marți, 31 iulie 2012

Piatră de temelie pentru biserica parohiei Ţărinca

În localitatea Ţărinca - Deleni, aflată lângă oraşul Hârlău, din judeţul Iaşi, va începe anul acesta construirea unei biserici. Piatra de temelie pentru acest sfânt lăcaş a fost pusă duminică, 29 iulie, de PS Calinic Botoşăneanul. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 200 de credincioşi şi a autorităţilor locale. 

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a pus duminică, 29 iulie, piatra de temelie pentru biserica ce se va ridica în parohia Ţărinca - Deleni, Protopopiatul Hârlău. Sfântul lăcaş va fi închinat Pogorârii Sfântului Duh şi Sfântului Mare Mucenic Mina. După cum ne-a relatat pr. paroh Emanuel Tenchiu, Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi din comuna Deleni, judeţul Iaşi. Au fost prezenţi peste 200 de credincioşi din parohia Ţărinca şi din alte parohii ale Protopopiatului Hârlău. În cuvântul adresat cu acest prilej, pr. paroh Emanuel Tenchiu a amintit că locul unde se va ridica viitoarea biserică din satul Ţărinca a fost donat de Ioan Iulian Sauciuc şi Ileana Sauciuc. Parohul de la Ţărinca a remarcat că, timp de nouă ani, au fost făcute mai multe demersuri pentru ridicarea bisericii parohiale. Prigoreanu Dumitru, primarul comunei Deleni, a mulţumit Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul pentru că este în mijlocul credincioşilor din parohia Ţărinca. De asemenea, primarul Dumitru Prigoreanu l-a asigurat pe Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor că va sprijini lucrările de construcţie pentru viitorul sfânt lăcaş. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, l-a felicitat pe PS Calinic Botoşăneanul, întrucât duminică a fost pomenit Sfântul Mucenic Calinic. Părintele protopop Nicolae Crăciun a evidenţiat faptul că Preasfinţia Sa are în grijă parohiile nou-înfiinţate, dar şi cele care au şantiere (construcţii de biserici, case sociale şi parohiale). 

A urmat cuvântul părintelui Nicolae Iacob de la parohia Maxut care şi-a exprimat bucuria pentru faptul că în Ţărinca se va ridica un sfânt lăcaş.
La final, PS Calinic Botoşăneanul a rostit o predică în care a făcut referire la Evanghelia din Duminica a VIII-a după Rusalii. "Preasfinţia Sa a apreciat gestul pe care familia Sauciuc l-a făcut prin donarea unui teren Bisericii, pentru a se ridica un nou altar de închinăciune", a relatat pr. paroh Emanuel Tenchiu.
Parohia Ţărinca are aproximativ 200 de familii, fiind înfiinţată în anul 2000. Părintele paroh Emanuel Tenchiu a suplinit această parohie în anul 2003, la acea vreme fiind preot misionar de caritate la căminul-spital din Hârlău. "Din anul 2007 sunt preot titular la Ţărinca. În prezent, sfintele slujbe sunt oficiate într-un paraclis amenajat pe un teren al Primăriei Deleni. Biserica parohiei noastre va avea stil grecesc în formă de cruce", a spus pr. paroh Emanuel Tenchiu.

Niciun comentariu: