luni, 18 iunie 2012

Corul „Laudate Dominum“ a concertat pentru prima dată la Iaşi

În aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) "Mihai Eminescu" din Iaşi a avut loc sâmbătă, 16 iunie, concertul "Miracol pentru suflet". Repertoriul de cântări religioase şi folclorice a fost susţinut de Corul "Laudate Dominum" al Bisericii "Sfântul Iulian din Tars" şi "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu".
 
Credincioşii din parohia ieşeană "Sfântul Iulian din Tars", preoţi, studenţi, dar şi enoriaşi ai altor parohii din Iaşi au participat sâmbătă, 16 iunie, la concertul "Miracol pentru suflet" al Corului "Laudate Dominum". Concertul a fost organizat în contextul manifestărilor dedicate hramului Bisericii "Sfântul Iulian din Tars", care va fi serbat pe 21 iunie. În debutul evenimentului, tinerii au intonat la lumina lumânărilor cântarea "Pre Tine te lăudăm", de Dobri Christov. Apoi, pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a amintit câteva date despre Corul "Laudate Dominum", dirijat de Ion Ioan. "Pasiunea pentru muzică i-a făcut pe aceşti tineri să îmbine în mod armonios studiul cu arta. Scopul lor este înnobilat de dorinţa de a promova arta muzicală şi de a cultiva gustul pentru frumos în mijlocul acestei lumi tumultuoase. Aceşti tineri vin cu un frumos repertoriu de cântece religioase şi populare româneşti care se adresează sufletului şi sensibilităţii noastre interioare", a afirmat pr. Florin Chirilă. În continuare au urmat celelalte nouă piese religioase ale primei părţi. Membrii corului au întonat cântarea "Priveghere", de Nicolae Lungu, precedată de sunetul de toacă. În cea de-a doua parte a evenimentului au fost interpretate cântece folclorice, unele dintre ele fiind însoţite de instrumente muzicale. S-au remarcat Alexandru Cuşnir, student la Academia de Muzică din Chişinău (nai), Radu Vieru (caval şi clarinet), Marian Toşu (ţambal) şi Alexandru Darie (contrabas). 

Îndemn pentru întoarcerea în trecutul tradiţiei

Părintele prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, a apreciat în mod deosebit faptul că tinerii au cules piese din folclor pentru a le interpreta în faţa publicului ieşean. "Folclorul nostru pune în valoare muzică, sentimente şi elemente vitale pentru neam şi pentru Biserică. Cei care au cântat în această seară au pus în valoare vocile şi conţinutul. Consider că acest concert trebuie să fie un îndemn de a ne întoarce în trecutul nostru atât de bogat. În trecutul nu foarte îndepărtat, înaintaşii noştri se adunau la horă, fiind îmbrăcaţi în frumoasele costume tradiţionale. Ei se întâlneau la şezători, aveau timp şi pentru biserică, aveau vreme să muncească pământul, încât duceau o viaţă foarte frumoasă. Biserica încearcă să ducă mai departe tradiţiile frumoase şi de fond. Muzica populară, ca şi aceste piese pe care tinerii le-au interpretat în seara aceasta, are ceva valoros, ceva netrecător. Folclorul însuşi are inspiraţie biblică. De aceea, de cele mai multe ori nu se cunosc autorii unor piese rostite sau cântate. Apreciez că aceşti tineri şi-au găsit timp pentru o asemenea preocupare. Cele două ore pe care le-au cântat în faţa noastră înseamnă multe ore de muncă timp de săptămâni la rând. Consider că au făcut un lucru deosebit, atât în prima parte a concertului, cât şi în cea de-a doua, la care m-am referit mai mult", a subliniat pr. prof. dr. Ion Vicovan. 

Corul "Laudate Dominum", de şase luni în Iaşi

Dirijorul Corului "Laudate Dominum", Ion Ioan, student la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din Iaşi, specializarea Dirijat academic, a mărturisit că prin concertul care a avut loc în urmă cu două zile s-a dorit aducerea în sufletul auditoriului a "dorului de plaiul românesc". "Cântările din prima parte a concertului sunt cântate în timpul Sfintei Liturghii, la Chinonicul din cadrul acestei slujbe şi la Priveghere. În cea de-a doua parte au fost interpretate piese mai puţin cunoscute. Mă refer aici la "Mioriţa", de Mircea Neagu, "Eu doinesc", de Nicu Moldovan, şi la o suită de melodii populare, compusă de Alexandru Cuşnir de la Academia de Muzică din Chişinău", a spus dirijorul Ion Ioan. Cei 21 de membri ai corului sunt studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, de la Facultatea de Drept a Universităţii ,,Al. I. Cuza" din Iaşi şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi. "În această seară (n.r. sâmbătă) am avut bucuria să fim acompaniaţi de Alexandru Cuşnir, cel mai bun naist al Acadamiei de Muzică din Chişinău. Repetiţiile au început în luna ianuarie a acestui an şi au avut loc de câteva ori pe săptămână. Tot atunci a fost înfiinţat Corul "Laudate Dominum". Numele acestui cor a fost ales astfel încât să putem interpreta atât muzică religioasă, cât şi folclorică sau simfonică. Avem câteva invitaţii anul acesta de a concerta în Cluj-Napoca, Baia Mare, Timişoara şi la Viena", a adăugat dirijorul Ion Ioan.

Niciun comentariu: