vineri, 20 iulie 2012

Sărbătoare în parohia „Sfântul Ilie“ - Dancu

Biserica "Sfântul Ilie" - Dancu, Protopopiatul Iaşi 2, îşi cinsteşte astăzi ocrotitorul. Cu acest prilej a fost adusă spre închinarea credincioşilor icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. Enoriaşii parohiei sunt aşteptaţi astăzi la slujba Sfintei Liturghii, care va fi precedată de slujba Utreniei şi a Acatistului. 

Credincioşii din parohia "Sfântul Ilie" - Dancu au avut ieri bucuria de a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. Sfânta icoană a fost adusă cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi prin bunăvoinţa arhim. Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu. Icoana făcătoare de minuni a fost întâmpinată de un sobor de preoţi şi de numeroşi credincioşi care ţineau în mâini flori şi lumânări aprinse. Slujitorii sfântului altar au oficiat apoi Acatistul Bunei Vestiri, timp în care enoriaşii s-au rugat în genunchi.
Bucuria şi emoţia unora dintre cei prezenţi a fost cu atât mai mare cu cât s-au închinat pentru prima dată icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. "M-am închinat icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hadâmbu pentru prima dată. Am aşteptat cu multă bucurie ca icoana să ajungă în parohia noastră. Mulţumim Maicii Domnului şi Sfântului Ilie pentru această binecuvântare. Nădăjduim ca prin ajutorul celor doi sfinţi să terminăm lucrările care mai sunt de realizat la biserica noastră pentru a ajunge în ziua în care acest sfânt lăcaş va fi sfinţit", a mărturisit Petru Leahu, membru în consiliul parohial al Bisericii "Sfântul Ilie" - Dancu. 

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a adus mare bucurie
 
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu a ajuns în parohia "Sfântul Ilie" - Dancu la dorinţa părintelui paroh Ilie Dănuţ Popovici şi a enoriaşilor acesteia. Iar dorinţa li s-a îndeplinit chiar în ziua în care biserica lor îşi serbează hramul, una dintre cele mai frumoase zile din viaţa comunităţii. "Anul trecut, icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a fost adusă la hramul Bisericii "Sfântul Andrei" din Iaşi. M-a impresionat evlavia sutelor de credincioşi veniţi la slujbă pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni. De aceea, am considerat că putem oferi această bucurie şi enoriaşilor parohiei noastre care ne-au fost alături în demersul nostru de a ridica o biserică în cinstea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Am cerut binecuvântare de la Înalt Preasfinţitul Teofan, care ne-a spus atunci când a venit în parohia noastră că Biserica "Sfântul Ilie" seamănă cu cea din satul natal al Înalt Preasfinţiei Sale. Mulţumim arhimandritului Nicodim Gheorghiţă pentru că a binevoit ca icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului să poposească la hramul bisericii noastre. Nădăjduim ca prin acest pelerinaj credincioşii noştri să sprijine din puţinul lor lucrările care mai sunt de realizat", a remarcat pr. paroh Ilie Dănuţ Popovici. 

Cuvânt de apreciere pentru lucrarea pastoral-misionară

Programul liturgic a continuat cu slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată de un sobor de preoţi. La final, pr. Matei Coruga de la parohia ieşeană "Sfântul Vasile" - Tătăraşi a vorbit despre minunile icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. A urmat cuvântul părintelui Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan cu prilejul hramului Bisericii "Sfântul Ilie" - Dancu. Părintele protopop Vilie Doroşincă l-a felicitat pe părintele paroh Ilie Dănuţ Popovici cu prilejul serbării zilei numelui şi pentru lucrarea pastoral-misionară pe care o desfăşoară de aproape două decenii în parohia pe care o păstoreşte.
Credincioşii prezenţi în număr mare la această slujbă au primit litie şi au fost miruiţi, apoi s-au închinat icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. La ieşirea din biserică, membrii comitetului parohial au oferit celor prezenţi câte un pachet cu alimente. 

Lucrări aproape de finalizare

Biserica "Sfântul Ilie" - Dancu a început să fie construită în anul 1994, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Sfântul lăcaş este finalizat, fiind pictat în interior. De asemenea, s-au achiziţionat catapeteasma, iconostasul Maicii Domnului şi al Mântuitorului Hristos, precum şi stranele pentru cântăreţi. "Anul acesta a fost ridicat gardul din piatră de munte cu plasă de fier forjat. În acelaşi timp, s-au placat cu piatră scările din faţa sfântului lăcaş. Ne bucurăm că lucrările se apropie de final, pentru a pregăti biserica pentru primirea veşmântului sfinţirii", a declarat pr. paroh Ilie Dănuţ Popovici. În curtea lăcaşului de închinăciune se află în construcţie un aşezământ social. Aici se derulează mai multe activităţi cu tinerii şi copiii din parohie şi din instituţiile şcolare partenere. "La acest ceas de sărbătoare ne aducem aminte de cei care au ajutat la construcţia sfântului lăcaş închinat Sfântului Ilie. Aici mă refer la familia Comănescu Constantin şi Daniela, care au răspuns mereu apelului nostru", a spus pr. paroh Ilie Dănuţ Popovici.

Niciun comentariu: