sâmbătă, 2 iunie 2012

Conferinţă dedicată Creaţiei, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi

Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi a fost ieri gazda unei dezbateri cu tema "Creaţia". Invitatul facultăţii a fost diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Freiburg. 

În Sala Profesorilor a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi a avut loc ieri o masă rotundă cu titlul "Creaţia". În cadrul acestei întruniri, diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping, de la Facultatea de Teologie Romano Catolică a Universităţii "Albert Ludwigs" din Freiburg - Germania, a pregătit o comunicare pe tema aleasă. Traducerea acestei conferinţe a fost realizată de conf. dr. Vasile Cristescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care a citit textul în faţa mai multor profesori, studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai facultăţii. "În centrul prelegerii de astăzi (n.r. ieri) a stat raportul dintre teoria evoluţionistă a vieţii şi ideea creştină de creaţie. Am explicat poziţia oficială a Bisericii Romano-Catolice, şi anume că Biserica noastră nu respinge teoriile evoluţioniste, ci le recunoaşte ca teorii ştiinţifice. Biserica noastră respinge orice evoluţionism ateist şi naturalist. Consider că discuţiile cu privire la astfel de probleme sunt foarte importante pentru a veni într-un dialog cu oameni de ştiinţă care nu sunt credincioşi", a rezumat diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping.
La finalul prelegerii, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a muţumit diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping pentru prezenţă, dar şi conf. dr. Vasile Cristescu pentru că s-a ostenit la traducerea conferinţei. "Această conferinţă este o provocare pentru noi, după cum este o provocare şi pentru teologia contemporană. Biserica trebuie să răspundă mereu întrebărilor care apar. Din această conferinţă rezultă că Biserica Romano-Catolică este preocupată să ofere răspunsuri la problemele pe care le ridică oamenii de ştiinţă de astăzi", a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan.
În partea a doua a întâlnirii, diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi. Conf. dr. Vasile Cristescu a oferit invitatului din Germania numărul revistei "Teologie şi Viaţă" în care a apărut studiul "Simbolismul şi pragmatismul credinţei. Însemnătatea Liturghiei pentru teologie", semnat de diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping.

Membru al comisiei liturgice a episcopilor germani

Diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping vine din nordul Germaniei, din regiunea Emsland. După încheierea studiilor liceale, a urmat studiile de teologie, filosofie şi pedagogie. În anul 1982 a plecat la Tübingen (Germania), unde a obţinut teza de doctorat. După ce a fost abilitat în învăţământul universitar în anul 1995, a fost profesor la Universitatea din Lucerna (Elveţia). Din anul 2000 este profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii "Albert Ludwigs" din Freiburg - Germania, unde predă Dogmatica şi Liturgica. Are misiunea de a organiza conferinţa episcopilor germani şi participă la congregaţia serviciului divin de la Vatican. În ultimii cinci ani a lucrat la traducerea Liturghierului Bisericii Romano-Catolice, fiind membru al comisiei liturgice a episcopilor germani. În prezent este căsătorit şi are doi copii, fiind diacon din anul 1995. "În Biserica Romano-Catolică, preoţii sunt necăsătoriţi, dar în acelaşi timp există diaconi căsătoriţi. Ca diacon, particip la Liturghie, predic şi botez", a explicat diac. prof. dr. univ. Helmut Hoping.

Niciun comentariu: