miercuri, 20 iunie 2012

Program religios-cultural în parohia Başeu

Copiii din parohia Başeu - Hudeşti, Protopopiatul Darabani, au avut parte, în zilele de 16 şi 17 iunie, de un program dedicat lor. Sâmbătă, micii enoriaşi au mers în pelerinaj la mănăstirile din Bucovina, iar în Duminica Sfinţilor Români au oferit, sub streaşina Bisericii "Sfântul Pantelimon", un program artistic. Toate aceste activităţi sunt rodul parteneriatului parohiei Başeu cu Şcoala şi Primăria Hudeşti. 

Parohia "Sfântul Pantelimon" - Başeu, Protopopiatul Darabani, a planificat, la sfârşitul săptămânii trecute, un program pentru a-i serba pe copii, în special pe cei care vin la sfintele slujbe şi care participă la programele catehetice. Mai întâi, sâmbătă, 16 iunie, sub deviza "Să ne cunoaştem mănăstirile şi tradiţia", 19 copii au mers la mănăstirile şi principalele obiective turistice din Bucovina. Pelerinajul a cuprins mănăstirile Putna, Sihăstria Putnei, Bogdana, Suceviţa, Biserica "Sfântul Nicolae" din Dorohoi, ctitorie ştefaniană, chilia Cuviosului Daniil Sihastrul, Muzeul de Ceramică Marginea, Grădina Zoologică din Rădăuţi şi Muzeul Folcloric din Rădăuţi. La Mănăstirea Sihăstria Putnei copiii au primit o masă caldă şi o carte din partea arhim. Nectarie Clinci, stareţul aşezării monahale. "Copiii doreau mult să meargă şi într-un pelerinaj, mai ales după ce au văzut imagini şi filmuleţe cu viaţa monahală din Mănăstirea Putna. Copiii au fost extrem de entuziasmaţi de serbare şi de pelerinajul la mănăstirile bucovinene. În acest demers am fost sprijiniţi de Primăria Hudeşti, care ne-a achitat o mare parte din cheltuielile de drum, şi de prof. Laura Minciună, directorul Şcolii Hudeşti, care ne-a ajutat cu aprobările necesare. Am mers la domnul Viorel Atomei, primarul comunei Hudeşti, şi am expus dorinţa noastră, domnia sa propunând să sponsorizeze transportul acestui pelerinaj", a spus pr. paroh Iulian Andrei. 

Serbările pentru copii, de doi ani la Hudeşti 

În Duminica a II-a după Rusalii, a Sfinţilor Români, la biserica din Başeu s-a desfăşurat un program religios cultural, organizat de copiii din grupul de cateheză al parohiei împreună cu elevii clasei a IV-a ai Şcolii Hudeşti, sub genericul "Lăsaţi copiii să vină la Mine!". Au fost interpretate poezii, cântece patriotice şi religioase. Credincioşii au avut bucuria de a viziona piesele de teatru "Lozincile, realitatea cenuşie şi Învierea" şi "De ce au fost alese pâinea şi vinul". Îndrumători ai acestei activităţi au fost pr. paroh Iulian Andrei, prof. Ifrim Cristina şi Ana-Maria Scriba, coordonatoarea grupului de cateheză al parohiei Başeu. Toţi copiii prezenţi au primit mici cadouri cu ocazia lunii copiilor din partea consiliului parohial. "Nu avem pretenţia de a face ceva extraordinar, însă ştim că dacă ne dorim să aducem un zâmbet pe chipul unui copil, Domnul nostru Iisus Hristos ne dă putere, pentru că El iubeşte copiii. De doi ani am început să facem o serbare pentru copii în luna iunie. Până atunci organizam serbarea copiilor doar la Naşterea Domnului. De la an la an, ideea a fost dezvoltată. Anul trecut am adăugat o expoziţie de icoane pictate pe lemn şi pe sticlă. În acest an, noutatea a fost excursia de o zi în Bucovina", a explicat pr. paroh Iulian Andrei. 

Activităţi pentru sporirea ataşamentului faţă de biserică

Evenimentul cultural-religios din parohia Hudeşti - Başeu a fost primit cu bucurie atât de copii, cât şi de enoriaşi, dornici de activităţi culturale. "Teatrul şi filarmonica sunt abia la Botoşani, cinematograf este la Dorohoi, evenimente sau serbări se fac doar cu ocazia marilor sărbători (Paşti, Naşterea Domnului). Parohiile ortodoxe trebuie să vină cu activităţi cultural-religioase care să suplinească această lipsă. Scopul activităţilor noastre este în primul rând cultural, dar şi acela de a aduna împreună cât mai mulţi copii, pentru a fi mai uniţi şi mai ataşaţi de biserica din care fac parte", a adăugat pr. paroh Iulian Andrei. La eveniment a fost prezent şi domnul Viorel Atomei, primarul comunei Hudeşti, care şi-a exprimat bucuria de a vedea copiii îmbrăcaţi în costumele populare. "E bine să se păstreze această tradiţie şi să se lase bisericii costumele vechi pentru a fi păstrate. Este un program frumos de colaborare între şcoală şi biserică pentru păstrarea tradiţiilor", a remarcat primarul Viorel Atomei.

Niciun comentariu: