luni, 11 iunie 2012

„Prietenia, darul lui Dumnezeu“, la Miclăuşeni

Centrul cultural-social "Sf. Ilie" Miclăuşeni a găzduit timp de trei zile o tabără pentru 34 de tineri din parohia "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi. Beneficiarii acestei tabere au desfăşurat mai multe activităţi de cunoaştere şi jocuri. Programul zilei de ieri a cuprins participarea la Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Miclăuşeni.

Centrul de Tineret "Sfânta Mahramă" al parohiei "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi, care aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, a organizat în perioada 8-10 iunie, la Centrul cultural-social "Sf. Ilie" Miclăuşeni, o tabără de weekend. Tabăra, la care au participat 34 de tineri liceeni din parohia "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi, s-a intitulat "Prietenia, darul lui Dumnezeu". Dintre participanţi, opt tineri au fost de etnie romă, iar doi dintre ei au fost selectaţi dintre liceenii care locuiesc într-un apartament din parohia amintită, ce aparţine Centrului de plasament "Veniamin Costachi" din Iaşi. "Pentru tineri, această tabără a fost o recompensă pentru că s-au implicat în activităţile centrului de tineret care funcţionează la parohia "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi din luna octombrie 2011. Cel mai important obiectiv al taberei a fost integrarea tinerilor romi şi a celor din modulul familial din parohie", a explicat pr. Gheorghe Mihăilă, slujitor la Biserica "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Iaşi. 

"Câteva zile petrecute într-o atmosferă de vacanţă"

Activităţile din cadrul taberei au avut ca scop conştientizarea importanţei relaţiilor de prietenie constituite pe criterii care să permită respectarea valorilor creştin-ortodoxe, pe evoluţia sănătoasă a lor din punct de vedere moral şi relaţional. În vederea atingerii acestui scop, organizatorii le-au propus tinerilor o serie de activităţi ce i-au stimulat să-şi pună întrebări, pentru a sesiza ori aprofunda importanţa relaţiilor de prietenie, condiţiile unei prietenii adevărate, să fie atenţi la faptul că există prietenii benefice şi prietenii care pot duce la situaţii indezirabile, să stabilească o ierarhie a valorilor din perspectivă relaţională.
Ieri, în Duminica Tuturor Sfinţilor, tinerii au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Miclăuşeni. Cei 34 de participanţi s-au implicat apoi în dezbaterea "De ce merită să aştepţi? Virtutea castităţii". După această activitate, tinerii au alcătuit un "Decalog al relaţiei dintre fată şi băiat", pe care şi-au propus să-l respecte, atât pentru a păstra prietenia cu Dumnezeu, cât şi pentru a cultiva relaţii de prietenie curată şi sănătoasă. "La final, tinerii şi-au oferit daruri simbolice, iar cei care au participat la concursul de eseuri au fost premiaţi. Presărate cu jocuri şi solicitări de rezolvare a unor situaţii problemă amuzante, tinerii au beneficiat de câteva zile petrecute într-o atmosferă de vacanţă", a adăugat pr. Gheorghe Mihăilă. Sesiunile şi activităţile taberei au fost organizate cu ajutorul voluntarilor Cristina-Elena Sturzu, Cătălina Costin (profesor de filosofie) şi Cristina Chiriţă (profesor de religie). 

"Am învăţat foarte multe lucruri noi despre prietenie"

Tinerii care au beneficiat gratuit de tabăra "Prietenia, darul lui Dumnezeu" şi-au exprimat bucuria de a fi împreună în apropierea Mănăstirii Miclăuşeni, în mijlocul naturii, unde au trăit experienţe frumoase. "Au fost trei zile superbe. Ne-am distrat de minune şi am învăţat foarte multe lucruri noi despre prietenie. Eram sigură că va fi o experienţă frumoasă, însă dezbaterile şi sfaturile primite mi-au întrecut aşteptările. Mulţumesc organizatorilor şi voluntarilor care au avut un rol important în coordonarea activităţilor derulate", a spus Ioana, 17 ani. "Această tabără a fost o experienţă atât utilă, cât şi plăcută. Mi L-a adus mai aproape pe Dumnezeu. Ne-am dezvoltat capacităţile de comunicare, ne-am făcut prieteni noi, ne-am distrat, am cântat şi, totodată, am aflat cum să întreţinem şi să îmbunătăţim relaţiile cu ceilalţi. Mi-ar plăcea ca această activitate să se repete", a declarat Georgiana, 18 ani. "M-am distrat de minune! Nu mă aşteptam ca activităţile să fie atât de constructive şi în acelaşi timp atât de distractive", a afirmat Andrei, 17 ani.

Activităţi pentru întărirea în credinţă

Parohia "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" derulează de mai mulţi ani activităţi cu tinerii şi copiii. Astfel, funcţionează cenaclul literar, cercul de desen şi clubul de film. "În parohia "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni", aflată în cartierul ieşean Cantemir, împreună cu părintele paroh Nicolae Dorneanu, organizăm activităţi prin care ne dorim să întărim credinţa tinerilor şi a creştinilor, să facilităm vieţuirea creştină, potrivit preceptelor evanghelice", a subliniat pr. Gheorghe Mihăilă.

Niciun comentariu: