marți, 17 iulie 2012

„Bătrâneţea nu trebuie să fie o fatalitate, ci o împlinire“

La Centrul rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice "Sfântul Ştefan cel Mare" Hârja a debutat ieri simpozionul "Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate (socio-medicale şi religioase)". Evenimentul, care reuneşte reprezentanţii mai multor instituţii implicate în activitatea socială, este organizat cu prilejul Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor. 

Simpozionul "Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate (socio-medicale şi religioase)" a debutat prin cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Preasfinţia Sa a evidenţiat rolul Bisericii în societatea civilă. "În viaţa noastră de toate zilele uităm că Dumnezeu ne poartă de grijă în chip nevăzut. El nu are alte mâini decât mâinile noastre, nu are altă formă decât forma noastră creatoare, nu are altă voinţă decât voinţa noastră. În fiinţa lui Dumnezeu nu există opţiunea de rău, totul fiind pozitiv. Noi cunoaştem puţin din ceea ce este Dumnezeu în fiinţa lui. Ceea ce avem noi din El este chipul, care trebuie modelat. Noi Îl simţim pe Dumnezeu atunci când avem nevoie de ajutorul celuilalt. Dumnezeu ne-a creat ca să trăim în comuniune de persoane. Comuniunea presupune ca fiecare să se regăsească în celălalt şi să-l accepte aşa cum este. Copiii şi bătrânii au nevoie de sprijinul nostru. Bătrâneţea nu trebuie să fie o fatalitate, ci o împlinire. În ultima parte a vieţii, la bătrâneţe, omul este neputincios, dar împlinit. De aceea, noi trebuie să intervenim conştiincios pentru ca ultima parte a vieţii bătrânilor să fie o împlinire. Noi intervenim cât trebuie şi unde trebuie pentru a da savoare vieţii. Bătrânii din acest centru, dincolo de îngrijirea medicală, primesc asistenţă spirituală, ceea ce este deosebit de important", a remarcat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Parteneriate cu Biserica în domeniul social

În continuare, PS Ioachim Băcăuanul a mulţumit celor prezenţi pentru că au răspuns invitaţiei părintelui Ilarion Mâţă, directorul Centrului rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" Hârja, şi invitaţiei Sectorului social-filantropic şi misionar al Eparhiei Romanului şi Bacăului de a participa la simpozion. De asemenea, Preasfinţia Sa şi-a exprimat nădejdea că astfel de întâlniri vor continua. "Dumnezeu să binecuvinteze începutul acestor lucrări care sperăm să fie benefice pentru toţi cei prezenţi. Felicităm pe toţi participanţii la acest simpozion şi nădăjduim că toate concluziile pe care le veţi trage vor fi pozitive. În ceea ce priveşte activitatea socială a eparhiei noastre, acesta este unul dintre multele aşezăminte de ocrotire socială. De aceea, căutăm să încheiem parteneriate cu dumneavoastră, cei care sunteţi dedicaţi activităţilor social-caritabile", a menţionat Preasfinţia Sa. 

"Reacţii pozitive" din partea reprezentanţilor spitalelor 

În continuare s-a vorbit despre rolul medicului în îngrijirea bătrânilor şi a bolnavilor, după care s-a făcut referire la misiunea asistentului medical şi a kinetoterapeutului. "După ce activităţile centrului nostru au fost cunoscute de invitaţii la simpozion, am prezentat experienţa instituţiei pe care o reprezentăm. Este important faptul că am avut reacţii pozitive din partea spitalelor judeţului Bacău, la dorinţa Bisericii de se a implica în ajutorarea celor suferinzi. Aceste instituţii medicale s-au arătat deschise pentru o colaborare intensă cu Biserica. Reprezentanţii căminelor de bătrâni, ai ONG-urilor, ai asociaţiilor pentru vârstnici, ai Consiliului Judeţean Bacău şi ai Prefecturii Judeţului Bacău au avut un rol important în organizarea acestui simpozion", a relatat pr. Ilarion Mâţă. 

Importanţa ajutorării persoanelor vulnerabile

În partea a doua a întâlnirii de ieri, fiecare instituţie şi-a prezentat experienţa în demersul pe care îl întreprinde în furnizarea de servicii sociale. De asemenea, s-a vorbit despre rolul Bisericii în furnizarea de servicii sociale şi medicale, dar şi despre terapia holistică. "În prima zi a acestui simpozion am învăţat cu toţii cât de important este să fim împreună în demersul de a ajuta persoanele vulnerabile. Suntem bucuroşi pentru că prin acest simpozion ne putem împărtăşi experienţele şi putem încheia parteneriate care să vină în sprijinul persoanelor din categoriile defavorizate", a declarat pr. Ilarion Mâţă. Simpozionul "Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate (socio-medicale şi religioase)" se derulează în zilele de 16-17 iulie în cadrul proiectului "Din suflet şi cu credinţă pentru vârstnicii noştri - îmbunătăţirea calităţii serviciilor de îngrijire socio-medicală oferite persoanelor aflate în aşezământul social-filantropic din Hârja", cofinanţat de Consiliul Judeţean Bacău. Simpozionul, iniţiat de pr. Ilarion Mâţă, abordează următoarele teme: oferirea de servicii sociale persoanelor vârstnice instituţionalizate, importanţa schimbului de experienţă şi a comunicării directe fără scop concurenţial în centrele rezidenţiale de îngrijire a persoanelor vârstnice şi rolul terapiei spirituale în viaţa persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale.

Niciun comentariu: