joi, 4 august 2011

Sărbătorile sfinţilor nemţeni

În perioada 5-7 august, credincioşii din toată ţara participă la sărbătorile sfinţilor nemţeni. Cinstirea Sfântului Ioan Iacob (5 august) deschide sărbătorile nemţene, urmată de praznicul Schimbării la Faţă şi sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Biserica "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul" a Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ îşi cinsteşte mâine ocrotitorul. În această seară, de la ora 18:00, va fi oficiată slujba Privegherii, iar mâine dimineaţă Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Pregătirea duhovnicească pentru slujba hramului a început încă de luni. În fiecare dimineaţă a fost săvârşită Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de elevii seminarişti şi de absolvenţii care se implică în activitatea gospodărească a seminarului pe perioada verii. "S-a creat tradiţia sărbătorilor nemţene care încep la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi continuă pe Muntele Ceahlău, la Mănăstirea Sihăstria şi la alte schituri, precum Icoana sau Sihla. Bătrânii de altădată ne spuneau că paşii pe care îi îndreptăm spre mănăstiri sunt număraţi. La fel, paşii pelerinilor sunt număraţi atunci când sunt îndreptaţi către o bucurie duhovnicească, cum este sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Pelerinii caută să fie prezenţi la sfintele slujbe pentru că doresc să se întâlnească cu ierarhii lor, de la care primesc cuvânt de învăţătură şi dezlegare. Alţii vin la duhovnicii lor pentru a se spovedi şi a se împărtăşi pentru că ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului", a declarat pentru Radio TRINITAS pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ.

Tradiţia pelerinajului la mănăstirea de pe Muntele Ceahlău

Muntele Ceahlău reprezintă pentru mulţi o atracţie turistică, mai ales în perioada verii. Viaţa mănăstirească din sfintele lăcaşuri presărate pe aceste locuri binecuvântate de rugăciunile sihaştrilor de altădată îndeamnă pelerinii să pătrundă în atmosfera duhovnicească. De aproape două decenii, pe vârful acestui munte, pelerinii se roagă în Biserica cu hramurile "Schimbarea la Faţă" şi "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare". Unul dintre cele mai frumoase pelerinaje spre această aşezare monahală are loc în fiecare an, pe 6 august. Credincioşii de toate vârstele pornesc de dimineaţă, la pas, spre vârful Ceahlăului, considerat al treilea munte sfânt din lume, după Tabor din Israel şi Sfântul Munte Athos din Grecia. Alături de ei, urcă spre mănăstirea de pe muntele Ceahlău şi Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, stareţi şi stareţe de la mănăstirile nemţene, dar şi preoţi de la bisericile de pe Valea Bistriţei şi de la poalele Ceahlăului. Pe o scenă special amenajată se oficiază Sfânta Liturghie, spre finalul căreia mulţi credincioşi, care au primit binecuvântare de la preotul duhovnic, primesc Sfânta Împărtăşanie. O parte dintre cei care vin la hramul Mănăstirii "Schimbarea la Faţă" de pe Ceahlău ascultă slujba în picioare, iar alţii se aşază în genunchi, cu toţii rugându-se cu smerenie Maicii Domnului şi sfinţilor pentru a mijloci înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru sufletele lor. După ce slujba se termină, oamenii poposesc pentru câteva ceasuri pe platoul din jurul mănăstirii, admirând frumuseţea peisajului. După-amiază, pelerinii îşi îndreaptă paşii spre baza muntelui, iar de aici merg în pelerinaj la mănăstirile nemţene, dar mai ales la cele care îşi serbează hramul pe 6 şi 7 august. După câteva zile de pelerinaj şi rugăciune, credincioşii se întorc spre casele lor "cu o pace în suflet", aşa cum mărturisesc adesea, pe care caută să o ducă în familiile lor.

Sfânta Teodora, sărbătorită la Sihăstria şi Sihla

Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ va îmbrăca straie de sărbătoare pe 7 august, când îşi serbează hramul. Slujba Privegherii va fi săvârşită pe 6 august, de la ora 18:00, de un sobor de preoţi şi diaconi, în faţa bisericii închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Duminică, pe 7 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan. "În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, la Mănăstirea Sihăstria este hram mare, mai ales că e în perioada verii. După ce pelerinii merg la hramurile celorlalte aşezări monahale ajung la Mănăstirea Sihăstria. Nădăjduim că pelerinii vor avea bucuria faptului că au ajuns într-un loc deosebit. Pentru acest hram ne-am pregătit să oferim hrană şi cazare pelerinilor", a spus arhim. Victorin Oanele, stareţul Mănăstirii Sihăstria. Sărbătoare va fi, pe 6 şi 7 august, şi la Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria, în apropierea căruia se află peştera Sfintei Cuvioase Teodora. Vineri seara, aici se va oficia slujba Privegherii, iar sâmbătă dimineaţă, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie. Tot sâmbătă, de la ora 18:00, va fi săvârşită Privegherea în cinstea Sfintei Teodora. Apoi soborul de preoţi şi mulţimea de credincioşi vor merge în procesiune spre peştera Sfintei Teodora. "Doi monahi vor purta icoana Sfintei Teodora de la Sihla, în timp ce preoţii şi credincioşii vor purta lumânări aprinse. Se va cânta Troparul Sfintei Teodora de la Sihla până ce se va ajunge la peşteră. Aici se va citi Acatistul Sfintei, apoi se va merge în Paraclisul "Schimbarea la Faţă". Credincioşii se vor închina până spre dimineaţă în peştera Sfintei Teodora şi în bisericuţa de lemn", a declarat protos. Pahomie Catană, egumenul Schitului Sihla.

Niciun comentariu: