marți, 24 iulie 2012

Tabără de creaţie de pictură - icoană pe sticlă în parohia Izvoare

Parohia Izvoare şi Asociaţia culturală "Arte.ro" din Piatra Neamţ au organizat, timp de o săptămână, Tabăra de creaţie de pictură - icoană pe sticlă "Ars Sacra". Activităţile au reunit 100 de copii care au pictat icoane, au mers în pelerinaj şi s-au bucurat împreună. 

În perioada 16-22 iulie, în parohia Izvoare, Protopopiatul Piatra Neamţ, a avut loc prima ediţie a Taberei de creaţie de pictură - icoană pe sticlă "Ars Sacra". Tabăra a avut loc în cadrul unui proiect educaţional al Asociaţiei culturale "Arte.ro" din Piatra Neamţ, cu sprijinul parohiei "Izvorul Tămăduirii" - Izvoare, reprezentată de pr. paroh Romeo Leonte. Un aport deosebit l-a avut comunitatea parohiei Izvoare, dar şi implicarea voluntarilor Andrei Nuţu, Andreea Lemnaru, Eva Todica şi Cristiana Tăpăloagă de la Asociaţia culturală "Arte.ro". Au participat 60 de elevi cu vârste cuprinse între 5-15 ani, membri ai Clubului de pictură al Asociaţiei culturale "Arte. ro", dar şi elevi ai şcolii din Izvoare. "Copiii au învăţat tehnica picturii de icoane pe sticlă după modelul "Nicula", au participat la jocuri şi activităţi educative de autocunoaştere. De asemenea, ei au mers în drumeţie, s-au rugat şi au luat prânzul împreună. Un moment deosebit a fost trăit în ziua cinstirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Atunci au fost aniversaţi sărbătoriţii zilei. Cu toţii s-au bucurat de vacanţă şi şi-au făcut prieteni noi", a relatat prof. Cristina Spânache Petrariu, coordonatorul taberei şi preşedintele Asociaţiei culturale "Arte.ro" din Piatra Neamţ.
Tabăra s-a încheiat duminică, 22 iulie, după Sfântă Liturghie oficiată în biserica parohială. Atunci, copii, părinţi, bunici şi localnici din localitatea Izvoare au participat la vernisajul expoziţiei de icoane, care a reunit circa 100 de lucrări reprezentând pe Maica Domnului, pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe mai mulţi sfinţi din calendarul Bisericii noastre. "Din lucrările expuse transpar inocenţa şi bucuria din sufletele micilor pictori iconari. Dincolo de mici schimbări în organizare, greşeli inerente oricărui început, consider că această primă ediţie a taberei din parohia Izvoare a avut un real succes. Din întrebările care mi s-au adesat de către elevi la sfârşitul vernisajului am înţeles că ei vor duce această experienţă mai departe şi vor mai încerca în timpul vacanţei pictura pe sticlă, spre desăvârşirea lor ca mici artişti şi spre bucuria celor care le poartă de grijă", s-a exprimat prof. Cristina Spânache Petrariu.
Asociaţia culturală "Arte.ro" din Piatra Neamţ a organizat, la începutul acestei luni, o tabără de icoane în parohia "Înălţarea Sfintei Cruci" - Dumbrava Roşie II, Protopopiatul Piatra Neamţ, activitatea din parohia Izvoare fiind a doua de acest gen. Prof. Cristina Spânache Petrariu ne-a explicat că Asociaţia culturală "Arte.ro" poate răspunde solicitărilor preoţilor parohi de a desfăşura activităţi recreative şi de creaţie pentru micii enoriaşi

Niciun comentariu: