară. Înainte de a apărea revista, se cam vorbea în timpul Sfintei Liturghii. Acum este linişte în biserică pentru că au înţeles cât de importantă este această slujbă“, a spus pr. paroh. Liviu Botezatu. Prin intermediul revistei parohiale oamenii au început să cunoască mai bine momentele Sfintei Liturghii, în aşa fel încât să se apropie mai mult de biserică, de Sfintele Taine. „Această publicaţie poate fi numită «Liturghie după Liturghie» pentru că enoriaşii citesc mesajul pe care revista îl transmite după oficierea Sfintei Liturghii. De multe ori noi strecurăm câteva idei dintr-o predică. Îmi doresc ca oamenii să nu fie lipsiţi de cuvântul lui Dumnezeu în afara spaţiului liturgic“, a mai adăugat pr. paroh. În parohia Poiana Unţeni s-au făcut demersuri şi pentru înfiinţarea unei biblioteci parohiale. Biblioteca va conţine şi arhiva revistei, dar şi cărţi de învăţătură ale marilor duhovnici şi volume apărute la Editura „Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care să fie accesibile oamenilor din parohie. Pe lângă misiunea culturală, în Postul Crăciunului părintele paroh a dedicat o zi copiilor din parohie pentru a fi spovediţi şi împărtăşiţi. Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din parohia Poiana Unţeni a fost amenajată pe locul unei clopotniţe, lucrările fiind finalizate în anul 1976. Sfântul lăcaş a fost pictat în anul 1994, iar începând cu 2007 au fost demarate lucrările pentru noua clopotniţă. Anul trecut a fost tencuită, fiind pregătită pentru pictură. La biserica parohială au fost executate în anul 2009 mai multe lucrări de izolare şi de înfrumuseţare, cu sprijinul credincioşilor din parohie.miercuri, 17 februarie 2010
Program liturgic intensificat la Catedrala mitropolitană din Iaşi
În dimineţile primelor două zile din Postul Mare, la Catedrala mitropolitană din Iaşi s-a săvârşit slujba Miezonopticii, Utrenia, Ceasurile şi Vecernia zilei următoare. Seara au fost oficiate Pavecerniţa Mare şi primele două părţi din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. În această dimineaţă, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul. Această Liturghie este oficiată împreună cu Vecernia de a doua zi, iar în cadrul acesteia nu există momentul Epiclezei, pentru că sfintele daruri s-au sfinţit în duminica precedentă, atunci când s-a sfinţit Sfântul Agneţ. Mâine-seară, începând cu ora 16:00, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi ultima parte a Canonului Mare. Vineri, 19 februarie, programul liturgic va începe la ora 6:30 cu Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa. Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite se va săvârşi vineri, de la ora 16:00, odată cu Vecernia, de către IPS Teofan. Sâmbătă dimineaţa se va oficia slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în prima duminică din Postul Mare se va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. „În cadrul celor şase săptămâni din Postul Mare vom avea posibilitatea să săvârşim cele trei Sfinte Liturghii. Zilele aliturgice din Postul Sfintelor Paşti sunt luni, marţi şi joi din prima săptămână şi Vinerea Sfintelor Patimi. Sunt zile aliturgice nu pentru faptul că ar fi păcat să se săvârşească Sfânta Liturghie, ci pentru ajunarea care se face în aceste zile. Postul Mare este cea mai intensă perioadă de pregătire sufletească din timpul anului, pentru a întâmpina cum se cuvine marele praznic al Învierii Domnului. În acest post înmulţim metaniile, faptele bune, citirea Acatistelor, a Psalitirii şi mai ales rugăciunea «Doamne şi Stăpânul vieţii mele» cu metaniile şi închinăciunile obişnuite“, a mai adăugat arhim. Dosoftei Şcheul.
Întruniri ale preoţilor din Protopopiatele Darabani şi Bârlad
La sediul Protopopiatului Darabani a avut loc ieri conferinţa lunară cu preoţii. Părintele Virgil Buhăianu de la parohia Bajura a prezentat tema „Procedura alegerilor organismelor parohiale“. „Am programat această temă întrucât, în luna ianuarie din acest an, la parohii s-au desfăşurat alegerile pentru consiliile şi comitetele parohiale, dar au fost aleşi şi epitropii pentru o perioadă de patru ani. S-au discutat şi alte aspecte privind activitatea preoţilor la parohii în perioada Postului Mare. Mă refer la intensificarea vieţii pastorale şi liturgice şi la organizarea de colecte pentru Fondul Central Misionar“, a declarat pr. Constantin Pânzariu, protoiereul Protopopiatului Darabani.
Tot ieri a avut loc conferinţa lunară cu preoţii din Protopopiatul Bârlad. Tema „Taina Spovedaniei, rolul ei în refacerea chipului lui Dumnezeu din om. Practici greşite“ a fost susţinută de pr. Daniel Pleşu de la parohia Hălăreşti. „S-a considerat că este binevenită această temă, întrucât suntem în perioada Postului Mare. Întâlnirea lunară cu preoţii prezintă interes mai ales pentru faptul că se discută teme actuale şi interesante“, a declarat pr. Vasile Lăiu, protoiereul Protopopiatului Bârlad, care a adăugat faptul că în partea a doua a întrunirii s-au prezentat ultimele dispoziţii de la Centrul Eparhial Huşi.marți, 16 februarie 2010
100 de elevi la Concursul „Lumină din lumină“ de la Liceul „George Apostu“ din Bacau
Cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Inspectoratul Şcolar judeţean Bacău în colaborare cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi cu Liceul de artă „George Apostu“ au organizat Concursul judeţean de eseuri şi creaţie literar-religioasă „Lumină din lumină“. În fiecare an, concursul s-a bucurat de o participare numeroasă a elevilor. Anul acesta au participat 100 de elevi ortodocşi şi romano-catolici de la toate liceele din judeţul Bacău. „În ultimii ani am ţinut cont că în judeţul Bacău sunt elevi şi profesori romano-catolici care au dorit să participe la concurs. De-a lungul celor 12 ediţii, ne-am bucurat de sprijinul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, care a fost prezent de multe ori la concurs, pentru a ne da binecuvântare. De asemenea, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ne-a susţinut cu fonduri şi cărţi de spiritualitate pentru a-i putea premia pe copii“, a declarat pr. prof. dr. Constantin Leonte, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Roman.
Premianţi de la mai multe şcoli din judeţul Bacău
Programul concursului a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi profesori, la finalul căreia prof. Irina Leonte, inspector şcolar de specialitate al disciplinei Religie în cadrul IŞJ Bacău, şi prof. Delia Pintilie, inspector general adjunct în cadrul IŞJ Bacău, au ţinut câte o scurtă alocuţiune. Competiţia s-a desfăşurat pe trei secţiuni: „Sfânt şi sfinţenie în creştinismul românesc“ (Premiul I - Irina Botezatu de la Liceul Teoretic „Spiru Haret“ din Moineşti şi Costina Dobre de la Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir din Oneşti; Premiul al II-lea: Iustina Chirliu de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Moineşti; Premiul al III-lea: Ioana Dabija de la Liceul de Artă „George Apostu“ din Bacău şi Simona Baciu de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău), „Sfântul Constantin cel Mare şi credinţa creştină“ (Premiul I: Mădălina Scârlat de la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău; Premiul al II-lea: Maria Suzana Habet de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău; Premiul al III-lea: Lăcrămioara Andrei de la Colegiul Naţional „Costache Negri“, Tg. Ocna, Bacău) şi secţiunea „Cunoaşterea lui Dumnezeu“ (Premiul I: Iza Apostolu de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti şi Florina Năstase de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău; Premiul al II-lea: Patricia Bocancea de la Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Bacău şi Liviu Pădurescu de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău; Premiul al III-lea: Andreea Cristea de la Colegiul Naţional „Costache Negri“ Tg. Ocna şi Florentina Iancu de la Colegiul „Henri Coandă“ din Bacău).Şedinţe preoţeşti în trei protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor
La sediul Protopopiatului Botoşani a avut loc ieri întrunirea lunară cu preoţii. Tema şedinţei, „Pastoraţia credincioşilor în post“, susţinută de pr. Dumitru Butnariuc de la parohia „Sf. Antonie cel Mare“ Botoşani, a fost urmată de prezentarea unor probleme administrative. În cadrul conferinţei lunare a preoţilor din Protopopiatul Hârlău, pr. Constantin Patacă de la parohia Nicolae Bălcescu II a susţinut referatul cu tema: „Cateheza, şansă misionară a tuturor parohiilor“. După cum ne-a relatat pr. Nicolae Crăciun, protoiereul Protopopiatului Hârlău, preoţii au luat cunoştinţă de ultimele decizii venite de la Centrul Eparhial Iaşi, fiind îndemnaţi ca, în perioada Postului Mare, să intensifice viaţa liturgică în parohii. Şedinţă a fost ieri şi la sediul Protopopiatului Dorohoi. Părintele Ionuţ Alungulesei de la parohia Dămileni a prezentat tema: „Râvna spre mântuire“.
Daruri pentru copiii bolnavi de cancer de la „Sf. Maria“, Iaşi
Întrunirea asistenţilor sociali din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului
Distincţie pentru Radio Iaşi, oferită de PS Ioachim Băcăuanul
luni, 15 februarie 2010
“Libertatea este cea mai mare şansă dar şi cea mai grea povară”
Colectă pentru Centrul de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina“
Un nou paroh pentru comunitatea credincioşilor din Avrămeni
sâmbătă, 13 februarie 2010
„Martirii anticomunişti ar fi bine să fie canonizaţi pentru credinţă, nu pentru crezul politic“
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat începând de marţi, 9 februarie, până astăzi, 13 februarie 2010, un ciclu de conferinţe în Aula „Mihai Eminescu“ din Corpul A al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. Conferinţele s-au desfăşurat sub titlul generic „Biserica Ortodoxă Română şi puterea politică în perioada comunistă“. Conferinţa „Comunismul, o religie atee“ l-a avut ca invitat pe lect. univ. dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Pornind de la istoria ideii de comunism, lect. univ. dr. Radu Preda a demonstrat faptul că, timp de aproape jumătate de veac, comunismul a fost o religie atee. Acesta a adus în discuţie scrierile poetului grec Nikos Kazantzakis, în care coborârea pelerinilor la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos este comparată cu coborârea pelerinilor în mausoleul lui Lenin din Moscova.
Miercuri, 10 februarie, începând cu ora 18:00, a fost proiectat documentarul „De ce nu canonizăm martirii anticomunişti?“, o producţie TVR semnată de Rafael Udrişte. „Noi nu am subscris ideii din documentar, care a arătat că martirii ar fi canonizaţi mai mult pentru crezul politic. Martirii anticomunişti ar fi bine să fie canonizaţi doar pentru credinţa lor, nu pentru crezul politic“, a declarat Silviu Cluci, coordonatorul Departamentului Credinţă-cultură din cadrul ASCOR Iaşi.
Perioada comunistă, o enigmă
Joi, 11 februarie, de la ora 18:00, a fost susţinută conferinţa „Biserica şi Securitatea“, de dr. George Enache, membru al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi lector la Facultatea de Istorie din Galaţi. „Domnia sa a plecat de la legătura dintre ideea de securitate promovată de Partidul Comunist şi ideea de poliţie din secolul al XVII-lea, care avea ca atribuţiune supravegherea tuturor activităţilor din societate. Apoi a mers pe firul istoric, de la instalarea comuniştilor la putere în România până în perioada anilor â90, arătând relaţia dintre Securitate şi BOR.
Cea de a treia conferinţă, „File din Patericul închisorilor: Valeriu Gafencu“, a avut loc loc aseară şi a fost susţinută de monahul Moise de la Mănăstirea Oaşa, Alba. „Perioada comunistă este, încă, o enigmă mai ales pentru tinerii născuţi după 1990. Acest ciclu de conferinţe se doreşte a fi un început în lămurirea istoricului ţării noastre şi mai ales al relaţiei Bisericii cu puterea politică comunistă“, a mai adăugat Silviu Cluci.
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
„In memoriam Grigore Vieru“ la Paşcani
Campanie de prevenire a faptelor antisociale în şcolile ieşene
vineri, 12 februarie 2010
Proiecte editoriale ale Editurii „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Ceahlău
Şedinţa anuală de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor
Concursul judeţean de eseuri şi creaţie literar-religioasă „Lumină din lumină”
joi, 11 februarie 2010
„Sfântul Haralambie este profund ancorat în evlavia poporului român“
Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Paşcani
Proiectul „Romania, băieţi pe picioare“, la Iaşi
miercuri, 10 februarie 2010
Ministerul Muncii finanţează patru proiecte ale Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“
La sfârşitul anului trecut, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ a depus la Ministerul Muncii documentaţia în vederea obţinerii subvenţiei de la Guvernul României pentru cazurile sociale incluse, care să ajute la dezvoltarea proiectelor aflate în desfăşurare. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale oferă, în fiecare an, o subvenţie, prin Legea nr. 34 din 1998, organizaţiilor neguvernamentale care sprijină cazurile sociale. Anul acesta, categoriile defavorizate care primesc subvenţii sunt, în special, persoanele în vârstă, cu handicap, persoanele dependente de alcool şi alte droguri, persoanele fără adăpost, copiii care provin din familii defavorizate, dar şi alte categorii de persoane. Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ oferă servicii sociale şi de îngrijire acestor categorii de persoane, iar începând cu luna ianuarie a acestui an sunt subvenţionate Centrul de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina“, Centrul de zi „Sf. Marina“, Centrul „Sf. Nicolae“ de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri şi Cantina „Sf. Sava“ din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“. Fiecare unitate de asistenţă socială are un buget propriu, 49% este acoperit de subvenţie şi 51% de către Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“.
Fonduri pentru bătrâni şi persoane imobilizate
Centrul de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina“ va asista un număr de 50 de persoane în vârstă sau încadrabile în grad de handicap. Criteriile de selecţie a beneficiarilor sunt: imobilizare la pat, bătrâni singuri, fără familie sau neglijaţi de familie. O altă categorie de persoane aflate în îngrijire sunt persoanele adulte care sunt în grad de handicap ridicat de dependenţă fizică şi psihică, fără reţea de sprijin social şi cu venituri reduse. Serviciile oferite acestor persoane sunt, în special, cele de îngrijire: toaleta parţială/generală, ajutor la îmbrăcare/dezbrăcare, hrănire, hidratare, mobilizare şi îngrijire de suport în sarcinile zilnice - cumpărături, plata facturilor. Pentru persoanele care sunt imobilizate la pat se oferă scutece pentru adulţi. Serviciile medicale constau în consultaţii şi tratamente medicale. „Avem relaţii cu medicii de familie. Asistentul social se deplasează la medicul de familie pentru a lua reţeta medicală lunară, merge la farmacie, ridică medicamentele şi le duce la domiciliul pacientului. În măsura în care obţinem sponsorizări, oferim şi medicamente gratuite. Până în prezent, am colaborat foarte bine cu SC Antibiotice SA, care ne-a oferit în ultimii ani sponsorizări în medicamente. În fiecare lună vom face raportări tehnice şi financiare către Agenţia Naţională de prestaţii sociale din Iaşi. Banii sunt viraţi în cont la fiecare sfârşit de lună. Sunt tranşe lunare de sume, la care se adaugă o contribuţie proprie a Fundaţiei «Solidaritate şi Speranţă» din donaţiile şi sponsorizările obţinute“, a declarat Cătălina Fadur, coordonator al Centrului de Asistenţă socială şi de îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina“.
Centrul de zi „Sf. Marina“, o şansă pentru 25 de copii
Tot din acest an, Centrul de zi „Sf. Marina“ din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ va primi bani conform subvenţiei Legii nr. 34 din 1998 pentru achiziţionarea lunară a rechizitelor pentru beneficiari, pentru materiale de curăţenie, pentru plătirea utilităţilor din cadrul Fundaţiei, precum şi pentru plata a jumătate din salariile a doi angajaţi, dar şi pentru medicamente.
Centrul de zi „Sf. Marina“ a fost creat în anul 2006. Aici vin zilnic 25 de copii din clasele I-IV aflaţi în situaţie de risc social în familie şi cu probleme la şcoală. „Pentru a preveni abandonul şcolar, ne-am gândit să-i învăţăm pe copii abilităţile de viaţă independentă. Experienţa ne-a ajutat să ne dăm seama care sunt nevoile reale ale copiilor. Pe lângă activităţile de bază pe care le facem, avem un program de recreere. La ora 13:00 luăm masa de prânz, apoi ne odihnim, după care începem temele. Avem personal calificat care transmite informaţii de cultură generală. Toate informaţiile care vin spre ei sunt cele de care au nevoie şi pe care părinţii lor nu reuşesc să le transmită. Copiii învaţă reguli de comportament, noi fiind un substitut al părintelui“, a spus Roxana Ungureanu, coordonatorul Centrului de zi „Sf. Marina“.
Activităţi în parteneriat cu şcoli şi licee din Iaşi
Centrul de zi „Sf. Marina“ realizează prin intermediul finanţărilor obţinute şi activităţi recreative. Au fost organizate excursii la mănăstirile din judeţul Neamţ, iar pe timpul verii copiii sunt scoşi la plimbare prin oraşul Iaşi. „Am avut un finanţator care a ţinut să-i scoatem în oraş, la restaurant, pentru a-i educa în spiritul social. Avem, de asemenea, persoane care finanţează organizarea de petreceri atunci când sunt zilele de naştere ale copiilor“, a mai adăugat Roxana Ungureanu. În ultimii ani, Centrul de zi „Sf. Marina“ a colaborat cu mai multe licee din Iaşi prin organizarea de activităţi în comun, dorindu-se astfel interacţiunea între grupuri. De Crăciun, cei 25 de copii care beneficiază de serviciile Centrului de zi „Sf. Marina“ au fost vizitaţi de copiii din clasa a II-a ai Liceului „Costache Negruzzi“. Elevii au oferit daruri, iar copiii de la Centru au organizat o serbare şi un concert de colinde. În cazul în care unul dintre copii renunţă, din diverse motive, să mai participe la activităţile de aici, locul este preluat de un altul. Există o bază de date în care sunt introduşi copiii care întâmpină dificultăţi în familie. Toţi copiii care au intrat în clasa a V-a şi care au făcut parte din Centrul de zi „Sf. Marina“ au terminat şcoala generală cu note mari. „Am preluat un copil în clasa a III-a care aproape nu ştia să citească şi a terminat clasa a V-a cu media 7,70. Echipa este formată dintr-un coordonator, asistent social cu normă întreagă şi un educator. În perioada verii se recuperează toate informaţiile pe care nu le-au asimilat copiii în timpul anului şcolar. Copiii sunt într-o legătură strânsă cu Dumnezeu, pentru că atât în familie, cât şi la Centru primesc o educaţie religioasă, se roagă, ţin post“, a mai afirmat Roxana Ungureanu.
Asistenţă socială şi suport prin Cantina socială „Sf. Sava“
Cantina socială „Sf. Sava“ va primi, de asemenea, finanţare, anul acesta, de la Ministerul Muncii. Programul de cantină socială oferă servicii de hrană pentru 60 de persoane: copii ce provin din familii defavorizate, numeroase, monoparentale sau în care părinţii sunt dependenţi de alcool şi alte droguri, persoane în vârstă sau care nu se pot deplasa. „De la începutul anului, am iniţiat o campanie de strângere de fonduri în parohiile din municipiul Iaşi; vom încerca în continuare să atragem sponsori şi donatori. Avem nevoie de sprijinul comunităţii pentru derularea în condiţii bune a programului de cantină socială“, a explicat coordonatorul Cătălina Fadur. După cum ne-a relatat pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, bugetul aferent Centrului „Sf. Nicolae“ de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a fost repartizat anul acesta în mod special pentru oferirea unei mese calde copiilor, dar şi pentru tipărirea de materiale necesare celor afectaţi de dependenţe.