joi, 19 iulie 2012

Procesiuni dedicate Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 iulie, la Biserica "Sfântul Ilie" din Fălticeni va fi adusă racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Andrei Criteanul. 

Credincioşii se vor putea închina la sfintele moaşte începând din această seară, când vor fi aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea sfântului lăcaş. La ora 18:00 va începe slujba Vecerniei unită cu Litia, iar mâine dimineaţă, de la ora 7:00, se vor sluji Utrenia, Acatistul Sfântului Ilie Tesviteanul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori. De la ora 12:00, va începe pelerinajul cu moaştele Sfântului Andrei Criteanul pe traseul: Spitalul municipal din Fălticeni - Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Catedrala "Învierea Domnului". Mâine, de la ora 17:00, vor fi sărbătorite, prin Cununia de aur, 31 de perechi care împlinesc 50 de ani de căsătorie.
Sâmbătă, 21 iulie, se vor oficia Utrenia şi Acatistul, care vor fi urmate de Sfânta Liturghie ce va fi săvârşită de IPS Teodosie. La final, se va oficia slujba de pomenire în cinstea eroilor martiri, a ctitorilor Bisericii "Sfântul Ilie" şi a personalităţilor culturale ale oraşului Fălticeni plecate în lumea veşniciei. După acest moment se va înconjura sfânta biserică cu sfintele moaşte.
"Sărbătoarea Sfântului Ilie este marcată în oraşul Fălticeni prin momente deosebite de înălţare duhovnicească şi bucurie sfântă. De şase ani s-a înpământenit obiceiul ca în ziua pomenirii Sfântului Ilie să fie aduse sfinte moaşte pentru a fi purtate în procesiune prin oraş. Amintim că în biserica parohiei noastre se află un fragment din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion care vor fi aşezate lângă cele ale Sfântului Andrei Criteanul", a spus pr. paroh Ionel Marian.
Icoana Maicii Domnului a Mănăstirii Hadâmbu, la Biserica "Sfântul Ilie" - Dancu
Cu prilejul hramului Bisericii "Sfântul Ilie" - Dancu, Protopopiatul Iaşi 2, va fi adusă spre închinarea credincioşilor icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, din judeţul Iaşi. Pelerinajul va avea loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi prin bunăvoinţa arhim. Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu.
Icoana Maicii Domnului va ajunge în parohia Dancu astăzi la ora 15:00 şi va fi întâmpinată de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, alături de un sobor de preoţi, în prezenţa credincioşilor. Se va oficia Acatistul Maicii Domnului, care va fi urmat de slujba Vecerniei unită cu Litia. În ziua pomenirii Sfântului Ilie se vor săvârşi Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori. "Pentru noi este o mare cinste şi un prilej deosebit de a face din sărbătoarea parohiei un moment de pelerinaj. Sfântul Ilie, ocrotitorul bisericii noastre, a avut grijă de fiecare dată să ne trimită ploaie curată şi să ne ferească de grindină. Aşteptăm la hramul parohiei noastre pe cei care ne-au ajutat la construcţia şi înfrumuseţarea bisericii de-a lungul anilor", a declarat pr. paroh Dănuţ Popovici.

Niciun comentariu: