Credincioşii din parohia "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni", care aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, şi din alte parohii ieşene au participat în seara zilei de 15 august la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată cu prilejul hramului. Delegatul Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, care a apreciat la finalul slujbei lucrarea pastoral-misionară de la Biserica cu hramurile "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni". În acelaşi timp, pr. protopop Vilie Doroşincă a amintit de episodul unic al "făuririi" Sfintei Mahrame şi de martiriul Sfinţilor Brâncoveni.
"Am simţit de la început ajutorul Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi binecuvântarea Sfintei Mahrame"
Părintele paroh Nicolae Dorneanu a amintit câteva date din istoria parohiei "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni". "Lucrările la biserică au început în anul 2003, sfintele slujbe începând să se oficieze aici din luna iunie a anului 2008. Trebuie să ne aducem aminte că această biserică nu este a noastră, ci ea reprezintă o jertfă pentru ca Dumnezeu să aibă milă de poporul român. Am simţit ajutorul Sfinţilor Martiri Brâncoveni de la început, ei fiind mărturisitori de credinţă ortodoxă şi creatori de cultură creştină, şi binecuvântarea Sfintei Mahrame a Domnului. Dacă aici s-a ridicat un lăcaş de închinăciune, acest lucru se datorează puterii lui Dumnezeu. Bucuria noastră de a avea acest hram este înmulţită de faptul că frăţiile voastre vă bucuraţi împreună cu noi. Aducem mulţumire familiei Teodor Doru şi Valentina, ctitorii principali ai bisericii, dar şi dumneavoastră, tuturor, şi-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze", a spus pr. paroh Nicolae Dorneanu. De aproape un an, la Biserica "Sfânta Mahramă a Domnului" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" a început în interior pictura în tehnica mozaic. La această lucrare îşi aduc aportul credincioşii din parohie. "Bolta este acum finalizată. A face mozaic nu este un element decorativ uşor. Dar dacă lucrezi cu inima, este foarte uşor. Nădăjduim ca pe viitor la biserica noastră să continue lucrările de împodobire, astfel încât ea însăşi să fie o mărturie a credinţei noastre, a tuturor, peste veacuri", a adăugat pr. paroh Nicolae Dorneanu. Credincioşii au fost miruiţi şi au primit litie, după care au luat parte la agapa frăţească.
În ziua hramului, slujbele Utreniei, Sfintei Liturghii şi pomenirea ctitorilor au fost săvârşite în biserica ieşeană de un sobor de preoţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu